Kiek kasdien Lietuva netenka gyventojų, statistikos nėra. Kiekvienas miestas ir rajonas netektis skaičiuoja atskirai. Tačiau peržvelgus mirčių skaičių vien Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, apima siaubas.

Staigų mirčių šuolį specialistai aiškina įvairiai.

Bet apibendrindami jie pabrėžia, kad daugumą netekčių po švenčių lemia nesugebėjimas grįžti į įprastą gyvenimo režimą.

Netikėtumas – ir policijai

Vilniuje vakar iki pavakario jau buvo užregistruotos 88 mirtys. Sostinės savivaldybės civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos tokio didelio skaičiaus neprisimena.

Tačiau dar labiau neramina kita aplinkybė. Jei sausio 2-ąją Vilniuje užregistruotos 23 mirtys, tai sausio 3-iąją – 34, o vakar vien per pusdienį – net 31. Mirčių kasdien vis daugėja.

Juodoji statistika nustebino ir policijos pareigūnus, kurie buvo kviečiami tik negyvėlius radus gatvėse ar kilus įtarimui, kad žmogus gali būti nužudytas.

Užvakar sostinės pareigūnai gavo 15 tokių iškvietimų. Ankstesnis rekordas buvo 10 iškvietimų per dieną.

Policininkai pritaria medikų žodžiams, kad mirčių padaugėja praėjus šventėms. Pavyzdžiui, pernai po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos buvo savaitgalis, tad dirbantieji iš viso galėjo ilsėtis tris dienas.

Po šių išeiginių policijos pareigūnams teko apžiūrėti net 26 lavonus.

Kaune po švenčių į lavoninę nugabenti net 26 negyvėliai. Pasak teismo medicinos instituto Kauno skyriaus darbuotojų, tai – rekordinis skaičius, net kelis kartus viršijantis įprastinę morgo statistiką.

Gydytojai vos spėja suktis

Sunkios dienos po švenčių ir Kauno greitosios pagalbos stoties medikams. Jei įprastą žiemos mėnesio dieną jie sulaukia apie 280 iškvietimų, dabar – per 400. Greitosios pagalbos medikams šiomis dienomis vis dažniau kauniečius tenka traukti iš mirties nagų.

„Mirtis po švenčių gali nulemti nemažai faktorių. Ne paskutinėje vietoje lieka alkoholio vartojimas ir persivalgymas. Tai ypač svarbu širdies ligomis sergantiems žmonėms, kuriems vartoti alkoholinius gėrimus nepatariama”, – teigė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Nerijus Mikelionis.

Uostamiestyje vakar jau buvo užregistruotos 28 mirtys. Dauguma jų – taip pat po švenčių.

Anot E.Jonušaitės, dominuojančios mirčių priežastys – infarktai, insultai, kitos lėtinės ligos. Vienas žmogus mirė užspringęs skrandžio turiniu, kitas žuvo laive. Uostamiestyje mirtimi baigėsi ir vienas šeimos konfliktas.

Šiaulių policija užvakar apžiūrėjo tris negyvėlius. Ant 46, 59 ir 63 metų vyrų kūnų smurto žymių nepastebėta.

Ankstesnėmis dienomis pareigūnai sulaukdavo mažiau iškvietimų. Sausio 2-ąją jie apžiūrėjo 2, o sausio 1-ąją – nė vieno lavono.

Savižudybių laukti neteko

Pirmosios trys savižudybės Lietuvoje užregistruotos sausio 3-iąją. Tądien buvo ir vienas nepavykęs bandymas nusižudyti.

Apnikus depresijai Joniškio rajono gyventojas gyvenimą mėgino baigti šūviu į krūtinę. Savižudis dėl laimingo atsitiktinumo liko gyvas, nors plautyje įstrigo trys iš savadarbio ginklo paleisti šratai.

Saugėlaukio kaime gyvenantis 44 metų vyras ranką prieš save pakėlė antradienio vakarą. Iš darbo girtas sugrįžęs kaimietis pamiegojo, atsikėlęs pavalgė sugyventinės paruoštą vakarienę.

Subjuręs vyras vaikštinėjo po namus ir vis bambėjo apie atsibodusį gyvenimą. Sugyventinė nebandė guosti gyvenimo draugo, nes pati buvo įnikusi žiūrėti mėgstamą televizijos laidą.

Moteris atsitokėjo išgirdusi šūvio garsą. Nuskubėjusi į gretimą kambarį, šeimininkė pamatė susmukusį sugyventinį, o šalia – savadarbį šautuvą.

Namuose telefono nebuvo, todėl medikus pakviesti moteriai teko bėgti pas netoliese gyvenančius giminaičius. Atskubėję greitosios pagalbos darbuotojai savižudį nugabeno į reanimaciją.

Vakar rytą į chirurgijos skyrių perkelto vyro gyvybei pavojus jau nebegrėsė, tačiau medikai svarstė, ką daryti su trimis plautyje įstrigusiais šratais. Nuo mirties išsisukusiam kaimiečiui nemalonumų išvengti nepavyks. Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai jį baus dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo.