Neviešuose posėdžiuose baudžiamąją bylą dėl Panevėžio apygardos teismo nuosprendžio, kuriuo dėl septyniolikmetės merginos nužudymo iki gyvos galvos įkalinti Deividas Antanaitis ir Julius Jakubaitis, nagrinėjantys teisėjai teismo posėdyje išgirdo netikėtą prašymą – nuteistieji paprašė skirti psichiatrijos ekspertizę, nes esą sužinoję, kad iki gyvenimo pabaigos taip ir neišeis į laisvę, naktimis ėmė girdėti įvairius balsus, blogai miega, jiems esą net vaidenasi. Ir ne bet kas, o jų auka.

DELFI žiniomis, teismas J. Jakubaičio prašymą skirti ekspertizę jau atmetė kaip nepagrįstą, tuo metu dėl D. Antanaičio dar nenuspręsta – tai paaiškės kitame posėdyje.

Tačiau tokie nuteistųjų teiginiai piktina nužudytosios merginos artimuosius – esą žudikai bet kokia kaina trokšta išeiti į laisvę.

Baudžiamąją bylą apeliacine tvarka teismas nagrinėja pagal abiejų nuteistųjų apeliacinius skundus. Nuosprendį yra apskundę ir nukentėjusieji – jie teigia, kad nesutinka su tam tikromis aplinkybėmis, kurias Panevėžio apygardos teismas nustatė nuosprendyje. Kokios tai aplinkybės, dukters netekusi motina ir močiutė kol kas nelinkusios atskleisti, tik užsiminė, jog tai susiję su tuo, ką nužudytoji veikė prieš mirtį.

„Bausme žudikams esame patenkinti, byla išnagrinėta, surinkti įkalčiai, padarytos ekspertizės, viskas padaryta labai išsamiai, puikiai, bet yra kiti dalykai“, – yra sakiusi nužudytosios močiutė. „Jie nė kiek nesigaili“, – prasitarė dukros netekusi motina.

„Žinote, jie dabar labai susirūpinę savo ateitimi, savo galimybe dar kažką pameluoti, greičiau išeiti į laisvę – melas ant melo, – sakė išžagintos, o po to automobilyje sudegintos septyniolikmetės močiutė. – Jokie įrodymai ir įkalčių surinkimai jiems nieko nesako. Žmonės be pasitaisymo, be perspektyvos į ateitį. Jokio gailesčio, yra žmogiškas rūpestis jų pačių pačiais savimi, ypatingai šiandieną – įgavę daug drąsos ir noro pakovoti už save.“

Anot jos, nuteistieji J. Jakubaitis ir D. Antanaitis „supranta, kad jų niekas neišleis į laisvę“, todėl jie bet kokia kaina siekia sutrumpinti kalinimo laiką.

Tuo metu baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Darius Alinskas sakė, kad J. Jakubaitis savo skunde bando neigti kaltę dėl dviejų nusikalstamų veikų. Paaiškėjo, kad nuteistasis prašo išteisinti dėl tyčinio nužudymo sunkinančiomis aplinkybėmis ir nusikaltimo slėpimo, bet pripažįsta kaltę dėl merginos išžaginimo ir už tai prašo skirti kuo švelnesnę bausmę.

Įkalinimu iki gyvos galvos 33 metų panevėžietis J. Jakubaitis ir 23 metų Panevėžio rajono gyventojas D. Antanaitis nuteisti už 2013 m. rugsėjo 21 d. įvykdytą septyniolikmetės išžaginimą ir nužudymą, bandant nuslėpti kitą nusikaltimą – uždarę į automobilio bagažinę ją gyvą sudeginę. Jie taip pat pripažinti pavojingais recidyvistais.

Teismas yra konstatavęs, kad vyrai nusikalto veikdami bendrininkų grupe ir būdami apsvaigę nuo alkoholio ir narkotinių bei psichotropinių medžiagų. Iš abiejų kaltinamųjų teismas priteisė nužudytos merginos artimiesiems daugiau kaip 100 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas ankstų rytą, apie 6 val. J. Jakubaitis ir D. Antanaitis, būdami apsvaigę nuo alkoholio, narkotinių ir psichotropinių medžiagų, važiuodami J. J. brolio automobiliu „Volkswagen Passat“, Panevėžyje, Aukštaičių gatvės gale esančioje autobusų stotelėje pamatė nepažįstamą merginą – nepilnametę Dembavos kaimo gyventoją. Kaltinamieji jėga įsisodino nepilnametę į J. Jakubaičio vairuojamą automobilį ir ėmė vežioti ją po Panevėžį, Dembavos kaimo apylinkes.

Prokuratūra teismui pateikė duomenis, kad apie 6 val. 15 min. pagrobėjai nusivežė merginą į nuošalią vietą prie Nevėžio upės.

Ten, grasindami bei smurtaudami, ir taip atimdami nukentėjusiajai galimybę priešintis, prieš jos valią lytiškai su ja santykiavo. Vėliau nusikaltėliai auką įmetė į automobilio bagažinę ir išvažiavo. Vežama automobilio bagažinėje nepilnametė sugebėjo pagrobėjų nepastebėtu savo mobiliojo ryšio telefonu kelis kartus paskambinti į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC).

Ji paaiškino buvusi pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama bagažinėje.

Išsigandusi mergina prašė pagalbos, nes ją vežantys asmenys ketina ją nuskandinti. Nors ant kojų buvo sukelti visi tą naktį Panevėžyje budėję policijos ekipažai, jiems nepavyko surasti žalios spalvos automobilio, kuriuo buvo vežama nepilnametė, o BPC nesugebėjo nustatyti merginos buvimo vietos pagal jos mobiliojo telefono signalus.

Minėtas automobilis miškelyje netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo buvo surastas tik po poros valandų. Pro šalį važiavusi moteris pamatė nuošaliame miško keliuke degantį automobilį ir pranešė pareigūnams. Sudegusio automobilio bagažinėje buvo rasti nepilnametės palaikai. Ji žuvo dusdama nuo dūmų ir ugnies sukelto karščio, patirdama dideles fizines ir dvasines kančias.

Tą pačią popietę kriminalistai skirtingose vietose netoli Panevėžio sulaikė du įtariamuosius. D. Antanaitis teistas 6 kartus, o J. Jakubaitis – 2 kartus (dar 2 teistumai išnykę). Ikiteisminio tyrimo metu jie kaltę vertė vienas kitam.

„Kaltinamieji taip ir nepaaiškino, dėl kokių motyvų nusprendė nužudyti nepilnametę. Manome, kad taip jie greičiausiai bandė paslėpti kitus nusikaltimus – neteisėtą laisvės atėmimą ir išžaginimą. Nors abu teisiamieji ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme savo kaltę dėl šio brutalaus nusikaltimo neigė, teisėsaugos pareigūnai padarė viską, kad jų nusikalstamos veikos būtų patvirtintos nepaneigiamais įrodymais. Tam buvo atlikta net 20 specialių tyrimų. Šis didelės apimties ikiteisminis tyrimas buvo atliktas per gana trumpą – 9 mėnesių – laikotarpį“, – yra sakęs valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras Donatas Skrebiškis.