Uždarbiu gražuolės tikrai nesiskundė – joms atitekdavo pusė sumos, gautos iš klientų. Kitą pusę pasiimdavo jų „darbdavys“ – ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai išsiaiškino, kad merginoms vadovavo tėvų neturintis ir vaikų globos namuose užaugęs 36 metų vilnietis Vladas Makavičius.

„Draugystė“ su sąvadautoju prostitutėms laimės neatnešė – viena mergina tyrėjams prisipažino, kad po kruvino konflikto su vienu klientu buvo sumušta. „Aš jo bijojau“, – pareigūnams neslėpė mergina, ilgą laiką šokusi striptizą užsienio klubuose.

Kad buvo vartojamas smurtas ir grasinama susidorojimu, tyrėjams užsiminė ir kitos prostitutės.

Tuo metu jau anksčiau dėl narkotikų teistas ir merginas „globojęs“ V. Makavičius dabar pats yra „globojamas“ – jį visą parą saugo Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) prižiūrėtojai. Ir dar saugos mažiausiai 3 mėnesius – Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys penktadienį patenkino prokurorų prašymą ir įtariamajam pratęsė kardomąjį kalinimą.

Baudžiamąją bylą teismui dėl sąvadavimo teismui perdavusi Vilniaus apygardos prokuratūra tyrimo metu nustatė, kad V. Makavičius, įtariama, pelnėsi mažiausiai iš septynių merginų prostitucijos. Viena mergina tyrėjams buvo prisipažinusi, kad uždirbdavo tūkstantines sumas – jų paslaugų kainos buvo bene didžiausios sostinėje.

Bylos duomenimis, merginos seksualines paslaugas teikdavo nuo 2012-ųjų rugsėjo iki 2014-ųjų sausio. Prostitutėms buvo išnuomoti butai sostinės S. Stanevičiaus, Fabijoniškių, Gerosios Vilties ir Jonažolių g. bei Laisvės pr.

Apie tai, kad galima atvykti pas jaunas ir vyriško dėmesio trokštančias merginas arba net jas išsikviesti į savo namus, buvo skelbiama ne tik įvairiuose internetinių portalų skelbimuose, bet ir tam buvo sukurtos specialios merginų anketos. Jose buvo reklamuojamos merginų teikiamos paslaugos ir nurodomas jų pageidaujamas atlyginimas.

Pareigūnų duomenimis, V. Makavičius merginoms parūpindavo ne tik mobiliojo ryšio telefonus, bet ir kompiuterius – jos privalėjo nuolat palaikyti ryšį su savo klientais. O jų būta įvairių – pareigūnai neoficialiai užsimena, kad tarp klientų buvo ir visuomenėje žinomų vedusių vyrų. Tiesa, jiems prisiminti susitikimų su merginomis nereikės – jie nebus kviečiami liudyti į teismą.

Tuo metu prostitucija užsiiminėjusioms merginoms teks atvykti į posėdžius ir papasakoti apie savo darbą.

Dvi merginos, kurių viena jau ištekėjusi už užsieniečio, iki šiol jaučia didelę nuoskaudą – įtariama, V. Makavičius jas ketino išvežti dirbti prostitutėmis į Armėnijos sostinę Jerevaną. Nors merginoms buvo pažadėtas geras atlygis, kurį, žinoma, reikėtų dalytis per pusę, šios nutarė sužlugdyto sąvadavimu kaltinamo vyro planus – turėjusios iš Vilniaus išskristi į Maskvą, jos dar Vilniaus oro uoste pabėgo iš lėktuvo.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Vladimiras Sergejevas sakė, kad sąvadavimu kaltinamas V. Makavičius iki suėmimo niekur nedirbo, neturėjo legalaus uždarbio ir jau ketino išvykti gyventi į Norvegiją – buvo net nusipirkęs lėktuvo bilietą. Tačiau jo planai žlugo – vyras buvo sulaikytas per slaptą operaciją.

Dar prieš sulaikymą operatyviniai darbuotojai pasiklausė V. Makavičiaus pokalbių telefonu. Anot prokuroro, jų metu paaiškėjo, kad vyras gali nuskristi ir į Vokietiją ir organizuoti televizorių vagystes.

Tuo metu V. Makavičius neigia jam pateiktus kaltinimus ir tikina, kad prieš suėmimą gyveno su savo sugyventine Oksana. „Mes esame oficialūs sugyventiniai“, – patikino jis.

Kaltinamasis tikino, kad laisvėje turėjo ir darbą – gamino gaminius iš gintaro. „Na, visokius rutuliukus“, – teisme dėstė jis.

„O kas liečia dėl Norvegijos, ten ketinau vykti dėl darbo, į lagaminą buvo sudėti visi darbo įrankiai, būčiau dirbęs, – sakė V. Makavičius. – Ir neteisingai yra interpretuojamas mano pokalbis su draugu – ten buvo šiaip pasakyta, sakiau, kad važiuočiau ir televizorius vogti. Tikrai taip nebūtų buvę.“

Kaltinamojo advokatas Edgaras Dereškevičius pažymėjo, kad V. Makavičius niekur nėra oficialiai registruotas, nes yra našlaitis, tėvų neturi nuo gimimo. „Tardymo izoliatoriuje prabuvęs 8 mėnesius jis jau įgijo teisę į kompensaciją už nežmoniškas kalinimo sąlygas“, – pabrėžė jis.

Advokato teigimu,V. Makavičius ilgą laiką už grotų buvo laikomas tik dėl to, kad nuo pat tyrimo pradžios buvo įtariamas prekyba žmonėmis, tačiau šie įtarimai jau panaikinti. „Jis ne tokios socialinės brandos, kad dabar paspruktų į laisvę, jeigu jam būtų skirtos švelnesnės kardomosios priemonės“, – pabrėžė E. Dereškevičius.

Jeigu teisme bus įrodyta V. Makavičiaus kaltė, jam grės laisvės atėmimo bausmė iki šešerių metų bausmė.