Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Arūnas Saunorius teismo prašė kaltinamajai, nužudžiusiai bejėgiškos būklės mažametį savo šeimos narį, skirti 12 metų laisvės atėmimo bausmę.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys pagrįstai leido manyti, kad 30-metė palangiškė A. A., pernai metų liepą atvykusi į darbą, tarnybiniame tualete pagimdė berniuką ir, nužudžiusi naujagimį, jo kūnelį kartu su kitomis atliekomis išmetė į konteinerį. Moteris tikėjosi, kad apie nėštumą nežinoję kolegos ir artimieji šios žinios taip niekada ir nesužinos. Tačiau A. A. ėmus kraujuoti, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba. Gydymo įstaigoje ir paaiškėjo, kad moters kraujavimas atsirado dėl to, kad ji visai neseniai pagimdė. Palangiškės darbovietėje apžiūrėjus teritoriją, rastas naujagimio kūnelis, praneša Generalinė prokuratūra.

Teismo ekspertų pateiktoje išvadoje konstatuota, kad nusikaltimo padarymo metu A. A. galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras A. Saunorius, vadovavęs šiam ikiteisminiam tyrimui, bylą su kaltinamuoju aktu Klaipėdos apygardos teismui perdavė 2017 m. lapkričio 10 dieną.

Nustatyta, kad padarytas labai sunkus nusikaltimas, kurio pasekmės negrįžtamos – atimta kito žmogaus gyvybė. Teismų praktikoje laikomasi nuomonės, kad nėštumo slėpimas nuo aplinkinių, nesilankymas pas medikus, neplanavimas gimdyti ir negimdymas medicinos įstaigoje, neketinimas auginti gimusio kūdikio yra aplinkybės, leidžiančios daryti išvadą apie išankstinės tiesioginės tyčios buvimą naujagimio nužudymo atvejais, praneša Klaipėdos apygardos teismas.

Skirdamas bausmę kaltinamajai teismas atsižvelgė į tai, kad jos atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nėra, moteris neteista ir nebausta administracine tvarka, charakterizuojama teigiamai. Atsižvelgus į šias bei kitas reikšmingas aplinkybes jai skirta laisvės atėmimo bausmė, mažesnė už sankcijoje numatytą vidurkį.

Šis nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui. Kaltinimą byloje palaikęs prokuroras A. Saunorius svarsto šią galimybę.