Šioje byloje jie taip pat kaltinami dėl padėjimo rengiantis nužudyti Laimutę Stankūnaitę ir Andrių Ūsą.

Dėl žudynių turėtų būti teisiamas ir D. Kedys, tačiau jo atžvilgiu ikiteisminis tyrimas nutrauktas dėl mirties.

Į šiuo metu laisvėje esančių kultūristo ir buvusio 57 metų choristo R. Ivanausko bei jo 33 metų gyvenimo draugės E. Barauskaitės bylos nagrinėjimą atvyko nukentėjusiaisiais pripažinti V. Naruševičienės ir L. Stankūnaitės tėvai, J. Furmanavičiaus artimieji. Procesą stebėjo ir disidentė Nijolė Sadūnaitė, monsinjoras Alfonsas Svarinskas ir kt.

L. Stankūnaitę į teimą atlydėjo du kaukėti pareigūnai. Byloje valstybinį kaltinimą palaiko Generalinės prokuratūros prokuroras Redas Savickas.

Vos pradėjus bylą nagrinėti paaiškėjo, kad šešios J. Furmanavičiaus seserys ir motina Anelė Furmanavičienė paprašė jas pripažinti civilinėmis ieškovėmis. Ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo pateikė ir Stankūnai bei Ūsai.

Tuo metu R. Ivanausko advokatas Artūras Bauža teismo paprašė bylą grąžinti prokurorui – esą kaltinamasis aktas neatitinka Baudžiamojo proceso kodekso reikalavimų.

Pasak advokato, byloje pareikšti kaltinimai yra prieštaringi, nes R. Ivanauskas viename kaltinime yra įvardytas kaip kurstytojas, o kitame – kaip padėjėjas. Gynėjas pažymėjo, kad R. Ivanauskas kaltinamas kurstęs Mindaugą Žalimą dalyvauti žudynėse, tačiau jam dėl to net nebuvo pareikšti įtarimai.

Tokį patį prašymą teismui pateikė ir E. Barauskaitei atstovaujanti advokatė Ingrida Blaževičienė.

Atnaujinta 14.03: L. Stankūnaitės motina Tatjana Stankūnienė stebėjosi kaltinamųjų advokatų prašymu grąžinti bylą prokuratūrai. „Absurdas“, - sakė ji.

„Kai su vyru skaitėme kaltinamąjį aktą, tai, žinote, žmogus, kuris niekuo dėtas, taip nekalbėtų“, - sakė T. Stankūnienė.

Atnaujinta 14.19: Prokuroras nesutinka su R. Ivanausko ir E. Barauskaitės advokatų teiginiais – esą kaltinamasis aktas atitinka įstatyme numatytus reikalavimus. „Kaltinime yra išdėstytos konkrečios aplinkybės, kuo yra kaltinami kaltinamieji“, - sakė prokuroras R. Savickas.

Kaltintojo teigimu, visus advokatams iškilusius klausimus bus galima išsiaiškinti bylos nagrinėjimo metu.

Atnaujinta 14.23: Stankūnų ir Ūsų advokatas Vitalijus Vasilionokas ir J. Furmanavičiaus artimiesiems atstovaujantis Valdemaras Bužinskas taip pat palaikė prokuroro poziciją. Pasak jų, prokuroras dar net nėra pagarsinęs kaltinamojo akto, be to, baudžiamąją bylą nagrinėjimui perdavęs teismas nematė jokių kliūčių.

„Pradėsime bylą nagrinėti ir pamatysime, ar advokatų nurodytos aplinkybės yra nepašalinamos teisme“, - sakė V. Bužinskas.

Atnaujinta 14.30: Teismas pripažino Ūsus, Stankūnus bei J. Furmanavičiaus seseris ir motiną civiliniais ieškovais bei nukentėjusiaisiais.

Tuo metu prašymas dėl bylos grąžinimo prokuratūrai – atmestas. Teisėjų kolegijai pirmininkaujanti teisėja Daiva Kazlauskienė pažymėjo, kad įstatymas nedraudžia prokurorui tikslinti kaltinimą bylos nagrinėjimo metu, savo ruožtu teismas taip pat gali bylą grąžinti prokuratūrai, jeigu pasidaro neįmanoma kaltinimų nagrinėti teisme.

Atnaujinta 14.46: Teismas nusprendė bylą pradėti nagrinėti iš esmės – prokuroras pradėjo skaityti kaltinamąjį aktą.

Atnaujinta 15.00: Teismas nusprendė bylą pradėti nagrinėti iš esmės – prokuroras pradėjo skaityti kaltinamąjį aktą.

Pasak prokuroro, R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su M. Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J.Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Prokuroras sakė, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.

Atnaujinta 15.12: Teisėjos D. Kazlauskienės paklaustas, ar supranta kaltinimus, R. Ivanauskas sakė: „Ne, nesuprantu, čia prirašė nesuprantamų dalykų – kaltu neprisipažįstu“.

„Tai – netiesa“, - sakė R. Ivanauskas. Jis tikino, kad jam dar reikia įsigilinti „į netiesą“, todėl posėdyje atsisakė duoti parodymus. Tiesa, žadėjo kalbėti vėliau.

Kalta neprisipažino ir E. Barauskaitė. „Aš parodymus duoti sutinku ir noriu, tačiau tik kito posėdžio metu – prieš duodama parodymus noriu su savo advokate išsinagrinėti bylą“, - sakė ji.

Atnaujinta 15.14: Kitas posėdis šioje byloje yra suplanuotas rugpjūčio 28 d.

Atnaujinta 15.22: Paaiškėjo, kad R. Ivanauskui ir E. Barauskaitei yra pareikštas 1 mln. 425 tūkst. Lt ieškinys dėl neturtinės žalos atlyginimo.

L. Stankūnaitė prašo priteisti 100 tūkst., jos tėvai – po 200 tūkst., J. Furmanavičiaus seserys ir motina – po 100 tūkst., A. Ūso tėvai ir našlė - po 75 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą. Taip pat kaltinamiesiems yra pareikštas ieškinys dėl turtinės žalos atlyginimo – prašoma atlyginti laidojimo išlaidas.

Bylą sudaro net 14 tomų

Baudžiamoji byla, kurią sudaro 14 tomų medžiagos, iš Kauno apygardos teismo perduota nagrinėti į Vilnių – kaltinamieji kaltinami bendrininkavę nužudant Kauno apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus teisėją J. Furmanavičių, ikiteisminio tyrimo metu didžioji dauguma šio teismo teisėjų yra apklausti liudytojais.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Generalinė prokuratūra nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė, planuodami rengiamų nužudymų detales, davė patarimus dėl nužudymų eigos, surado galimą bendrininką, kartu su D. Kedžiu aptarinėjo slapstymosi vietas bei atsitraukimo kelius iš įvykių vietų, policijos darbuotojų suklaidinimo taktiką, dalyvavo užtikrinant D. Kedžio slapstymąsi po jo planuojamų nužudymų ir išbandant nužudymuose numatytą naudoti pistoletą su garso slopintuvu bei neperšaunamas liemenes, tokiu būdu padėdami D. Kedžiui rengtis nužudyti ir nužudant du asmenis.

DELFI primena, kad 2009 m. spalio 5 d. rytą važiuojantis į darbą J. Furmanavičius buvo nušautas iš viso aštuoniais šūviais, automobiliui užblokavus kelią. V. Naruševičienė nužudyta tą pačią dieną rytą savo namų tarpduryje šešiais–septyniais šūviais. Manoma, kad ji, nors ir buvo įspėta apie J. Furmanavičiaus nužudymą, susirūpinusi savo dukters saugumu ir visiškai nekreipdama dėmesio į jai gresiantį pavojų, ėjo jos pasitikti iš mokyklos. Plyšyje tarp laiptelių ir namo sienos rastas D. Kedžiui išduotas pistoletas.

D. Kedžio žudynės buvo atskleistos po slaptojo informatoriaus Mindaugo Žalimo liudijimo – jis prisipažino įspėjęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnus apie planuojamus nusikaltimus.

Baudžiamasis kodeksas asmeniui, kuris nužudė du ar daugiau žmonių, numato laisvės atėmimo bausmę nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos.