„Verslininkas buvo pagrobtas siekiant iš jo gauti didelę išpirką“, – DELFI atskleidė nukentėjusiojo ukrainiečio advokatas.

Kokiomis aplinkybėmis, kodėl ir kaip buvo pagrobtas Ukrainos verslininkas, aiškinosi Lietuvos pareigūnai – ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra po dviejų savaičių 39-ąjį gimtadienį švęsiantį K. Arbočių apkaltino neteisėtu laisvės atėmimu, plėšimu ir Ukrainos saugumo tarnybos pareigūno vardo pasisavinimu.

Baudžiamojon atsakomybėn patraukti ir K. Arbočiaus bendrai – tiesa, juos teis Kijevo teismas. Tuo metu daugkartinis Lietuvos čempionas bus teisiamas Vilniuje – trečiadienį teisėjas Valerijus Paškevičius turėjo pradėti aiškintis mįslingo verslininko pagrobimo aplinkybes, tačiau kaltinamasis teisme taip ir nepasirodė.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis teisėją informavo, kad neturi duomenų, jog K. Arbočių būtų sulaikę policijos pareigūnai.

„Tai, kad jo nėra teismo salėje, man yra staigmena“, – prokuroro teigimu, kaltinamajam skirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Tuo pačiu prokuroras patvirtino, kad pats asmeniškai vadovauja ikiteisminiam tyrimui, kurioje figūruoja K. Arbočius. DELFI anksčiau skelbė, pareigūnai dar sausį užkirto kelią karui tarp Panevėžio gaujų – už grotų pakliuvo „šmikinių“ gaujos lyderiai, planavę nužudyti neseniai į laisvę paleistą „čiapinių“ vadeivą. Įtarimai dėl rengimosi nužudyti „čiapinį“ R. Čiapą buvo pareikšti „šmikinių“ vadeivoms Egidijui Ališauskui ir Igoriui Adžijevui, o šio labai sunkaus nusikaltimo vykdytoju už pinigus, įtariama, sutiko būti K. Arbočius, kuriam jau buvo perduota informacija apie R. Čiapą – nurodytas aukos vairuojamas automobilis, gyvenamoji vieta ir t. t.

Kadangi K. Arbočius neatvyko į bylos dėl Kijevo verslininko pagrobimo nagrinėjimą, teismas posėdį atidėjo iki gruodžio 10-osios. Tiesa, paaiškėjo, kad nukentėjusiuoju pripažintas verslininkas Vilniaus teisme nepasirodys – jam atstovaus advokatas.

Bylos duomenimis, K. Arbočius palaikė glaudžius ryšius su Ukrainos nusikalstamo pasaulio atstovais – vykdydamas vieno jų nurodymą kartu su keliais bendrais už pinigus sutiko pagrobti vieną verslininką.

Nustatyta, kad dar 2011-ųjų gegužę K. Arbočius su bendrais sekė nukentėjusįjį, o birželį jį pagrobė – namo važiuojantį verslininką sustabdė saugumo tarnybos pareigūnais apsimetę nusikaltėliai. Į pareigūnų automobilį įsodintas verslininkas buvo pagrobtas – jam surišo kojas, ant galvos uždėjo striukę.

Įkalintas verslininkas nusikaltėliams bandė priešintis, todėl buvo sumuštas. Be to, jam dar buvo grasinama pistoletu.

Iš Kijevo nukentėjusysis buvo nuvežtas į mišką – čia jis nuo nusikaltėlių bandė pasprukti, todėl vėl buvo sumuštas. Įtariama, kad miške jį talžė K. Arbočius – nuo suduotų smūgių nukentėjusysis prarado sąmonę.

Po kiek laiko atsigavęs verslininkas buvo vėl įsodintas į automobilį – vyrai dar kartą jam surišo kojas, uždėjo antrankius ir nuvežė atiduoti kitiems savo bendrams. Po kelių valandų pagrobtas verslininkas buvo perduotas kitiems nusikaltėliams – šie jį paguldė į automobilio bagažinę.

Į įvairias vietas vežiojamas vyras pasirodė esantis gudresnis už banditus – ryte, pasitaikius progai, jis nuo jų paspruko ir apie įvykdytą nusikaltimą pranešė vietos pareigūnams.

K. Arbočius neigia kaltę dėl jam pateiktų kaltinimų, jo bendrai šiuo metu yra teisiami Ukrainoje.

K. Arbočius yra daugkartinis Lietuvos kovinės savigynos, šidokan karatė, kikbokso čempionas. Pabaltijo kovų be taisyklių čempionas. IKBF kikbokso Europos čempionas, pasaulio šidokan karatė čempionas, daugkartinis kovų be taisyklių Amerikoje nugalėtojas.

Sportininkas pareigūnams buvo įkliuvęs ir gegužę, kai girtutėlis (2,91 prom. alkoholio) važinėjosi po automobilių stovėjimo aikštelę. Už tai teismas jam buvo skyręs 25 paras arešto.