Tačiau tai nė kiek nesuminkština žuvusiosios motinos bei našliu likusio sutuoktinio širdžių – jie bene kasdien iš žuvusiosios mažametės dukters sulaukia klausimų, kodėl į namus nepareina ir kodėl ją paliko mamytė.

„Būna, kad mergaitė pabunda naktimis ir šaukia, kur mano mamytė“, – liedama ašaras kalbėjo dukters netekusi Vilniaus rajono gyventoja Ana V.

Neseniai į mokyklą pradėjusią eiti mergaitę ne kartą teko guosti ir pedagogams.

„Mergaitė dar nesupranta, kas atsitiko, vedame ją ir pas psichologą, tačiau prireiks dar daug laiko, kad ji apsiprastų su netektimi“, – sakė mažametės tėvas Jurijus B.

Nespėjo surasti saugos diržo sagties, automobilis kelis kartus vertėsi

Savo sutuoktinės Vilniaus rajone gyvenantis Jurijus B. neteko praėjusių metų birželio 10-ąją – 34 metų Natalija B. žuvo apie 17 val. Avižienių seniūnijoje, Lindiniškių kaime.

Tądien to paties kaimo 32 metų gyventojas Dainius Banaitis į Riešę automobiliu „Huyndai Sonata“ vežė tris moteris – tik Natalija nebuvo prisisegusi saugos diržo. „Ji nesurado sagties, o vairuotojas Natalijai sakė, kad ji tikrai yra, tik reikia susirasti“, – sakė kartu su žuvusiąja važiavusi jos draugė Inga S.

Saugos diržo sagties Natalija B. nesuspėjo surasti – dar visai netoli namų žvyruotame kelio vingyje D. Banaitis nepasirinko saugaus važiavimo greičio, todėl nesuvaldė automobilio, šis nuvažiavo nuo kelio ir kelis kartus vertėsi. Keleivė žuvo iš karto, tuo metu nei vairuotojas, nei kitos dvi keleivės sužalojimų nepatyrė.

Į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai konstatavo, kad vairuotojas buvo neblaivus – jam nustatytas 1,28 prom. alkoholio girtumas. Vėliau, atlikus kraujo tyrimus, konstatuotas lengvesnis girtumas – 0,86 prom. alkoholio, sakė Vilniaus rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Ričardas Kubilius.

Neblaivus automobilį vairavęs D. Banaitis neneigia, kad yra kaltas dėl nelaimingo atsitikimo, tačiau Vilniaus rajono apylinkės teisme, kur teisėja Vaida Sinkevičienė pradėjo nagrinėti jam iškeltą baudžiamąją bylą, tikino, jog sėsdamas prie vairo nesijautė apsvaigęs.

„Tą dieną tvarkiau automobilį, ne paslaptis, vartojau alkoholį – išgėriau alaus, – sakė D. Banaitis. – Popiet į namus atėjo kaimynė ir paprašė nuvežti iki Riešės pasiimti atlyginimo už darbą. Nesijaučiau apsvaigęs, sutikau. Važiuojant mano automobilis pateko į duobę, ėmė slįsti, bandžiau jį grąžinti į kelią, bet jau nieko negalėjau padaryti – mašina slydo nekontroliuojamai.“

Su drauge mažametį vaiką auginantis vyras neslėpė, kad turėjo labai mažą vairavimo patirtį – vairuotojo pažymėjimą tebuvo gavęs vos prieš kelis mėnesius.

„Nežinau, ar tam, kad įvyko avarija, įtakos turėjo alkoholis – gal ir taip, gal ir ne“, – D. Banaitis neigė, kad važiavo labai dideliu greičiu.

„Kai automobilis slysta, nelabai ką gali padaryti ir patyręs vairuotojas“, – sakė jis.

Dėl Natalijos B. žūties teisiamas D. Banaitis tikino, kad keliu, kuriame įvyko nelaimė, yra važiavęs ne kartą, o tądien jame taip pat įvyko dar viena avarija.

„Aš norėjau žmonėms padėti, todėl nusprendžiau, kad nors ir išgėręs, galiu juos nuvežti“, – sakė kaltinamasis.

Tuo metu kartu važiavusios, bet nenukentėjusios keleivės teisme sakė, kad D. Banaičio automobilis lėkė dideliu greičiu. „Buvo atidaryti langai, todėl labai stipriai pūtė vėjas – jeigu būčiau žinojusi, kad kaimynas yra išgėręs alkoholio, tikrai nebūčiau kartu važiavusi“, – prisipažino D. Banaičio kaimynė.

Pinigų neturi, bet atsakomybės nesikrato

Žmonos netekęs Jurijus B. iš D. Banaičio teismo prašo priteisti beveik 15 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Dar beveik 12 tūkst. eurų ieškinį vyras pareiškė atstovaudamas savo dukrai. Be to, jis mano, kad iki pilnametystės D. Banaitis motinos netekusios mergaitės išlaikymui kas mėnesį turėtų skirti po beveik 60 eurų.

„Žinoma, turiu remti mergaitę ir atlyginti žalą, – atsakomybės nesikratė nelaimės kaltininkas, – tačiau klausimas, kokio dydžio turėtų kompensacija. Ta suma, kurios prašo nukentėjusieji, manau, yra per didelė – su drauge mes nesugebėsime tiek sumokėti, tai yra milžiniški pinigai.“

D. Banaitis neslėpė, kad su drauge „gyvena nuo algos iki algos“, kaip ir dauguma jaunų šeimų, bankui moka didžiules įmokas už nusipirktą namą.

Tuo metu jo draugė neslėpė, kad jau kas mėnesį žuvusiosios dukrai moka našlaitės pašalpą – maždaug 80 eurų.

„Mes nesikratome atsakomybės, bandysime kaip nors atlyginti žalą – gal ko nenupirksime savo dukrytei, apribosime savo poreikius“, – kaltinamojo draugė sakė, kad D. Banaitis labai pergyvena dėl nelaimės, tačiau to nemoka išreikšti žodžiais.

„Tokia nelaimė bet kokiam žmogui būtų didelis sukrėtimas“, – moteris pažymėjo, kad Natalijos B. laidojimo išlaidas padengė tik iš skolintų pinigų.

Nežino, ar įmanoma susitaikyti su netektimi

„Per laidotuves atėjo D. Banaitis ir pasakė, kad užjaučiu, be tuo metu buvau šoke, nelabai ką atsimenu – jis mane paliko be žmonos, o dukrą – be motinos“, – sakė sutuoktinės netekęs Jurijus B.

Vyras tikino, kad auginti mažametę dukrą jam padeda žmonos motina. „Ji labai daug laiko pas ją praleidžia, jeigu ne, nežinočiau ką daryti“, – prisipažino vyras.

Tokie jo žodžiai pravirkdė teismo salėje sėdėjusią Natalijos B. motiną. „Nebegaliu klausyti“, – išbėgdama iš salės sakė Ana V.

Bylą nagrinėjanti teisėja V. Sinkevičienė buvo priversta skelbti trumpą pertrauką – buvo leista moteriai nusiraminti. „Ar sugebėsite būti posėdyje?“ – užjausdama dėl dukros netekties Anos V. klausė teisėja, pažymėjusi, kad nukentėjusioji privalo dalyvauti procese.

Kiek nurimusi Ana V. prisipažino, kad su dukros netektimi taip ir nesuspėjo susitaikyti. „Gal per mažai dar laiko praėjo, nors nežinau, ar išvis su tokiais dalykais įmanoma susitaikyti“, – sakė ji.

„Mums visiems iki šiol yra blogai – ir vyrui, ir dukrai“, – kalbėjo Ana V., kuri, vos tik sužinojusi apie dukros tragediją, buvo atvykusi į nelaimės vietą.

Moteris iš avariją padariusio D. Banaičio nereikalauja jokių pinigų, nors ir turėjo teisę pareikšti ieškinį dėl neturtinės žalos atlyginimo – jai užteko, kad vairuotojas atlygintų laidotuvių išlaidas ir žuvusiosios atminimui pastatytų paminklą.

„Po laidotuvių važiavau pas seserį ir pamačiau D. Banaitį – pasakiau, kad sumokėtų už laidotuves ir pastatytų paminklą, – teigė Ana V. – Jis nesutiko su suma, norėjo mažiau mokėti ir sakė, kad daugiau neskambintume.“

Jeigu teismas D. Banaitį pripažins kaltu dėl eismo įvykio, jam grės laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė.