Buvo išdaužyti beveik visi pastato langai ir, pasak liudininkų, apšaudyti viduje užsibarikadavę asmenys.

Jasaičiai nenukentėjo

„Mano vaikai nenukentėjo. Keli sužeisti buvo nuvežti į ligoninę“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė Savanorių gatvėje esančio privataus namo savininkas Remigijus Jasaitis.

Paklaustas, dėl kokių priežasčių įvyko užpuolimas, R. Jasaitis svarstė: „Perkūnas žino. Vienas policijos pareigūnas man sakė, kad tai senos, gal 5–6 metų sąskaitos.“

Dėl nenukentėjusių artimųjų besiguodžiantis namo šeimininkas prisipažino, jog pastarosiomis dienomis lankosi pas daktarus – jam statomos lašelinės.

Po pokalbio su tėvu, į redakciją paskambino brolių Jasaičių seserimi prisistačiusi moteris ir prašė daugiau nebetrukdyti šeimos narių ir dėl informacijos kreiptis tik į policiją.

Užtvėrė privažiavimus

Name liko nesudaužyti tik dviejų kambarių langai, kur gyvena brolių Jasaičių tėvai – Remigijus ir Alma.

Redakcijos šaltinių duomenimis, balandžio 23 dieną apie 21 valandą prie Jasaičių namo atvažiavo šeši automobiliai. Trys sustojo šalia namo, o likę trys užtvėrė iš Savanorių gatvės namo link vedantį žvyruotą keliuką.

Tuomet, pasak liudininkų, pasigirdo šūviai, aidėjo dūžtančių stiklų garsas. Po kurio laiko užpuolikai sušoko į automobilius ir visi nukūrė netoliese esančių miesto kapinių link – iš šios vietos lengva pasprukti už miesto ribų.

Iškilo nauja gauja

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ praėjusią vasarą rašė apie Raseiniuose iškilusią naują chuliganų gaują – „sajanus“. Jėgos ir kovinėms sporto šakoms daug laiko skiriantys vaikinai dažnai renkasi vadinamojoje „sajanų“ bazėje – brolių Jasaičių tėvų namuose. Čia jie yra įsirengę sporto salę, atlieka įvairias pratybas lauko pievelėje. Tokius užsiėmimus matęs atsitiktinai pro šalį važiavęs raseiniškis nustebęs pasakojo: „Spardosi, visaip kilnoja kojas. Man pasirodė, kad tai treniruotė. Keistai atrodo, kai taip elgiasi ne berniūkščiai, bet tvirti vyrai.“

Pagal savaitraščio „Alio, Raseiniai“ turimą informaciją, gaujos pavadinimas „sajanai“ susijęs su Jasaičių pavarde ir su animaciniu filmuku „Drakonų kova“, kurio personažai – raumeningi kovotojai „sajanai“ su ataugančiomis žvėrių uodegomis.

Pagrindiniu „sajanu“ kurį laiką buvo vadinamas vyresnysis Jasaičių sūnus Karolis, kuris „išgarsėjo“ įvairiose muštynėse. Pastaraisiais metais jis daugiau laiko praleidžia užsienyje, tad vienu iš „lyderių“ tapo jaunesnysis brolis Julius.

Pasak redakcijos šaltinių, policijos pareigūno tvirtinimas Jasaičių tėvui, kad konflikto priežasčių neva reikia ieškoti praeityje, tėra bandymas sudaryti regimybę, kad neva šiuo metu Raseiniuose gaujų karams kilti nėra jokių priežasčių.

Spardė pareigūną

„Sajanai“ viešai nuskambėjo praėjusių metų birželį, kai Raseinių rajono policijos pareigūnas Nerijus Veryga bandė suimti „sajaną“ J. Jasaitį. Bandant sulaikyti, J. Jasaičiui pavyko išsprūsti iš pareigūnų rankų. Prasidėjo gaudynės. Nubėgęs maždaug apie 40 metrų, bėglys tamsoje trenkėsi į tvorą ir nugriuvo. Pribėgęs pareigūnas prispaudė jį prie žemės ir ketino uždėti antrankius. Savo parodymuose policininkas teigė, kad tuo metu girdėjo iš paskos kažką bėgant.

Manė, kad tai su juo kartu patruliavęs kolega Tomas Mosteika. Tačiau tai buvo bene ištikimiausias J. Jasaičio draugas Airidas Andzelis. 

Prisimindamas tolesnius įvykius, policininkas pasakojo: „Pajutau smūgį koja į dešiniąją veido sritį. Po smūgio vis dar laikiau vaikiną, bet ne už rankos, o už drabužių. Vaikinas, kurį buvau sulaikęs, atsistojo ir smūgiavo man rankomis, kojos keliu. Man pavyko sučiupti jį už kaklo. Tada iš nugaros mane pradėjo smaugti ir rėkti: „Gaidy, paleisk!“

Liudininkai teigė matę, kad nugriuvusį policininką spardė trys jaunuoliai. Surikę „minam iš čia“, užpuolikai spruko laukais, palikę susmukusį kruviną policininką.

Po įžūlaus užpuolimo „sajanais“ susirūpino ir vietos politikai. Raseinių rajono Tarybos posėdyje jie klausė rajono Policijos komisariato vado Kęstučio Užemecko, ar „sajanai“ nepakeis liūdnai pagarsėjusių „meškiukų“. Tuomet Raseinių policijos strategas patikino, kad nieko panašaus neįvyks.

Tačiau jau tada buvo aišku, kad tokie patikinimai nebuvo atsakingi. Praėjusių metų rudenį savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ duotame interviu tuometinis Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Egidijus Lapinskas sakė: „Trylikai su jaunimo grupe „sajanai“ siejamų asmenų per 2010–2013 07 01 laikotarpį policijos pareigūnai surašė 45 administracinės teisės pažeidimų protokolus ir taikė jiems sankcijas. Su šia grupe siejamiems asmenims dėl jų padarytų nusikalstamų veikų per minėtą laikotarpį Raseinių rajono policijos komisariato pareigūnai pradėjo 17 ikiteisminių tyrimų – dėl viešosios tvarkos pažeidimų, dėl vagysčių, dėl plėšimų, dėl pasipriešinimo policijos pareigūnui.

Aidėjo šūviai

Šaltinių duomenimis, praėjusią savaitę įvykusio Jasaičių namo užpuolimo metu aidėjo šūviai. Nuvažiavę prie ištuštėjusio Jasaičių namo, šūvių pėdsakų neradome, tik išdaužyti namo langai buvo uždangstyti plėvele.

Į šūvius panašius garsus galėjo sukelti metalo strypais daužomi langų stiklo paketai. Vis dėlto redakcijos šaltiniai neabejojo: buvo ir šaudoma. Vienam iš užpultųjų kulka neva sužeidė veidą.
Apie tai, kad atakos metu buvo naudojami ne tik metaliniai strypai, bet ir ginklai, savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ patvirtino ir brolių Jasaičių tėvas. Tačiau plačiau kalbėti apie užpuolimą sukrėstas ir blogai besijaučiantis vyras nenorėjo. Paklaustas, ar kreipėsi į policiją ar, kaip tokiais atvejais neretai pasitaiko, niekam neturi pretenzijų, R. Jasaitis tvirtino iš karto policijai pranešęs apie užpuolimą.

Ligoninėje pėdsakų nėra

Nei tą vakarą, kai vyko užpuolimas, nei kitą dieną į Raseinių rajono ligoninę nesikreipė jokie šaunamaisiais ginklais sužeisti asmenys. Ligoninės gydytojas Vidmantas Merkliopas sakė, kad nukentėjusiesiems yra galimybė kreiptis į kitas gydymo įstaigas, tačiau jos privalo apie sužeistuosius suteikti informaciją pareigūnams.

Oficialioje policijos informacijoje apie šūvius neužsimenama – nurodoma, jog metaliniais strypais buvo išdaužyti penki langai.
Raseinių rajono policijos komisariato vadovas Kęstutis Užemeckas nekomentavo redakcijos šaltinių duomenų apie aidėjusius šūvius.
„Pranešimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo gautas 2014 m. balandžio 23 d. 21 val. 17 min. Policijos pareigūnai į įvykio vietą atvyko 21 val. 20 min., tačiau konflikto dalyvių nerado.

Kadangi atliekamas ikiteisminis tyrimas (dėl viešosios tvarkos pažeidimo – red. past.), išsamesnės informacijos apie įvykio aplinkybes suteikti negalime, todėl rekomenduojame kreiptis į bylos tyrimą kontroliuojantį prokurorą.“

Deja, paaiškėjo netikėta aplinkybė: nors po užpuolimo Savanorių gatvėje jau buvo praėjusi beveik savaitė, tačiau prokurorai dar neturėjo informacijos, ar užpuolimo metu buvo šaudoma.

Tėvai tylėjo

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, keletą pastarųjų mėnesių nuolat vyko konfliktai tarp Raseiniuose likusių „meškiukų“ gaujos narių ir „sajanų“.

Antai praėjusių metų lapkričio 22 dieną buvo pranešta, jog Algirdo gatvėje, netoli turgaus, apie pusę šešių vakaro žiauriai sumuštas 24 metų raseiniškis Ginas Damkus. Dėl daugybinių žaizdų ir galvos traumos jis buvo išvežtas į Kauno klinikas. Kalbama, kad šis įvykis buvo startas gaujų karo pradžiai.

Tyrimą atliekantys pareigūnai savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ patvirtino, kad dėl G. Damkaus užpuolimo buvo areštuotas „sajanas“ J. Jasaitis.

Iš karto po užpuolimo savaitraščio „Alio, Raseiniai“ žurnalistai kalbino G. Damkaus tėvus, tačiau jie teigė nieko negalintys papasakoti.

Savaitraščio duomenimis, praėjus kuriam laikui, galimai su „meškiukais“ susiję asmenys nutvėrė kelis „sajanus“, nuvežė prie Dubysos ir, pasak šaltinių, ten su jais „atsiskaitė“. Tuomet iš Raseinių skubiai išvyko dauguma su „sajanais“ siejamų jaunų vyrų. Kalbama, kad gaujų kare pralaimėjo jauni, nusikaltėlių pasaulyje dar neapšilę „sajanai“, kurių amžius maždaug nuo 17 iki 22 metų.

Žmonės nerimauja

Dėl tankiai apgyvendintame rajone nuaidėjusių šūvių nerimaujantys raseiniškiai teigia, kad gyventi net ir tolimesniuose nuo „sajanų“ gūžtos esančiuose kvartaluose dažnai atrodo nesaugu.

Kalbintiems raseiniškiams nesuprantama, kaip policija negali suvaldyti krauju besitaškančių grupuočių. „Gyvename ir nieko nepasimokome. Vadovaujant buvusiam Raseinių policijos komisarui J. Bakšiui, užsiauginome „meškiukus“, vadovaujant K. Užemeckui – „sajanus“, – sakė kriminaline situacija susirūpinęs raseiniškis.

Dėl gaujų siautėjimo nerimaujantys gyventojai pasakojo: „Toje Savanorių gatvėje esančioje teritorijoje nuolat vyksta susibūrimai. Ne paslaptis, kad ten veikia treniruočių salė, kurioje sportuoja paaugliai. Ko jie ten išmoks ir kuo taps?“ – nerimavo vienas garbaus amžiaus vyras.

Policijos raginimai

Savaitraštis „Alio, Raseiniai“ pasiteiravo, ar policijai žinoma apie „sajanų“ daromą įtaką paaugliams.

Policijos atsakyme rašoma: „Policijos komisariato pareigūnai turi duomenų, kad viename Savanorių gatvės namų jo gyventojai kambaryje yra pasistatę treniruoklių ir bokso kriaušę. Namuose sportuojančio asmens ir keleto jo bendraminčių jaunuolių duomenys policijos pareigūnams yra žinomi. Manome, kad ne vien policija, bet ir visų jaunuolių artimieji privalo rūpintis, kur ir su kuo sportuoja jų atžalos, kokios asmenybės juos treniruoja, ar tai negali pakenkti jų sveikatai ir panašiai.“

Pastarosiomis dienomis vadinamojoje „sajanų“ gūžtoje įsivyravo ramybė. Čia nebesilanko triukšmingos kompanijos. Žmonės svarsto, ar tai ilgai truks.

Prilygino žaidimams

Neseniai Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas išplatino pareiškimą, pavadintą „Kaip rezonansiniai nusikaltimai muilo burbulais sprogsta“.

Įdomu tai, kad prie sprogusių muilo burbulų pareigūnai priskyrė ir G. Damkaus sumušimą, kuris galimai tapo startu gaujų karams. Tačiau sumuštas vaikinas su sunkiomis traumomis buvo išgabentas į Kauno klinikas, ir tai yra faktas.

Tai kur čia „sprogęs burbulas“? Pasirodo, kad G. Damkus policiją suklaidino dėl kai kurių aplinkybių – sumuštas jis buvo ne Algirdo gatvėje, bet įviliotas į patalpas pažįstamų asmenų, kurie, pasak pareigūnų, jį sumanė paauklėti. Nusikaltimas užfiksuotas ir, kaip informavo Šiaulių apygardos prokuratūra, iki šiol dar vyksta ikiteisminis tyrimas. Tad kaip suprasti policijos pareiškimą, jog „rezonansiniai nusikaltimai sprogsta muilo burbulais“?

Jei taip ir toliau policija leis burbulus, Raseiniai gali tapti vis nuožmesnių gaujų karų arena.

Įdomu ir tai, kad policijos pareigūnai lengva ranka minėtame policijos pareiškime sulygino G.Damkaus sumušimą su berniūkščių išdykavimais, kai netyčia buvo padegtos vieno dvylikamečio kelnės, o šis pareigūnams pranešė, kad kelnes padegė nenustatyti asmenys.
Redakcijos nuomone, neatmestina, jog galime sulaukti policijos pareiškimų, jog ataka Savanorių gatvėje – irgi muilo burbulas bei dvylikamečių vaikų žaidimai.