Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (VPK KPONTV) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis dideliais ir labai dideliais kiekiais.

Sudėtingas ir didelės apimties tyrimas atliktas bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuro, Kauno apskrities VPK organizuoto nusikalstamumo tyrimo ir kitais kriminalinės policijos padaliniais.

Per atliktą jungtinę operaciją 2015 m. gruodžio mėn. pradžioje Kaune buvo sulaikyti 1952 ir 1965 metais gimę kauniečiai. Kratų jų gyvenamosiose vietose ir transporto priemonėse metu teisėsaugininkai aptiko apie 1 kg psichotropinės medžiagos – metamfetamino ir apie 1 kg narkotinės medžiagos – kanapių.

Kaltinamieji anksčiau neteisti, tačiau, turimais duomenimis, gali būti susiję su organizuotu nusikalstamumu. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad Kaune gyvenantis kaltinamasis nuolat lankėsi pajūryje ir gali būti susijęs su neteisėta narkotikų apyvarta Klaipėdos apskrityje.

Lygiai prieš 3 mėnesius iki pagrindinių įtariamųjų sulaikymo uostamiesčio KPONTV pareigūnai maršrutiniame autobuse, išvažiavusiame iš Klaipėdos autobusų stoties ir vykusiame į Rygą, sulaikė Latvijos Respublikos pilietį, kuris gabeno apie 1 kg metamfetamino. Tyrėjai nustatė, kad užsienietis atliko kurjerio vaidmenį, o kvaišalų siuntą jam parūpino 2015 m. žiemą sulaikytas asmuo.

Kaltinamiesiems inkriminuoti 5 sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai – pasikėsinimas įvykdyti psichotropinių medžiagų kontrabandą, neteisėtas disponavimas narkotikais dideliais ir labai dideliais kiekiais. Du kaltinamieji suimti, vienam paskirtos švelnesnės už suėmimą kardomosios priemonės.

Už narkotinių ar psichotropinių medžiagų kontrabandą numatytas laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis dideliais kiekiais turint tikslą jas platinti baudžiama laisvės atėmimu nuo 8 iki 10 metų.

Už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis labai dideliais kiekiais baudžiama laisvės atėmimu nuo 10 iki 15 metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir nepripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.