Ši gauja buvo sulaikyta po žiauraus nusikaltimo Stokholmo priemiestyje Jordbre. Policijai teko šturmuoti butą gyvenamajame name, kur prievarta buvo laikoma penkiolikametė. Patekę į butą, pareigūnai rado ne tik prievartos auką, bet ir daugiau kaip du šimtus iš automobilių pavogtų brangių daiktų -- vaizdo ir garso aparatūros, kailinių. Policiją slapčia iškvietė penkiolikametė. Ji papasakojo, kad prieš tris dienas pabėgo iš mergaičių kolonijos ir klaidžiojo po Stokholmą.

Išbadėjusi paauglė sutiko grupę lietuvių, kurie ją pamaitino ir pakvietė į svečius. Nuvažiavusi į nuomojamą butą, paauglė buvo nugirdyta ir išprievartauta. Skriaudikai nufilmavo prievartos scenas, kurios vėliau padėjo nagrinėjant bylą. Švedijos teismas kaltais pripažino ir laisvės atėmimo bausmes skyrė šešiems iš septynių lietuvių, anksčiau gyvenusių Šiauliuose ir Kelmėje.

Griežčiausiai nuteistas Marijus Baranauskas (g. 1979 m.) - 3 metams ir 3 mėnesiams. Jo brolis Robertas Baranauskas (g. 1980 m.), brolio žmona Laura Baranauskienė (g. 1982 m.) ir pusbrolis Donatas Kancelskis (g. 1983 m.) nuteisti 6 mėnesiams laisvės atėmimo. Egidijus Daudaravičius (g. 1973 m.) gavo 7 mėnesius, Andrius Tochovas (1986 m.) - tris. Nuteistiesiems skirtos ir piniginės baudos. Jie turi teisę apskųsti teismo sprendimą iki rugpjūčio 4 dienos.

Jau suimant L.Baranauskienę buvo aišku, kad moteris rengiasi gimdyti. Švedijos pareigūnai įtarė, kad plėšikai akivaizdų moters nėštumą panaudojo nusikalstamiems tikslams, kad atitrauktų savo aukų dėmesį. Nors iki teismo moteris buvo uždaryta į areštinę, prieš pat gimdymą perkelta į specialų slaptą butą, kur ją prižiūrėjo socialinė darbuotoja.

"Ambasadai teko rūpintis artėjančiu gimdymu, - apie diplomatams neįprastas pareigas papasakojo ambasados pirmoji sekretorė Indrė Dagilienė. - Su gimdyve bendravome per advokatą, tačiau su jos tėvu, skambinusiu iš Lietuvos, kalbėjausi asmeniškai. Viską pavyko taip organizuoti, kad moters gimdymas buvo sėkmingas, ji turi visus naujagimiui būtinus drabužius ir priežiūros priemones. Tai pirmas atvejis Švedijoje, kai gimdė už nusikaltimą suimta Lietuvos pilietė".

Švedijoje L.Baranauskienė pagimdė antrą vaiką, o pirmasis gimė Lietuvoje. Tai, kad jai, nepaisant nėštumo ir gimdymo, skirta reali laisvės atėmimo bausmė, rodo, kad moters vaidmuo nusikaltėlių veikloje buvo reikšmingas.

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: