Kelmės rajone gyvenanti 81 metų Marijona Skirmantienė antradienio pavakarę Užvenčio miestelyje policijos pareigūnams padėjo sučiupti tris asmenis, įtariamus sukčiavimu. Visi jie, patekę į senolės ir pareigūnų paspęstus spąstus, dar bandė sprukti iš nusikaltimo vietos, tačiau nesėkmingai – buvo sulaikyti.

Už grotų pateko du vyrai ir viena moteris – jie tryse atvyko iš baleto žvaigždės motinos paimti pinigų. Tiesa, į senolės namus užėjo tik vienas jų – kambaryje išvydęs policininką, vyras iššoko pro langą ir bandė pasprukti su bendrais, laukusiais jo automobilyje.

Bet policininkai buvo greitesni – trijulė buvo uždaryta į Kelmės policijos komisariato areštinę, jiems trečiadienį turėtų būti pareikšti įtarimai.

Apie tai, kad sukčiai išgalvota istorija bando išvilioti pinigus, M. Skirmantienė policijai pranešė antradienio popietę – jeigu ne senolės budrumas ir net pamokos policininkams, nežinia, ar įtariamieji būtų sučiupti.

„Iš baimės net kojos drebėjo, dabar net nesuprantu, kaip taip drąsiai galėjau pasielgti, net policininkai stebėjosi, sakė, kad ne kiekvienas išdrįstų taip pasielgti“, – prisipažino M. Skirmantienė.

O viskas prasidėjo antradienį apie 14 val., kai pensininkė sulaukė skambučio – anūku prisistatęs vyras sakė, kad pateko į didžiulę bėdą, nes griūdamas ant grindinio ne tik pats sunkiai susižalojo, bet ir sužalojo moterį bei jos mažametę mergaitę, kurią dėl kaukolės lūžio ištiko koma.

Senolė tokia istorija iš karto patikėjo, „anūką“ net ėmė guosti, sakė, kad jis labai nelaimingas vaikas ir be reikalo išvažiavo į Norvegiją. O skambinančiajam to ir tereikėjo – jis pareiškė, kad perduoda telefono ragelį Norvegijos ambasadoriui.

„Jis buvo labai malonus, sakė, sutiko tarpininkauti iš geros širdies, bet reikia surinkti pinigėlių – mergaitės motina sutiko nerašyti pareiškimo policijai, jeigu jai bus sumokėta 20 tūkst. eurų, – sakė M. Skirmantienė. – Jis taip pat sakė, kad jeigu mergaitė mirs ligoninėje, anūkui grės iki 5 metų kalėjimo.“

Ir čia pat ėmė klausinėti, ar močiutė negalėtų padėti į didelę bėdą patekusiam anūkui – bent kažkiek surinkti pinigų. „Pasakiau, jeigu labai didelė bėda, galėčiau kokį tūkstantį eurų surinkti, bet ir tai juos turėčiau eiti skolintis pas kaimynus“, – pasakojo ji.

Norvegijos ambasadoriumi apsimetęs vyras sutiko palaukti, tik prašė nedėti telefono ragelio, nes esą po to gali nepavykti prisiskambinti ir tada jau niekuo nebus galima padėti anūkui.

Kol senolė bėgiojo pas vienus ir kitus kaimynus, skambinantysis laukė, o klastą įtarusi M. Skirmantienė susisiekė su sūnumi ir išsiaiškino, kad jos anūkai, tuo metu viešėję Norvegijoje, į jokią bėdą nepateko. Ir tada ji nutarė skambinti bendruoju pagalbos telefonu.

„Kai grįžau prie telefono, manęs klausė, kur buvau dingusi, bet aiškinau, kad bėgiojau pas kaimynus ir pinigus bandau surinkti, – prisiminė ji. – O tada tas ambasadorius, kuris, beje, labai maloniai kalbėjo, paprašė, kad surašyčiau visų kupiūrų numerius, bet nesutikau, sakiau, jog blogai matau. Jis sakė, kad
sužalotos moters brolis šiuo metu yra Kelmėje ir galėtų atvažiuoti paimti pinigus.“

Kol laukė „nukentėjusiosios“ brolio, M. Skirmantienės kieme pasirodė policijos pareigūnai – pamačiusi prie namo pastatytą tarnybinį pareigūnų automobilį senolė ne juokais supyko. „Sakiau, ką jūs darote, jeigu atvažiuos tie parazitai, tai pamatę policijos mašiną net neužeis į namus“, – pareigūnus mokė dirbti pensininkė.

Anot jos, tada pareigūnai automobilį perstatė į kitą vietą, o vienas pareigūnas užėjo į namus. Netrukus atvyko ir vyras, turėjęs paimti pinigus.

„Toks tešlius, kaip tikras tarzanas atrodė“, – sakė ji.

Atvykėlis nenorėjo užeiti į pensininkės namus, tačiau ši pareiškė, jog pinigų lauke neatiduos. O kai šis užėjo į svečius, namuose pasislėpęs policininkas užrėmė kambario, kuriame buvo namo šeimininkė ir nepažįstamasis, duris.

„Aš taip išsigandau, juk mane paliko vieną su tuo parazitu, jis galėjo išsitraukti peilį ir mane nudurti, bet, ačiū Dievui, nieko nepadarė – labai greitai išbėgo į kitą kambarį, atsidarė langą ir iššokęs puolė bėgti į jo laukusį automobilį“, – pasakojo nukentėjusioji.

Pareigūnai dar bandė vytis, bet – nesėkmingai. Gerai, kad kaimynė, slapta stebėjusi neeilinę operaciją Užventyje, iš karto policijai padiktavo automobilio, kuriuo buvo atvykę nepažįstamieji, valstybinius numerius.

Persekiojami bėgliai buvo sulaikyti maždaug už kilometro nuo Užvenčio, šalia degalinės. Automobilyje buvo vairuotojas, į kambarį pinigų atėjęs paimti vyras ir jo sugyventinė.

Įtariamuosius pareigūnams padėjusi sučiupti M. Skirmantienė šiandien sako nesigailinti dėl tokio savo poelgio, nors neslepia, kad tas visas tris valandas, kai bendravo su tariamu ambasadoriu, iš baimės vos širdis nesustojo.

„Nė kiek nesigailiu, nes jeigu žinau, kad galiu kažką gero padaryti, tai galiu bet kam ryžtis – tuos parazitus policija sulaikė, tikiuosi, bent kitų žmonių jie nenuskriaus“, – sakė pensininkė.

Jai policijos pareigūnai sakė, kad sukčiavusi kompanija į Užventį pinigų atvyko pasiimti iš Mažeikių. Panašiai prieš savaitę kitame Kelmės kaime buvo apgauta kita senolė – ji atidavė 1,8 tūkst. eurų.

„Labai noriu padėkoti policininkams už jų darbą, nors jie man patys sakė, kad buvau labai drąsi ir atlikau didelį darbą – ne kiekvienas tam ryžtųsi“, – sakė M. Skirmantienė.

Ir čia pat prisipažįsta, kad pareigūnams padėti sugauti sukčius turėtų ir kiti, sulaukiantys panašių skambučių. „Taip, dabar žmonės yra įbauginti, bet jeigu mes visi bijosime, tai kaip tada gyvensime?“ – sakė Užvenčio gyventoja.

Tuo metu jos sūnus, buvęs baleto šokėjas P. Skirmantas sako, kad jo motina po šio įvykio buvo labai išsigandusi, bet tikrai verta gražių žodžių.

„Jai 81 m. ir padarė tokį didelį darbą – visi taip turėtų elgtis“, – motinos drąsa džiaugėsi jis.

„Iš tikrųjų bijojau naktį namuose miegoti, norėjau eiti pas kaimynę, bet nutariau, kad kaip bus, taip bus – vis tiek mirsiu, todėl prieš miegą persižegnojau ir niekur nėjau“, – prisipažino ji.

Dėl galimo sukčiavimo Kelmės policijoje atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Policija: nukentėjo ir kiti senoliai

Telšių apskrities policija trečiadienį pranešė, kad M. Skirmantienė padėjo sulaikyti jau ne vieną, įtariama, garbaus amžiaus žmogų apgavusių sukčių grupuotę. Nuo jų pirmadienį nukentėjo Tytuvėnuose ir Kražiuose gyvenančios močiutės – viena į namus pasibeldusiems sukčiams atidavė 1 050, kita – 1 820 Eur.

Anot policijos, buvo sulaikytas pinigų pas senolę atėjęs paimti 6 kartus teistas vyras (gim. 1990 m.), jo sugyventinė (gim. 1977 m.) ir automobilio vairuotojas (gim. 1983 m.). Ketvirtadienį teismas spręs, ar šešis kartus teistą vyrą suimti.

„Telšių apskr. VPK viršininkas Remigijus Rudminas dėkoja Užvenčio miestelio gyventojai, kuri nesutriko ir apie įtartiną skambutį pranešusi policijai, padėjo išaiškinti įtariamuosius“, – policija viešai dėkoja M. Skirmantienei.

Pareigūnai taip pat pateikia patarimus, ką reikėtų žinoti, kad nepakliūtumėte į telefoninių sukčių pinkles?

* Neskubėkite vykdyti skambinančiojo prašymų.

* Jokiu būdu neatskleiskite skambinantiems asmenims savo vardo, pavardės, asmens kodo ir konfidencialių elektroninės bankininkystės duomenų (atpažinimo kodo, slaptažodžių, sąskaitų numerių).

* Patys paskambinkite giminaičiui ar artimajam, patekusiam į tariamą bėdą, ir įsitikinkite, ar tikrai jam reikalinga Jūsų pagalba.

* Atminkite, įvykus eismo įvykiui ar padarius nusikaltimą, policija niekada nesprendžia iškilusių piniginių problemų tarp nukentėjusiojo ar pažeidėjo (įtariamojo).

* Neperduokite pinigų per tarpininkus.

* Neperveskite pinigų į nurodytas banko sąskaitas.

* Neįsileiskite nepažįstamų žmonių į namus.

* Reikalaukite, kad atvykę pareigūnai parodytų tarnybinį pažymėjimą.

* Neatidarykite durų nepažįstamiems žmonėms, kurie prisistato įvairių tarnybų darbuotojais, agentais ar kitais specialistais, kol nepatikrinote jų dokumentų ir neįsitikinote, kas iš tiesų Jus aplankė.

* Jeigu kyla nors menkiausias įtarimas, kad skambina sukčius, nedelsdami skambinkite bendruoju pagalbos tel. 112.