Jau daugiau kaip dešimt metų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) kalintis vienos žiauriausios Lietuvoje veikusios nusikalstamos grupuotės atstovas įkalinimo įstaigai pateikė prašymą dėl perkėlimo į pataisos namus, tačiau kalinimo sąlygų pagerinimui kalėjimo administracija nepritarė.

„Mes netarpininkaujame dėl jo perkėlimo į pataisos namus“, – ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme sakė Lukiškių TIK atstovas Sigitas Varnas.

Pasak jo, praėjusių metų spalį A. Andrušaičiui buvo skirta nuobauda, ji iki šiol galioja. „Tulpinis“ buvo nubaustas už tai, kad spalio 24-ąją uždengė naktinio apšvietimo lempą ir nevykdė teisėtų prižiūrėtojų reikalavimų. Būtent dėl šios nuobaudos Lukiškių TIK atsisakė tarpininkauti dėl įkalinimo sąlygų pagerinimo.

„Nuteistąjį vertiname tik iš teigiamos pusės, nebūna jokių ginčų su pareigūnais, jis taip pat dirba nemokamus darbus, nors kai kurie kiti kaliniai tam priešinasi“, – sakė S. Varnas.

Pareigūnas taip pat pažymėjo, kad A. Andrušaitis Lukiškėse noriai dalyvauja įvairiuose grupiniuose užsiėmimuose bei renginiuose, pokalbių metu bando pabrėžti savo garbę ir orumą.

A. Andrušaičio perkėlimui į Pravieniškes nepritaria ir Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra. „Nemanau, kad asmuo nusipelnė būti perkeltas į lengvesnes sąlygas“, – sakė prokurorė Danutė Mekionienė.

Tuo metu nuteistojo advokatė Daiva Dereškevičienė įsitikinusi, kad jau galima palengvinti A. Andrušaičio kalinimo sąlygas.

„Psichologo tarnybos išvadoje nurodyta, kad jis geba įsitvirtinti, socialiai intelektualus, pasirengęs keisti aplinką, todėl tinkamas atlikti bausmę švelnesnėmis sąlygomis“, – teigė gynėja.

Ar bus A. Andrušaitis perkeltas į Pravieniškes, teisėjas Valerijus Paškevičius paskelbs kitą savaitę.

„Tulpiniui“ įkalinimo sąlygų pagerinimą gali užkirsti ir aplinkybė, kad jis iki šiol nepripažįsta kaltės – teigia, kad baudžiamoji byla buvo sufabrikuota.

A. Andrušaitis iki gyvos galvos nuteistas du kartus – 2003 ir 2009 m. Pastarasis nuosprendis įsiteisėjo tik prieš mėnesį – Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris buvo paskelbtas ne tik A. Andrušaičiui, bet ir Algimantui Vertelkai, Virginijui Baltušiui bei Dariui Blinkevičiui.

A. Vertelka, V. Baltušis ir A. Andrušaitis buvo nuteisti už dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje. „Tulpiniams“ buvo inkriminuojami įvairūs nusikaltimai: nužudymai, svetimo turto sunaikinimai ir sugadinimai (sprogdinimai, plėšimai, teroro aktas) ir pan.

Šioje byloje figūravo žinomo Mažeikių verslininko Gedemino Kiesaus, jo sūnaus bei vairuotojo nužudymai, taip pat Panevėžio prokurorės Vidos Kazlauskaitės bei Pasvalio policijos inspektoriaus Sergejaus Piskunovo bei kiti nužudymai.

Teismas nustatė, kad nusikalstamam susivienijimui vadovavo V. Baltušis.