Su organizuotu nusikalstamumu kovojantys pareigūnai trečiadienį ir ketvirtadienį surengė slaptą operaciją, kurios metu buvo sulaikyti iki šiol akistatos su teisingumu pavykę išvengti grupuotės nariai.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras penktadienį kreipėsi į Vilniaus miesto 2 apylinkės teismą – teisėjas įtariamuosius leido suimti maksimaliam įstatyme leistinam trijų mėnesių laikotarpiui.

Šiuo metu už grotų jau yra 18 gaujos narių. Jiems inkriminuojamas turto prievartavimas, plėšimai, neteisėtas disponavimas šaunamaisiais ginklais. Pareigūnai šią gaują įvardija kaip senosios „Udavų“ („Smauglių“) grupuotės atšaką.

Tyrimo metu pareigūnai išsiaiškino, kad „Mokesčių inspekcija“ praminta gauja ilgą laiką siautėjo Vilniuje ir jo apylinkėse.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Kęstutis Lančinskas yra sakęs, kad kriminalistai šią gaują praminė „Mokesčių inspekcija“, nes ji reketavo nelegalia veikla užsiimančius asmenis (kontrabandininkus, nelegalius prekiautojus akcizinėmis prekėmis).

Banditai naudodavo įvairius metodus, vienas iš jų – apsirengę policijos uniformomis gaujos nariai sustabdydavo važiuojančią auką, nusiveždavo į nuošalią vietą ir „įtikindavo“ atiduoti turimą turtą.

Pasak pareigūnų, žmonės būdavo kankinamais ir grasinimais priverčiami perrašyti turtą, atiduoti pinigus (banditai juos palydėdavo iki vietos, kur būdavo laikomi pinigai) ir t.t.

Nė vienas iš tų žmonių į policiją nesikreipė, nes turtas būdavo gautas iš nelegalios veiklos (tik dabar, kai gauja suimta, iškviesti į policiją nukentėjusieji parašė pareiškimus).

Po keleto sėkmingų tokių nusikaltimų gaujos narių apetitas ėmė smarkiai augti. Gauja nusprendė atimti turtą iš žinomo legalaus verslininko „Belmonto“ direktoriaus A. Mišeikio. Įtariama, kad jis turėjo būti nužudytas.

Gaujos nariai verslininką ilgai stebėjo, o sausio pabaigoje nusprendė įvykdyti savo planą iki galo. Tačiau važiuojant grobti verslininko, gaujos narius sulaikė policija.

Likus maždaug pusvalandžiui į gaujos sulaikymo operacijos, pareigūnai verslininką atsivežė į Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą. Čia verslininkui buvo pranešta, kokio likimo jis ką tik išvengė.

Policijos duomenimis, gauja ketino priversti verslininką perrašyti visą jo turtą, o paskui jis esą būtų buvęs nužudytas.