Nors generalinis prokuroras D. Valys teisėją R. Skirtuną paprašė leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn tik dėl 30 tūkst. Lt kyšio paėmimo, tačiau STT tiria ir kitas teisėjo galimai padarytas nusikalstamas veikas. Viena jų susijusi su garsia kontrabandos byla – praėjusiais metais už grotų pakliuvo daug įtariamųjų, kuriems, įtariama, vadovavo su „dambrauskinių“ grupuote siejamas Marijanas Taraškevičius.

Šią gaują maždaug porą metų sekę muitinės ir policijos kriminalistai nuolat sulaikydavo jų krovinius, tačiau stengdavosi pavaizduoti, jog sulaikymai atsitiktiniai (sprendžiant pagal telefoninius pokalbius, tuo tikėjo ir kontrabandos organizatoriai). Vien Lietuvoje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų. Dar 12 krovinių, pagal Lietuvos pareigūnų informaciją, buvo sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje.

Pernai lapkritį buvo sulaikyti 25 asmenys, 20 iš jų teismas leido suimti maksimaliems 3 mėnesių terminams. Tęsiant tyrimą įtariamųjų daugėjo, dabar įtarimai jau pareikšti 75 asmenims, didelė jų dalis yra suimta.
Įtarimai jau pareikšti pagal daugybę Baudžiamojo kodekso straipsnių: kontrabanda, neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamos prekėmis, vagyste, nusikalstamu būdu gauto turto įgijimu arba realizavimu, neteisėtu disponavimu šaunamaisiais ginklais, neteisėtu disponavimu narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti arba neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotikų kiekiu, nusikalstamu būdu įgyto turto ar pinigų legalizavimu.

Šioje byloje planuojama įtarimus pateikti ir gaujai talkinusiems muitinės bei kitų teisėsaugos institucijų pareigūnams.

Penktadienį suėmimo terminai Vilniaus miesto 1 teisme buvo pratęsiami 9 šios gaujos nariams. Jie buvo pristatyti keliems teisėjams. Visi, išskyrus P. Karvelį, suėmimus pratęsė.

P. Karvelis nagrinėjo prokuratūros prašymus dėl Zbignevo Januškevičiaus, pravarde Zbynia, ir Vitalijaus Sidorovičiaus, pravarde Barsuk, suėmimo termino pratęsimo. Pastarąjį pareigūnai įvardija kaip vieną svarbiausių veikėjų grupuotėje. „Jis iš pirmo dešimtuko, jei ne iš penketuko“, - DELFI sakė vienas iš pareigūnų.

Šiedu įtariamieji kalinami jau 5 mėnesius, todėl P. Karvelio buvo prašomą suėmimą pratęsti tik mėnesiui (apylinkių teismai gali sankcionuoti suėmimą iki pusės metų, paskui suėmimą pratęsia apygardų teismai). Tačiau teisėjas P. Karvelis atsisakė pratęsti šių įtariamųjų suėmimą.

Pasak pareigūnų, teisėjo motyvai – keisti. Pavyzdžiui, oficialiai niekur nedirbantį V. Sidorovičių jis nusprendė paleisti, nes tas turi išlaikyti šeimą ir senus tėvus.