Teisėjo Viktoro Kažio priimta nutartis – neskundžiama, todėl dar tą pačią dieną R. Byčius buvo išleistas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK).

Teismas panaikino R. Byčiaus ir dar 26 kaltinamųjų baudžiamąją bylą nagrinėjančio Vilniaus apygardos teismo teisėjo nutartį, kuria šaunamaisiais ginklais ginkluoto nusikalstamo susivienijimo vienam pagrindinių lyderių buvo pratęstas suėmimas iki rugsėjo vidurio.

„Kardomųjų priemonių tikslai turi būti pasiekti taikant šioje baudžiamojoje byloje kitą kardomąją priemonę kaltinamajam R. Byčiui“, – pažymėjo Lietuvos apeliacinis teismas.

Kaip nutartyje paleisti į laisvę R. Byčių nurodė teisėjas, „didelė dalis apklaustų kaltinamųjų prisipažįsta dėl jiems inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymo, duoda išsamius parodymus tiek apie savo, tiek apie kitų bendrininkų, tame tarpe ir pagal pareikštą kaltinimą priskiriamų nusikalstamo susivienijimo organizatoriams bei vadovams, galimai nusikalstamas veikas, tačiau nei vienas iš apklaustų asmenų nieko neparodo apie R. Byčiaus veikas“.

„Toks minimalus R. Byčių kaltinančių faktinių duomenų kiekis yra pakankamas tik pirminiam suėmimo skyrimui ir neilgalaikiui šios kardomosios priemonės tęsimui, – pabrėžė teismas. – Tam, kad suėmimo terminas būtų tęsiamas tokį ilgą laiko tarpą – daugiau kaip dvejus su puse metų, būtina surinkti byloje pakankamą įrodymų visetą, kuris leistų neabejoti inkriminuojamų kaltinimų pagrįstumu. Per minėtą pakankamai ilgą bylos tyrimo ir nagrinėjimo laikotarpį toks įrodymų visetas nebuvo surinktas, kaltinamasis R. Byčius suimtas jau daugiau kaip dvejus su puse metų, faktinių duomenų, leidžiančių jį kaltinti inkriminuojamų nusikaltimų padarymu, kiekis nepadidėjo, liko minimalus, t. y. iš esmės vienintelio liudytojo Dmitrijaus Sučkovo parodymai“.

Liudytojas D. Sučkovas sutiko bendradarbiauti su „Lapino“ nusikalstamos grupuotės nusikaltimus tiriančiais pareigūnais ir teisme jau papasakojo apie R. Byčiaus vaidmenį grupuotėje.

„Laisvė apribota gali būti tik nusikaltimą padariusiam asmeniui, – nutartyje panaikinti suėmimą R. Byčiui nurodė teisėjas. – Šiuo atveju teismui nėra pateikta pakankamai faktinių duomenų, kurie leistų pagrįstai kaltinti R. Byčių jam inkriminuojamų nusikalstamų veikų padarymu ir taikyti itin ilgalaikį suėmimą. Vertinant baudžiamosios bylos apimtį ir sudėtingumą, darytina išvada, kad byla iki nuosprendžio paskelbimo pirmosios instancijos teisme bus nagrinėjama dar pakankamai ilgą laiko tarpą.

Suėmimo taikymas visą šį laiką kaltinamajam R. Byčiui, kuris suėmime jau praleido dvejus metus ir septynis mėnesius, nesant tvirtų įrodymų, leidžiančių pagrįstai kaltinti R. Byčių jam inkriminuojamų nusikaltimų padarymu, prieštarautų Lietuvos Respublikos Konstitucijai, Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai bei Lietuvos Respublikos Baudžiamojo proceso kodekso nuostatoms“.

„Lapino“ grupuotės vadeivos Justo Belousovo, pravarde „Lapinas“, dešiniąja ranka laikomas R. Byčius yra kaltinamas organizavęs šaunamaisiais ginklais ginkluotą nusikalstamą susivienijimą, jam vadovaudamas ir dalyvaudamas šio susivienijimo veikloje, kartu su kitais nusikalstamo susivienijimo dalyviais išplatinęs ne mažiau 63 kg amfetamino ir metamfetamino, 10 kg kanapių ir jų dalių, ne mažiau 1 kg kokaino, 0,4 kg heroino ir daugiau kaip 13 tūkst. vnt. psichotropinių tablečių, kurių sudėtyje yra psichotropinės medžiagos piperazinas ir MDMA.

Šioje byloje kaltinimai yra pareikšti net 27 asmenims, dalis jų yra suimti. Daugiau kaip pusė kaltinamųjų yra teisti, kai kurie po keletą kartų, o kai kurie net nesugebėjo paaiškinti už ką yra sėdėję už grotų.

Vienas grupuotės lyderių Genrikas Lisovskis, pravardėmis „Gena“ ir „Chotabyč“, iki suėmimo dirbo Rolando Pakso partijos „Tvarka ir teisingumas“ Vilniaus Šeškinės skyriuje.

Pranešimai apie įtarimus dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, vadovavimo bei dalyvavimo jo veikloje buvo įteikti daugiau kaip 60 asmenų. Dalis jų už grotų atsidūrė 2009-ųjų gruodį, kiti – 2010-ųjų vasarį.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia buvo gaminamas amfetaminas.

Per kratas buvo rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Baudžiamajame kodekse tam, kas organizavo ar vadovavo šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ar sprogstamosiomis medžiagomis ginkluotam nusikalstamam susivienijimui, numatyta laisvės atėmimo nuo 10 iki 20 metų arba įkalinimo iki gyvos galvos bausmė.