„Numalšinome emocijas, jis atsiprašė ir susitaikėme“, – pirmadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme sakė S. Paukštys.

Garsus fotomenininkas buvo iškviestas į baudžiamosios bylos, kurioje 63 metų A. Gurevičius kaltinamas apysunkiu sveikatos sužalojimu, nagrinėjimą – būtent pagal S. Paukščio pareiškimą buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

A. Gurevičius, kurio sukurtus meno kūrinius eksponuoja ne vienas užsienio muziejus, pastaruoju metu garsėja išpuoliais viešoje vietoje – tai ant sostinės centre pastatytos kiaušinio skulptūros nupiešė, kaip pats sakė, „angelą su pimpalu“, tai prie namų eksponavo SSRS vėliavą...

Menininką taip pat plačiai išgarsino ir nesutarimai su nušalintojo prezidento Rolando Pakso žmona Laima Paksiene, kai ši esą jam nesumokėjo už R. Pakso inauguracijai kurtus papuošalus – sagę, koljė ir auskarus.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Lilija Ambrulevičienė teisme sakė, kad A. Gurevičius dar 2012-ųjų liepos 17-ąją, apie 14 val., Vilniuje, Pilies ir Latako g. sankryžoje, konflikto metu užlaužė S. Paukščiui ranką ir sulaužė mažąjį pirštą.

Dailininkas juvelyras: pareikalavau grąžinti skolą

Bylą nagrinėjančiai teisėjai Aldonai Tumelionytei pradėjus aiškintis mįslingo konflikto aplinkybes, A. Gurevičius pareiškė, kad gailisi dėl viso to, kas įvyko, tačiau sugebėjo susitaikyti su fotomenininku, todėl daugiau niekada neįsivels į jokius ginčus.

„Pardaviau savo butą Vilniaus centre ir nusipirkau sodybą Utenos rajone, Vyžuonose – išvažiuoju, tikiuosi, miškuose nebus daugiau jokių incidentų, nebent su kiškiais“, – teisme bandė juokauti kaltinamasis.

Jis pasakojo, kad tą liepos 17-osios popietę sostinės centre ruošėsi parodai apie Vilnių, kai pamatė einantį S. Paukštį.

„Jis buvo prašęs gauti bokso pirštines jo fotosesijai, ilgai ieškojau ir gavau, man jos kainavo apie 300 Lt, bet už jas atidaviau savo kūrinį, tai buvo mano menas, todėl galėjau pigiau reikalauti, – pasakojo A. Gurevičius. – Dėl to man S. Paukštys buvo skolingas už pirštines, ilgą laiką, gal pusę metų neatsiskaitė, todėl jį pamatęs paklausiau, kada sumokės – jis man pareiškė pretenzijas, griebė mane, aš atstūmiau, užsukdamas rankas, gal tada tas ir pirštas ir sulūžo... Ir dar pasakiau, jog jis yra prakeiktas žmogus“.

Juvelyras teigė, kad konflikto metu iš S. Paukščio rankų ant žemės nukrito mobilusis telefonas. „Aš jį paėmiau ir pasakiau, jog štai, čia tavo 100 litų – tada jis pinigus man sumokėjo“, – aiškino A. Gurevičius.

S. Paukštys: žongliravo peiliu ir gyrėsi, jog yra buvęs desantininkas

Visiškai kitokią įvykių versiją teisme dėstė S. Paukštys – jis teigė, kad A. Gurevičiaus asmeniškai nepažinojo, tik buvo matęs įvairiuose menininkų sueigose bei parodų atidarymuose.

„Kartą užsiminiau, jog mano fotostudijai yra reikalingos bokso pirštinės, o Arvydas suprato, kad noriu jas pirkti – paskui jis pareikalavo sumos, kuri man nebuvo tinkama, todėl atsisakiau pirkti, o jis, ko gero, tai suprato kaip susitarimo nesilaikymą, nors jokio susitarimo ir nebuvo“, – sakė fotomenininkas.

Nukentėjusysis teigė, kad tą liepos 17-osios popietę pamatė skverelyje ant tvorelės sėdintį A. Gurevičių. „Jis buvo blogai nusiteikęs, ėmė reikšti pretenzijas, jog tiek vargo, kol surado bokso pirštines, o aš jam nesumoku“, – sakė S. Paukštys.

Jo teigimu, A. Gurevičius iš jo marškinių kišenės ištraukė mobilųjį telefoną, už kurio grąžinimą pareikalavo 100 Lt.

„Ištiesiau ranką, kad grąžintų, bet jis už jos pastvėrė ir užsuko pirštą, kad šis net trakštelėjo“, – prisiminė vyras.

„Gal jis norėjo įrodyti, kad telefonas bus kaip įkaitas“, – svarstė S. Paukštys, už telefoną sumokėjęs 100 Lt.

Pasak jo, šio susitikimo metu A. Gurevičius aiškino, jog yra stiprus vyras, buvęs desantininkas: „Jis net išsitraukė peilį ir rodė, kaip moka žangliruoti“.

Sužinojęs apie sulaužytą pirštą kreipėsi į policiją

S. Paukštys prisiminė, kad po susidūrimo su A. Gurevičiumi visą dieną kentė piršto skausmą ir tik kitą dieną nuvyko į ligoninę pasikrinti – tada buvo diagnozuotas jo lūžis.

„Tada apėmė toks piktumas, kad nutariau kreiptis į policiją“, – sakė fotomenininkas.

Apie A. Gurevičiaus elgesį jis pranešė ir Bendrojo pagalbos centro pareigūnams telefonu – paprašė jį sutramdyti, kol šis ko nors blogo nepadarė.

Dailininkui juvelyrui 4 tūkst. Lt ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo pateikęs S. Paukštys teigė, kad žala jam atlyginta iš dalies, o likusią sumą jis „nurašė į susitaikymą“.

„Neturiu jokių pretenzijų ir sutinku, kad byla būtų nutraukta“, – sakė jis.

Kad baudžiamasis procesas būtų nutrauktas kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius, neprieštaravo ir valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė L. Ambrulevičienė, todėl tik teisėjai A. Tumelionytei beliko padėti tašką.

„Išvažiuosiu iš Vilniaus, bus mažiau pagundų – gamtoje visai kitoks gyvenimas“, – džiaugdamasis, jog greičiausiai pavyks išvengti teistumo, išeidamas iš teismo sakė A. Gurevičius.