Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime esantis J. Jakubaitis siekia, kad būtų išteisintas dėl tyčinio nužudymo, o jeigu vis dėlto su tokia pozicija nesutiks teisėjai, prašo jam sušvelninti paskirtą laisvės atėmimo bausmę, paskiriant ne griežtesnę kaip įkalinimą 20 metų.

J. Jakubaičio skundą antradienį pradėjo nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT). Už nepilnametės nužudymą nuteisto panevėžiečio bylą teismas nagrinėja nuotoliniu būdu – nors Lukiškių kalėjimas yra prie pat teismo, nuteistąjį teisėjai nutarė išklausyti nuotoliniu būdu, panaudodami kalėjime įrengtą kompiuterinę vaizdo techniką.

Nuosprendį kasacine tvarka apskundė tik J. Jakubaitis – dėl tyčinio nužudymo nuteistas jo bičiulis Deividas Antanaitis susitaikė su paskirta bausme.

Skundą LAT pateikęs J. Jakubaitis teigia, kad jis nepagrįstai buvo nuteistas dėl nepilnametės nužudymo – esą šį nusikaltimą įvykdė tik D. Antanaitis.

„Neprisidėjau nužudant merginą, tai padarė D. Antanaitis, – teismui nurodė kalėti iki gyvos galvos nuteistas J. Jakubaitis. – Tai jis pripažino apeliacinės instancijos teisme. Tai nebuvo iš anksto planuotas nužudymas, bet nežinau, kaip tai įrodyti.“

J. Jakubaitis neneigia, kad nepilnametę išžagino, dėl to neprašo išteisinti ar pakeisti bausmę. Tačiau jis įsitikinęs, kad būtina atsižvelgti į tai, jog įvykio metu jis buvo apsvaigęs.

„Mokslo yra įrodyta, kad alkoholis ir narkotikai taip paveikia smegenis, jog žmogus negali suvokti, ką daro apsvaigimo metu“, – kasaciniame skunde teigė jis.

Žudikas taip pat nurodė, kad bylą nagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas buvo šališkas ir pažeidė nekaltumo prezumpciją – esą pirmininkas nurodė, jog baudžiamoji byla sulaukė didelio rezonanso, todėl švelnesnės bausmės už įkalinimą iki gyvos galvos žudikai nė negali tikėtis.

J. Jakubaitis taip pat nurodė, kad Lietuva skriaudžia įkalintuosius iki gyvos galvos – esą jie neturi galimybės anksčiau laiko išeiti į laisvę. Be to, jis įsitikinęs, kad nuteistųjų „eliminavimas iš visuomenės yra ypač didelis įsikišimas į asmens laisvę“.

Įkalinimu iki gyvos galvos 33 metų panevėžietis J. Jakubaitis ir 23 metų Panevėžio rajono gyventojas D. Antanaitis nuteisti už 2013 m. rugsėjo 21 d. įvykdytą septyniolikmetės išžaginimą ir nužudymą, bandant nuslėpti kitą nusikaltimą – uždarę į automobilio bagažinę ją gyvą sudeginę.

Jie taip pat pripažinti pavojingais recidyvistais.

Teismas yra konstatavęs, kad vyrai nusikalto veikdami bendrininkų grupe ir būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų. Iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė nužudytos merginos artimiesiems daugiau kaip 100 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas ankstų rytą, apie 6 val. J. Jakubaitis ir D. Antanaitis, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, važiuodami J. Jakubaičio brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Panevėžyje, Aukštaičių gatvės gale esančioje autobusų stotelėje pamatė nepažįstamą merginą – nepilnametę Dembavos kaimo gyventoją.

Vyrai ją jėga įsisodino į J. Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavos kaimo apylinkes.

Prokuratūra teismui pateikė duomenis, kad apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą prie Nevėžio upės. Ten, grasindami bei smurtaudami, ir taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo.

Vėliau nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir išvažiavo.

Vežama automobilio bagažinėje nepilnametė sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu savo mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje. Išsigandusi mergina prašė pagalbos, nes ją vežantys asmenys ketina ją nuskandinti.

Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko surasti žalios spalvos automobilio, kuriuo buvo vežama nepilnametė, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus. Minėtas automobilis miškelyje netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo buvo surastas tik po poros valandų.

Pro šalį važiavusi moteris pamatė nuošaliame miško keliuke degantį automobilį ir pranešė pareigūnams. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rasti nepilnametės palaikai. Ji žuvo dusdama nuo dūmų ir ugnies sukelto karščio, patirdama dideles fizines ir dvasines kančias.

Tą pačią popietę kriminalistai skirtingose vietose netoli Panevėžio sulaikė du įtariamuosius. D. Antanaitis teistas 6 kartus, o J. Jakubaitis – 2 kartus (dar 2 teistumai išnykę).

Ikiteisminio tyrimo metu jie kaltę vertė vienas kitam.