Guy Jane (54 m.) praėjusiais metais Vilniuje nuteistas už sukčiavimą, neteisėtą veiklą ir dokumentų klastojimą veikiant bendrininkų grupėje. Bylos duomenimis, brito Lietuvoje įkurta bendrovė „Atostogų sandėlis“ 2010-2011 metais pardavė 126 kelialapius į įvairius užsienio kurortus, tačiau paslaugų nesuteikė.

Analogiškai klientus tuo pačiu laikotarpiu apgavo ir kita jo vadovaujama bendrovė „Amber promotions“, rodo bylos medžiaga.

Pinigus sumokėję ir be poilsio likę nukentėjusieji patyrė iš viso apie 117 tūkst. eurų (tuo metu – apie 400 000 litų) žalą, įmonės bankrutavo o verslininkas iš Lietuvos dingo.

Prisipažino ir neva gailėjosi

Po kelis metus trukusių paieškų jis buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje, ten jam taikytas laisvės apribojimas: pustrečių metų, kol vyko ekstradicijos procesas, jam teko nešioti apykoję. Pagaliau 2019-ųjų gruodį įtariamasis buvo pargabentas į Lietuvą ir stojo prieš teismą, kuriame prisipažino dėl savo nusikaltimų ir dėl jų gailėjosi, nors dėl šios aplinkybės teismas suabejojo. G. Jane nurodė, kad gailisi, tačiau teismas konstatavo, kad tai negali būti pripažįstama nuoširdžiu gailesčiu, nes britas tai padarė tik teisiamajame posėdyje priremtas teisėsaugos institucijų surinktų įrodymų.

Jam pernai rudenį skirta 4 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, nurodyta atlyginti apie 70 tūkst. eurų nuostolius.

Dabar G. Jane – jau laisvėje ir gyvena Kornvalio grafystėje. Praėjusią savaitę vienas vietos naujienų portalas paskelbė istoriją apie šį vyrą, kuris žiniasklaidai pasakojo apie Lietuvos kalėjimą ir palygino jį su koncentracijos stovykla.

„Teisėjas, kuris nuteisė mane, buvo jaunesnis vyras, jis į teismą atvyko girtas, prakaituotas ir keikėsi.

Tai, už ką jis mane nuteisė, buvo visiškas melo rinkinys“, – sakė britas.

„Kaip Aušvice“

Jis taip pat pasakojo apie vietą, kurioje laukė nuosprendžio – Šiaulių tardymo izoliatorių.

„Ten buvo minus 15 laipsnių, aplediję. Grindyse esanti skylė – tualetas, kuris baisiai dvokė.

Numečiau 22 kilogramus, manęs niekada neapžiūrėjo gydytojas, buvau paliktas kentėti su psichikos sveikatos problemomis.

Dauguma žmonių kalėjime kalbėjo rusiškai, aš šios kalbos nesuprantu, todėl daugiausiai laikiausi atokiau. Kartu su manimi buvo laikomi žiauriausi pedofilai ir žudikai. Kartą mane perkėlė į kamerą, kurioje, kaip vėliau supratau, buvo kalinami vaikų tvirkintojai, todėl buvau laikomas vienu iš jų.

Žmonės vartoja narkotikus, kurie į kameras patenka pro išdaužytus langus – dėl to šalta.

Nuolat vykdavo muštynės, vieną dieną kažkoks turkas sumušė mane be jokios priežasties, išmušė man dantį.

Visi ten korumpuoti. Į dušą buvau leidžiamas tik kartą per savaitę kol nepapirkau sargybinio cigaretėmis.

Ten reikia patiems nusipirkti tualetinio popieriaus, o maistas buvo žemiau šlykštumo – niekas jo negalėjo valgyti. Maitinausi makaronais ir dešrainiais, kuriuos pirkau už atsiųstus pinigus. Buvo kaip Aušvice“, – Lietuvos įkalinimo įstaigą su liūdnai pagarsėjusia koncentracijos stovykla palygino britas.

Ruošia ieškinį prieš Lietuvą

Anot jo, daug jaunų kalinių nelaisvėje bando nusižudyti, tačiau tai niekam nerūpi.

Guy Jane į laisvę išleistas šių metų vasario 17-ąją kai „kitas teisėjas paskelbė jį nekaltu“. Pasak jo, grįžęs į gimtinę vyras dabar bando atgauti prarastą sveikatą bei ruošia ieškinį prieš Lietuvos valstybę dėl nežmoniškų įkalinimo sąlygų.

„Pagrindinis kompanijų vadovas buvo Maltos pilietis, o pradėjus bylą Malta atsisakė jį išduoti Lietuvai dėl blogų sąlygų kalėjime, dėl to visa kaltė buvo suversta man“, – sakė vyras.

Jis neneigė, kad buvo minėtų įmonių akcininkas, o Lietuvoje atsidūrė 2009 metais dėl darbo, kurį jam pasiūlė „draugas“.

Šioje byloje 2017 metais nuteistas lietuvis Nerijus Ereminas, kuris bylos nagrinėjimo metu prisipažino, kad bendrovės buvo įkurtos su išankstiniu planu apgaule išvilioti iš žmonių pinigus.

Maltos ir Australijos pilietybes turinčiam Angelo Franko Spiteri kaltinimų pateikti nepavyko, nes jis nebuvo išduotas Lietuvai.