Konfiskuota ir puspenktos tonos iš Indijos atgabentos tabako žaliavos. Iš jos pagaminus ir realizavus falsifikatus valstybė vien akcizo mokesčio būtų netekusi daugiau kaip 465 tūkst. eurų.

Vadovaujant Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorui Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnai atliko ikiteisminį tyrimą dėl 2013 m. liepą Raseinių rajone sulaikyto didelio kiekio falsifikuotų cigarečių bei žaliavos rūkalų falsifikatams gaminti.

VSAT informuoja, kad Baudžiamosios bylos dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, cigarečių padirbinėjimo, neteisėto praturtėjimo bei nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo apimtis yra 21 tomas.

Aštuoniems asmenims VSAT Pagėgių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pasieniečiai pareiškė įtarimus. Septynis asmenis jie patraukė baudžiamojon atsakomybėn, prieš vieną nesurinkus pakankamai įrodymų ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas.

Tąsyk po ilgalaikio tyrimo pasieniečiai išaiškino grupuotę, Lietuvoje organizavusią padirbtų tabako produktų gamybą. Čia pagaminti falsifikatai buvo skirti Vakarų Europos rinkai. Tyrimo metu nustatyta, kad tokių falsifikuotų cigarečių pakelių aptikta Lenkijoje, Anglijoje, Vokietijoje.

Tuomet Pagėgių rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus ir Specialiosios paskirties užkardos pasieniečiai atliko kratą dideliame garaže Raseinių rajono Paliūnės kaime. Čia pareigūnai užklupo tris kauniečius, kurie į sauskelnių dėžes pakavo rūkalų pakuotes.

Garaže pasieniečiai aptiko daugybę dėžių su, įtariama, falsifikuotomis cigaretėmis. Iš viso rasti 67 699 pakeliai cigarečių su užrašais „Regal“ ir „West“ be banderolių. Ten pat VSAT pareigūnai aptiko 28 dėžes, kuriuose buvo tabako kvapą turinčios augalinės kilmės medžiagos. Įtarta, kad tai - 5600 kg žaliavos rūkalų falsifikatams. Vėliau specialistai patvirtino, kad ši žaliava – iš Indijos atgabentas neapdorotas tabakas, kurį susmulkinus jis tampa akcizine preke.

Po sulaikymo 2013 m. liepą skaičiuota, kad nelegalių prekių vertė gali viršyti milijoną litų (beveik 290 tūkst. eurų). Valstybinei mokesčių inspekcijai atlikus skaičiavimus paaiškėjo, jog jei iš sulaikytos tabako žaliavos būtų pagamintos falsifikuotos cigaretės, valstybei būtų nesumokėta daugiau kaip 1 mln. 608 tūkst. litų (465,7 tūkst. eurų) akcizo mokesčio.

Be trijų kauniečių, tada pasieniečiai sulaikė ir Raseinių rajono gyventoją, garažo, kuriame aptiktos cigaretės ir žaliava, savininką.

Tęsdami ikiteisminį tyrimą Pagėgių pasieniečiai atliko kratas Vilkaviškio rajono Kybartų miestelyje. Viename name buvo sulaikytas Vilkaviškio rajono gyventojas, vienas iš cigarečių padirbinėjimo organizatorių. Čia rastos tabako gaminių etiketės, sufasuotos tabako pakuotės, banderolės. Pasieniečiai sulaikė ir ten pat stovėjusius penkis prabangius neseniai pagamintus automobilius „BMW“, „Audi“, „Citroen“.

Operaciją Kybartuose VSAT pareigūnai pratęsė kitoje miestelio vietoje, patikrinę sulaikytam vyrui priklausančias gamybines patalpas. Jose ir šalia esančioje teritorijoje pasieniečiai rado tabako produktų gamybos liniją ir kitą rūkalų falsifikatams gaminti pritaikytą įrangą bei, įtariama, vogtą 2009 m. laidos automobilį „Mercedes Benz“. Be to, rasta ir susmulkintos augalinės kilmės medžiagos. Vėliau specialistai patvirtino, kad tai narkotinė medžiaga - kanapės.

Pagėgių rinktinės pareigūnai dar atliko kratas ir Panevėžyje. Gamybinėse patalpose buvo rastos dar vienos staklės kanapėms smulkinti. Tame pačiame pastate pasieniečiai aptiko 2013 m. rugpjūtį Vokietijoje vogtą automobilį „Daimler Benz“.

Teismas Vilkaviškio rajono gyventoją leido suimti dviem mėnesiams. Patalpų Raseinių rajone savininkui ir vienam ten sulaikytam kauniečiui skirtas namų areštas. Dar dviem cigaretes į nuo sauskelnių dėžes pakavusiems kauniečiams skirti pasižadėjimai neišvykti.

Toliau atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus nustatyti dar trys asmenys, kurie galėjo būti tiesiogiai susiję su falsifikuotų cigarečių gamyba ir platinimu. Pagal jų deklaruotas gyvenamąsias vietas sulaikyti ir apklausti šių asmenų pasieniečiams iškart nepavyko. Buvo paskelbta dviejų asmenų paieška, o vienas į apklausą atvyko pats.

Atlikus daugybę ikiteisminio tyrimo veiksmų ir surinkus užtektinai nusikalstamos veikos įrodymų, baudžiamoji byla dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis ir buvo perduota Šiaulių apygardos teismui.

Be to, iš Pagėgių rinktinės pareigūnų atlikto tyrimo išskirtos dar kelios bylos. Jose tęsiami tyrimai dėl kitų nusikalstamų veikų, tokių kaip dokumentų klastojimas, neteisėtas disponavimas narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtas disponavimas labai dideliu narkotinių ar psichotropinių medžiagų kiekiu, neteisėtas praturtėjimas. Šiose bylose minimi tie patys asmenys. Vienas iš tokių organizatorių 2007 m. jau buvo teistas dėl neteisėto vertimosi komercine, ūkine, finansine ar profesine veikla bei dėl neteisėto disponavimo akcizinėmis prekėmis.