Maža to, vyras sulaukė grasinimų – kalėjimo „draugai“ jį grasino uždaryti į „gaidyną, ožyną ir dramblyną“, be to, aiškino, jog šis „bachūrams“ turės sumokėti 7 mln. litų.

Tokios aplinkybės ketvirtadienį paaiškėjo Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme, nagrinėjusiame su „Lapinų“ nusikalstama grupuote šiuo metu teisiamo 34 metų Stanislavo Romeikos ir kolekcininko apiplėšimu kaltinamo 26 metų Sauliaus Jankūno baudžiamąją bylą.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas S. Jankūno bičiulis – kartu su juo kolekcininko vertybių pagrobime dalyvavęs S. Navickas.

Po smūgio kelias paras neatsigavo iš komos>

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gintaras Jasaitis teisme paskelbė, kad Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK) buvusiam suimtajam S. Navickui buvo nesunkiai sutrikdyta sveikata, be to, jis buvo terorizuojamas – taip buvo bandoma dezorganizuoti įkalinimo įstaigos darbą.

Bylos duomenimis, nuo 2011-ųjų sausio 28-osios iki vasario 11-osios S. Jankūnas terorizavo ir sistemingai prieš S. Navicką naudojo psichinę prievartą, aiškindamas, kad jis bus skolingas 7 mln. Lt už pareigūnams suteiktą informaciją.

Be to, S. Jankūnas toje pačioje byloje teisiamam bendrui grasino, kad jis bus perkeltas į žemiausios kastos kameras – „gaidyną, ožyną ir dramblyną“. Be to, pasak prokuroro, S. Jankūnas aiškino, kad reikia S. Navickui bei jo sugyventinei „daužyti galvas“.

Tuo tarpu S. Romeika prie kalinio terorizavimo prisijungė vasario 6-ąją, o vasario 11-ąją, kai iš kameros jau buvo iškeltas S. Jankūnas, prieš S. Navicką panaudojo fizinį smurtą – sudavė ne mažiau kaip 10 smūgių į galvos sritį, rankas, kojas bei nugarą. Dėl panaudoto smurto S. Navickas kelias paras išbuvo komoje.

Tuo metu S. Jankūnas jau buvo perkeltas į kitą, šalia esančią kamerą – S. Navicko sugyventinė pareigūnams pranešė, kad jie kali toje pačioje vietoje (kadangi jie teisiami toje pačioje byloje, tai yra draudžiama).

S. Jankūnas ir S. Romeika jiems pareikštų kaltinimų nepripažįsta, tačiau parodymus teisme žadėjo duoti tik po visų liudytojų ir nukentėjusiųjų apklausų.

Rezonansinį nusikaltimą padėjęs įminti vyras: nereaguoju į kastas

S. Navickas, kurį teisme saugojo du Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnai, teisme pasakojo, kad su pareigūnais sutiko bendrauti ne iš karto – kolekcininko apiplėšimas buvo išaiškintas tik praėjus metams po nusikaltimo, o po sulaikymo visi grupuotės nariai atsisakė duoti parodymus.

„Mes nusprendėme prisipažinti, kai nusikaltimą užsakęs žydas Leonidas Epelbaumas nuo savęs nusipylė visus purvus ir buvo paleistas į laisvę“, – sakė S. Navickas. Pasak jo, už meno vertybių pagrobimą L. Epelbaumas buvo pažadėjęs sumokėti 7 mln. Lt.

„Nei mes to atlygio sulaukėme, nei sulauksime“, – teigė nukentėjusysis.

Jis teigė, kad į laisvę išėjus L. Epelbaumui prasidėjo derybos su pareigūnais, nes pagrobtas vertybes saugojo S. Jankūnas ir kartu su jais teisiamas Nikolajus Glotka. Pasak vyro, S. Jankūnas ir N. Glotka nenorėjo grąžinti pagrobtų ikonų ir bandė pareigūnus įtikinti, kad visą grobį po apiplėšimo atidavė L. Epelbaumui.

„Tada tarp mūsų gavosi priešprieša, nes aš su tokia pozicija nesutikau – siūliau viską išspręsti gražiuoju, gražinant ikonas ir atsiprašant nukentėjusiųjų, – aiškino S. Navickas. – Netrukus Lukiškėse narkomanai ėmė kalbėti, kad esu skolingas bachūriukams... Tiesa, į tokias vaikiškas kalbas nekreipiau dėmesio – gyvenau savo gyvenimą, sportavau“.

S. Navickas teigė, kad tą vasario 11-osios vakarą, kai iš kameros buvo iškeltas S. Jankūnas, jo draugas S. Romeika „bėgiojo po kamerą ir nervinosi“ bei šūkaudamas bandė bendrauti su S. Jankūnu.

„Tarakone (S. Jankūno pravardė – aut. past.), aš triochla, ar tu triochla?“ - S. Romeikos, turėjusio Stasiuko pravardę, žodžius teisme citavo S. Navickas.

Tuo metu Tarakonas esą šaukė, kad buvusį bendrą reikia „patupdyti į gaidyną, į ožyną, dramblyną“.

„Tuo metu žiūrėjau į kompiuterio ekraną (vyras neteisėtai bendravo „Skype“ su sugyventine – aut. past,), kai pajutau smūgį, po jo atsigavau tik po kelių dienų ligoninėje“, – sakė nukentėjusiuoju pripažintas kalinys. Nuo smūgio jis iš antro aukšto lovos nukrito ant grindinio.

„Jie save iškelia į aukščiausią kastą – Dievų medžiotojų, o visi kiti – aukos, aptarnaujantis personalas ir priešai“, – S. Navickas teigė nereaguojantis į tokių kastų egzistavimą.

„Tomis vaikiškomis kastomis nelabai domiuosi, kaip suprantu, jie dalijasi narveliais, – tikino vyras. – Lukiškėse normalus žmogus negalėti tikėtis komforto – čia žmones daužo ir už raudoną spalvą, ir už tai, kad kiaušinius valgo. Jeigu jų klausysi, išprotėsi – aš užsidedu ausines, įsijungiu klasikinę muziką ir skaitau knygą“.

Kaliniai iki šiol užgaulioja ir siūlo „melstis už vaikus“

S. Navickas taip pat teigė, kad po įvykio jis kalėjime ir toliau yra terorizuojamas. „Iki šiol iš kamerų rėkaujama, kad kaip gaila, kad Stasiukas tavęs neužmušė, melskis už savo vaikus“, – apie patyčias kalbėjo nukentėjusysis.

Nors kaltinamieji kol kas parodymų nedavė, tačiau teisme jų prašymu buvo apklausti du kaliniai, S. Navicko sumušimo vakarą buvę toje pačioje kameroje su S. Jankūnu – jie turėjo patvirtinti, kad esą Tarakonas nešūkavo įkalinimo įstaigoje ir S. Romeikos neragino susidoroti su kaliniu.

Į teismą atvežti du kaliniai šiuos žodžius patvirtino – vienas jų aiškino, kad tuo metu vadovaudamas kamerai užtikrindavo tvarką ir esą tikrai niekas nerėkavo, nes už tai bet kurį kalinį galėjo nubausti prižiūrėtojai. Jis taip pat užsiminė, kad esą į kamerą buvo atėję pareigūnai, kurie siūlė paliudyti, jog S. Jankūnas ragino susidoroti su S. Navicku.

Kitas kalinys apie vieno pareigūno vizitą teismui ėmė pasakoti net neprašytas, pareikšdamas, jog „nori papildyti savo pasakojimą apie pareigūnų spaudimą“. „Už tai, kad paliudysiu, man bausmę žadėjo sutrumpinti 4 metais”, – neįtikėtiną versiją dėstė kalinys. Tiesa, jeigu bus nustatyta, kad jie melavo, už tai liudytojams gresia baudžiamoji atsakomybė.

Plėšikai kankino kolekcininko žmoną ir vaikus

DELFI primena, kad ikonų už 10 mln. Lt vagystės byla šiuo metu nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme. Šioje byloje kaltinimai pateikti ir televizijos laidos „Akistata“ vedėjo Kristupo Krivicko žmonos Jurgitos broliui Artūrui Barasai.

Vertingą kolekciją pagrobusius asmenis Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai sulaikė praėjus pusantrų metų po nusikaltimo. Tada paaiškėjo, kad kolekcininką grupuotės nariams pavyko apiplėšti tik per penktąjį bandymą – prieš tai jie net keturis vakarus apsimetę policininkais laukė, kol grįš A. Balyko sūnus Orlandas.

Tyrimo metu nustatyta, kad kaltinamieji įsigijo policijos pareigūno uniformą, radijo stoteles, kaukes, mikroautobusą, šaunamuosius ginklus ir kt. nusikaltimo padarymui būtinas priemones. Organizuotos grupės nariai pasidalino vaidmenimis: vieni turėjo apsimesti policijos pareigūnu, kiti stebėti aplinką ir informuoti bendrus.

2008-ųjų spalio 10-osios naktį, apie 00.30 val., kai A. Balykas buvo išvykęs į Paryžių, penki kaltinamieji vėl ėmėsi darbo. Teigiama, kad S. Jankūnas radijo ryšiu pranešė S. Navickui, kad link namų jau važiuoja kolekcininko sūnus. Kai jis važiavo pro mišką Antakalnyje, policininku apsimetęs S. Navickas sustabdė O. Balyko vairuojamą automobilį.

Nieko neįtaręs vaikinas sustojo, tačiau iš karto buvo sumuštas, jam buvo uždėti antrankiai. Vaikinas buvo kankinamas – jam buvo sukiojami pirštai, be to, nusikaltėliai savo pirštais spaudė jo akis, apipylė benzinu ir grasino padegti, jeigu šis neišduos namų kodo ir nepasakys, į kur yra nukreiptos vaizdo kameros. Kur yra laikomos vertingos ikonos, nusikaltėliai neklausė – ši informacija jiems jau buvo žinoma.

Kankinamas jaunuolis pakluso nusikaltėlių reikalavimams – pasakė, kaip patekti į S. Kairio gatvėje esančius namus. Tada jį plėšikai užarė į automobilio bagažinę, o vėliau nuvežė į namus.

Nustatyta, kad nusikaltėliai apie 2.30 val. įsibrovė į kolekcininko namus, sumušė ir surišo čia miegojusią kolekcininko žmoną ir sūnų. Vėliau prie jų buvo atvestas ir bagažinėje uždarytas Orlandas.

Iš kolekcininko namų buvo pagrobta itin vertinga 272 ikonų kolekcija ir kiti vertingi antikvariniai daiktai. Jų vertė – 9 mln. 938 tūkst. Lt. Be to, nusikaltėliai pagrobė ir šaunamąjį ginklą.

Tą pačią naktį jie sunaikino įkalčius – padegė O. Balyko automobilį. Tik paryčiais Balykams pavyko išsilaisvinti – apie apiplėšimą jie pranešė policijai.

Pagrobtus daiktus nusikaltėliai bandė realizuoti per savo pažįstamus ne tik Lietuvoje, bet ir Baltarusijoje. Pavyzdžiui, daugiau kaip 800 tūkst. Lt įvertintus daiktus vienas kaltinamųjų pardavė vos už 52 tūkst. Lt

Ikiteisminio tyrimo metu atlikus kratas kaltinamųjų namuose pareigūnams pavyko rasti dalį pagrobtų meno vertybių Lietuvoje ir užsienyje. Dalis jų buvo gerai paslėptos, kita dalis – jau parduotos.

„Lapinų“ grupuotės byloje – 33 kaltinamieji

Šiuo metu teisme nagrinėjama ir „Lapinų“ grupuotės, kuriai, įtariama, priklausė S. Romeika, byla.

Prokurorai teigia surinkę įrodymų, organizuotos grupuotės nariai organizavo ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, jam vadovavo bei dalyvavo šio nusikalstamo susivienijimo veikloje, dėl savanaudiškų paskatų padarė tyčinį nužudymą, neteisėtai disponavo labai dideliu psichotropinių bei narkotinių medžiagų kiekiu, pagrobė narkotinę medžiagą, padarė sunkų sveikatos sutrikdymą, neteisėtai, panaudodami fizinį smurtą, atėmė žmonėms laisvę, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, sužalojo svetimą turtą, prievartavo turtą, sukčiavo.

Prokuratūra yra pranešusi, kad ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, jog „Lapinų“ susivienijimo nariai ypatingai maskavo nusikalstamų veikų vykdymą, siekdami išvengti sekimo rinko galimų policijos automobilių valstybinius numerius (naudojo pokalbių klausymo ir sekimo technines priemones), įvairiose Lietuvos vietovėse išplatino labai didelį narkotinių bei psichotropinių medžiagų – heroino, amfetamino, metamfetamino ir kt. – kiekį.

Ilgą laiką heroinas buvo platinamas per čigonų taborą.

Turimais duomenimis, penki grupuotės nariai su kitais nusikalstamo susivienijimo nariais naudojo fizinę bei psichinę prievartą prieš asmenis, surastus narkotinėms bei psichotropinėms medžiagoms neteisėtai įsigyti, laikyti ir parduoti, bei už šias medžiagas laiku ar nevisiškai atsiskaičiusius ir kitus, nevykdžiusius nurodymų, asmenis.