Tačiau, dar prieš pradedant ardymo darbus, pasigirdo skeptiškų nuomonių, kad sugriuvusiame pastate dingusio staliaus ieškoti jau neverta. Su tragedijos aplinkybių tyrimu susiję pareigūnai suskilo į dvi stovyklas. Vieni jų vakar džiaugėsi, kad išvežamas nuolaužas iš “Karigės” perkanti AB “Kauno keliai” įsipareigojo dėl visa pikta dar kurį laiką jas saugoti.

Kiti - kad ugniagesiai gelbėtojai bei policija, ieškoję dingusiojo ir tebetęsiantys jo paiešką, idealiai padarė viską, ką galėjo. O kad apie staliaus likimą vis dar nežinoma nieko konkretaus - ne jų kaltė.

Vakar “Kauno diena” išklausė šešių vienas kitam prieštaraujančių įvairių sričių specialistų nuomones šiuo šiandien labiausiai ramybės, tiriant tragedijos “Karigėje” aplinkybes, neduodančiu klausimu.

Buvo arčiausiai epicentro

Kauno savivaldybės administracijos Civilinės saugos tarnybos vedėjas Jonas Griškevičius daug vilčių sieja su vakar pagaliau pradėtais pažeistos sienos ardymo darbais.

“Pagal man pateiktą sugriuvusios pastato dalies trečiojo aukšto technologinę schemą, kurioje nurodytos visų dvidešimties stalių cecho darbininkų, dirbusių tragedijos rytą, darbo vietos, į konstrukcijų griūtį, apėmusią apie 120 kvadratinių metrų, pateko keturi, - prasidėjus minėtiems darbams teigė valdininkas. - Arčiausiai sienos buvo M.Laurinavičiaus darbo stalas. Toliau, iš eilės: Romo Ivaškevičiaus, Juliaus Kiaupos ir Aurimo Jono Naujoko. Visi jie nugarmėjo žemyn, krentant blokams”.

J.Griškevičius priminė, kad A.J.Naujoką bei J.Kiaupą pavyko išgelbėti. Pirmasis nukentėjo mažiausiai ir tą pačią dieną išleistas gydytis ambulatoriškai. J.Kiaupą ugniagesiai gelbėtojai ištraukė iš po nuolaužų, kurios buvo prispaudusios vyriškio kojas. Jis nuvežtas į reanimaciją, iš kurios, bendradarbių žiniomis, jau perkeltas į bendrąjį skyrių.

“R.Ivaškevičius žuvo. Jo palaikai rasti daugiau kaip po dvylikos valandų smarkiai apdegę. Arčiausiai numanomo įvykio epicentro buvusio M.Laurinavičiaus nėra iki šiol”, - tęsė mintį specialiai šio įvykio tyrimui Kauno savivaldybėje sudarytos Avarijų tyrimų komisijos narys, patvirtindamas, kad jo kompetencija - organizuoti nelaimės padarinių likvidavimo darbus, kol nerasti visi dingę žmonės.

“Manau, kad dingęs stalius gali būti kur nors sugriuvusios pastato dalies angose, kurių mes dar neturėjome galimybės patikrinti, ir tai padarysime, kai tik atsiras galimybė”, - vakar rytą teigė J.Griškevičius.

Gali būti gyvas

Kauno miesto apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Juozo Bagdonavičiaus nuomone, tikėtis, kad dingęs stalius gali būti kažkokiose mįslingose angose, nerealu.

“Mano įsitikinimu, griūties vieta išvalyta idealiai, kruopščiai peržiūrėtos ir visos nuolaužos. Nerado dingusiojo ir kinologai, apėję su šunimis visą pastatą. Todėl esu linkęs daryti išvadą, kad dingusio staliaus kūno po nuolaužomis nebuvo. Juk neįmanoma taip sutraiškyti žmogų, kad iš jo nieko neliktų, - vakar įrodinėjo jungtinėms Kauno policijos bei prokuratūros pajėgoms, tiriančioms nelaimės “Karigėje” aplinkybes, vadovaujantis J.Bagdonavičius. - Be to, lankydamasis įvykio vietoje, aš nemačiau jokių angų, nors girdėjau kalbant, jog jų yra pavojingai pasvirusioje sienoje. Mano nuomone, tai nerealu”.

“Tačiau į klausimą, kur dar galėtų būti dingęs stalius, atsakyti šiandien dar negaliu. Galiu konstatuoti tik tai, jog nenustatyta, kad jis žuvęs, o tai palieka vietos prielaidai, jog gali būti ir gyvas. Tačiau, kur ir ar tikrai gyvas, - dar nežinau. Tai parodys laikas. Tačiau jau šiandien galiu užtikrinti, kad pirminius veiksmus šį įvykį tirianti Kauno policija atliko idealiai ir ne jos kaltė, kad iki šiol nėra visuomenei rūpimo rezultato”, - tvirtino prokuroras.

Matė krentantį į gaisro židinį

Koncerno SBA Verslo saugos departamento direktorius Vytautas Vaškys įsitikinęs, kad dingęs stalius yra žuvęs: “Tai man kužda karti keliolikos metų patirtis, dirbant jėgos struktūrose, kai teko prisiliesti prie tokių skaudžių įvykių kaip skandalas su šviesios atminties kunigo Ričardo Mikutavičiaus palaikais”.

V.Vaškys teigė abejojantis tik dėl to, ar dingęs stalius žuvo griūties ir ją lydėjusio gaisro metu, ar tai atsitiko jau už bendrovės teritorijos ribų. “Jeigu jam, pavyzdžiui, pavyko išlikti gyvam ir palikti įmonės teritoriją, vyriškis galėjo patirti širdies smūgį ir už jos ribų. Tačiau vėlgi: netrūksta mačiusiųjų, kaip jis krito žemyn su nuolaužomis, bet neatsiranda patvirtinančių, kad stalius išsigelbėjo. Be to, esu įsitikinęs, kad išsigelbėjęs, tačiau negalėdamas grįžti į namus, jis būtų ėjęs pas žmones”, - dalijosi savo abejonėmis su “Kauno diena” SBA Verslo saugos departamento direktorius.

Tačiau jeigu dingęs stalius žuvęs, kodėl nerandama jo kūno? Į šį klausimą V.Vaškys atsakė kita prielaida: “Manau, kad jeigu jis krito tiesiai į gaisro židinį, ten buvusioje temperatūroje galėjo sudegti visiškai. Tokių atvejų kriminalistikos istorijoje yra buvę”.

Akivaizdu, nors neįtikėtina

Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Vito Rimkaus nuomone, ugniagesiai gelbėtojai, valydami griuvėsius bei ieškodami dingusiojo be žinios, padarė viską, kas įmanoma: “Atrodytų, kad tikrai nieko negalėjo likti”.

“Tačiau kol dingęs žmogus nerastas, garantuoti šimtu procentų, kad tęsti jo paieškų “Karigėje” neverta, negaliu, nors mūsų tarnybai žinomų nepatikrintų angų joje tikrai neliko. Mes išnaršėme ne tik visą sugriuvusią pastato dalį, bet ir patikrinome gretimas patalpas. Kruopščiai perrinkome visas smulkesnes nuolaužas, tarp kurių radome ir akinius, ir telefoną, ir net žiedą. Na, nebent kažkur kas nors liko užkritę: būna kartais ir neįtikėtinų dalykų”, - nenorėjo tikėti, kad taip galėtų būti, Kauno ugniagesių gelbėtojų viršininkas.

Tačiau versija, kad dingęs stalius galėjo sudegti visiškai, keturiasdešimties metų darbo stažą gesinant gaisrus turintis pulkininkas netiki: “To Kauno priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos praktikoje dar nėra buvę”.

Nereali versija

Kauno vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Asmenų paieškos skyriaus viršininkas Kęstutis Galinis tebesilaiko antradienį iškeltos versijos - jog dingusiojo reikia ieškoti griuvėsiuose.

“Remdamasis įvykio liudytojų, mačiusių, kaip dingęs stalius nugarmėjo žemyn su griūvančiomis konstrukcijomis, parodymais bei faktinėmis bylos aplinkybėmis, esu įsitikinęs, kad jo ir toliau reikia ieškoti sugriuvusioje pastato dalyje”, - vakar tebetvirtino skyriaus, atliekančio ikiteisminį tyrimą dėl M.Laurinavičiaus dingimo be žinios, viršininkas.

“Pirmiausiai, nustatyta, kad šis darbininkas neturi jokio ryšio su priežastimis, galėjusiomis sukelti griūtį. Todėl versija, jog jis galėjo pabėgti iš nelaimės vietos ir slapstytis, atmetama, - dėstė savo argumentus dešimtus metus kriminalinėje dingusiųjų be žinios paieškoje dirbantis pareigūnas. - Be to, yra mačiusių, kaip šis žmogus krito su nuolaužomis žemyn, tačiau iki šiol neatsirado nė vieno, galinčio paliudyti, kad jam pavyko išsigelbėti, nors praėjo jau dešimt dienų po tragedijos. Todėl esu įsitikinęs, kad dingusio staliaus reikia toliau ieškoti iki šiol negalėtose patikrinti įtartinose ertmėse, kurias mūsų tarnyba pastebėjo apžiūrėdama įvykio vietą”.

“Tikriname ir versiją, jog dingęs stalius galėjo atsidurti ligoninėje svetima pavarde arba kaip nežinomasis. Ji nepasitvirtina. Beje, kaip ir kitos prielaidos, jog vyriškis galėjo išsigelbėti,” - tęsė K.Galinis.

Reikia ieškoti ten, kur neprieina šuo

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos Operatyvaus valdymo skyriaus kinologų grupės specialisto Rolando Eidininko nuomone, dingęs stalius galėtų būti visur, kur neįmanoma prieiti nei žmogui, nei tarnybiniam keturkojui. Tokią išvadą jis priėjo po keturias dienas trukusių dingusiojo bei jo bendradarbių, kurių kūnus pavyko aptikti, paieškų. Jose dalyvavo aštuoni Kauno policijos kinologai su tiek pat specialiai apmokytų šunų.

“Iššniukštinėjome visur, kur buvo įmanoma, nors pirmą kartą teko dirbti tokiomis sudėtingomis sąlygomis, - pasakojo R.Eidininkas. - Padedant mūsų šunims, pavyko iš po griuvėsių ištraukti dviejų žuvusiųjų kūnus. Paieškose naudota ir Lietuvos policijos kinologijos centre pagal kolegų iš Suomijos metodinę medžiagą specialiai ieškoti palaikų apmokytas šuo. Tačiau jis mokytas ieškoti žmogaus palaikų, užkastų žemėje”.

Konstatavęs, kad, padedant tarnybiniams keturkojams, pavyko iš po griuvėsių ištraukti dviejų žuvusiųjų kūnus, kinologas prisipažino neįsivaizduojantis, kur dingusiojo ieškoti toliau. Tačiau neneigė, kad sugriuvusioje “Karigės” dalyje yra sunkokai prieinamų ertmių, kuriose dingęs žmogus galbūt ir galėtų būti.

Nors pažeistos sienos, kai kurių pareigūnų įsitikinimu, trukdančios tęsti dingusiojo paiešką, ardymo darbai vakar vyko pagal planą, iki pavakarės naujienų nebuvo. Tiek, kiek spėta sienos nuardyti iki darbo dienos pabaigos, galimybės tęsti paiešką sunkiau prieinamose pastato vietose nesuteikė.