Šiuo metu dėl kito nusikaltimo nuteistas ir už grotų bausmę atliekantis E. Babkinas baudžiamajam persekiojimui į Estiją bus perduotas jau kitą savaitę.

Nors nusikalstamų veikų padarymu įtariamas E. Babkinas su bendrais automobilius, įtariama, vogė Estijoje ir Latvijoje, jį perduoti baudžiamajam persekiojimui Generalinės prokuratūros kol kas paprašė tik Estijos pareigūnai.

Tartu prokurorų išduotame Europos arešto orderyje teigiama, kad kaunietis įtariamas dalyvavęs nusikalstamo susivienijimo, vogusio automobilius Latvijoje ir Estijoje, veikloje. Grupuotės nariai pavogtas transporto priemones gabendavo į Kauną, o vėliau, įtariama, parduodavo už Europos Sąjungos ribų.

Estai įtaria, kad kaunietis dalyvavo pagrobiant penkis „Honda Civic“, „Honda Accord“ ir „VW Golf“ automobilius. Kai kurie jų priklausė lizingo bendrovėms, nes jas nusipirkę asmenys dar nebuvo sumokėję visų išperkamosios nuomos įmokų.

Pirminiais duomenimis, pagrobtų automobilių vertė – apie 65 tūkst. eurų (224 tūkst. litų).

Estijos pareigūnai įtaria, kad nusikalstamo susivienijimo veikloje dalyvavo mažiausiai keturi asmenys – tiek jiems pavyko nustatyti ikiteisminio tyrimo metu. Visi įtariamieji – Lietuvos piliečiai.

Už nusikaltimus, kuriais įtariamas E. Babkinas, Estijos baudžiamieji įstatymai numato laisvės atėmimo bausmę iki 12 metų. Automobilių vagystėmis įtariamas kaunietis kaltės nepripažįsta ir nesutiko, kad būtų išduotas Estijos pareigūnams – jis pareiškė, kad taip pažeidžiamos jo teisės.

Tačiau tokie įtariamojo teiginiai yra nepagrįsti, mano teismas. „Europos arešto orderis atsirado iš tarptautinių sutarčių ir reglamentuoja baudžiamąjį persekiojimą už Europoje visuotinai pripažįstamas pavojingomis nusikalstamas veikas. Tokio persekiojimo viešasis interesas yra prioritetinis“, – pažymėjo Lietuvos apeliacinis teismas.