Kalėti liko nedaug, tačiau išeiti į laisvę siekia jau dabar

Kadaise Kaune siautėjusios nusikalstamos „Daktarų“ grupuotės narys R. Zaveckas pravarde „Džempis“ kartu su kitais gaujos nariais už grotų ilgiems metams pateko dėl dalyvavimo nužudant verslininką Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną. Jam taip pat buvo pareikšti kaltinimai priklausius visą eilę nusikaltimų įvykdžiusiam organizuotam nusikalstamam susivienijimui.

Kalėti 14 metų ir 6 mėnesių nuteistas kaunietis jau atliko didžiąją bausmės dalį, į laisvę jis turėtų išeiti 2021 m. rugsėjo 18 d. Tačiau gaujos smogikas mėgautis laisve siekia jau dabar. Kaip ir kiti kaliniai, „Daktarų“ gaujos narys naudojasi įstatymo suteikta teise prašytis išleidžiamam į laisvę anksčiau laiko.

Jis reguliariai kreipiasi į Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos administraciją, o ši surinkusi duomenis kalinio paleidimo klausimą perduota spręsti teismui. Paskutinį kartą R. Zavecko likimas buvo sprendžiamas praėjusių metų gruodžio 4 d., tačiau Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai gaujos smogiko anksčiau laiko į laisvę neišleido.

Už grotų tapo siuvėju, dabar nori būti staliumi

Šį sprendimą R. Zaveckas apskundė Kauno apygardos teismui. Skunde pateikta visa eilė argumentų, turėjusių įrodyti, jog už grotų atsidūręs gangsteris galiausiai tapo visai kitu žmogumi, kurį tiesiog privalu išleisti į laisvę.

Pabrėžiama, kad bausmės atlikimo laikotarpiu „Džempis“ nustatytą tvarką yra pažeidęs tik du kartus, už padarytus pažeidimus skirta tik viena nuobauda, be to jis net septyniolika kartų skatintas.

Apeliaciniame skunde taip pat minima, jog šiuo metu nuteistasis bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis atviroje kolonijoje, o jo elgesys vertinamas kaip nepriekaištingas. Šiuo metu galiojančių nuobaudų neturi. Tikinama, kad „Džempis“ savo elgesiu įrodė ir įgijo pataisos namų administracijos pasitikėjimą, todėl nėra prasmės ir tikslo toliau laikyti izoliuotą nuo visuomenės.

Nurodoma ir tai, jog už grotų „Daktarų“ gaujos smogikas dirba, yra įgijęs siuvėjo specialybę. Be to jis įstojo į Kaišiadorių technikos ir verslo mokyklą, siekia įgyti staliaus specialybę.

Savaitgaliai kalinys grįžta į namus, vyksta atostogų

Iš Kauno apygardos teismui pateikto skundo matyti, jog ilgiems metams nelaisvės nuteistas Kauno šešėlinio pasaulio atstovas šiuo metu džiaugiasi išskirtinėmis sąlygomis.

Jis ne tik bausmę atlieka labiau bendrabutį, nei kalėjimą primenančioje Pravieniškių pataisos namų atvirojoje kolonijoje, kurioje dali daugiausia už netyčinius nusikaltimus, tragiškai pasibaigusias avarijas ir kitas nelaimes nuteisti žmonės.

R. Zaveckas taip mėgaujasi privilegijomis grįžti į namus bei vykti atostogų. Skunde teigiama, jog nuo 2016 metų gegužės jis kiekvieną savaitgalį vyksta namo. Taip pat net 3 kartus buvo išvykęs atostogų, kurios trukdavo po 14 parų.

„Būdamas laisvėje nepadarė jokių administracinių nusižengimų ar nusikaltimų. Po išvykų namo nuteistasis laiku grįždavo į pataisos namus ir toliau atlieka nepriekaištingai laisvės atėmimo bausmę“, – nurodoma skunde.

Į laisvę anksčiau laiko neišleido

Ilgiems metams kalėti nuteisto „Daktarų“ gaujos nario skundą išnagrinėjęs teismas akcentavo, jog šiuo metu dar nesama pagrindo jį išleisti į laisvę anksčiau laiko.

„Nors nuteistojo manymu, jo teigiama charakteristika bei pastangos taisytis, patvirtina, jog jis laikysis įstatymų ir nebenusikals, tačiau aukštesniojo teismo vertinimu, akivaizdžių jo pažangos veiksnių, praeityje lėmusių jo nusikalstamą elgesį, ir leidžiančių teismui pagrįstai tikėtis, jog ateityje nuteistasis iš tiesų laikysis įstatymų ir nebenusikals, byloje nenustatyta“, – pasisakė Kauno apygardos teismas.

Vertindamas gerą R. Zavecko elgesį, teismas konstatavo, jog tai tik parodo, jog nuteistasis, atlikdamas jam paskirtą laisvės atėmimo bausmę, elgiasi taip, kaip privalo elgtis kiekvienas nuteistasis, o šios aplinkybės nesudaro besąlyginio pagrindo konstatuoti pakankamos nuteistojo pažangos mažinant jo pakartotinio nusikalstamo elgesio riziką. Nes sprendžiant klausimą dėl galimybės taikyti nuteistajam lygtinį paleidimą, negali būti vertinamos tik svarstymo momentu esamos aplinkybės.

Paminėta ir tai, kad R. Zaveckui priteista suma siekia 80 tūkst. 886 Eur, iš jų per maždaug 10 metų atlyginta vos 445 Eur, kas laikytina formaliu, simboliniu ieškinio dengimu.

„Teisėjų kolegijos vertinimu, pirmosios instancijos teismas, formuodamas savo įsitikinimą dėl lygtinio paleidimo pagrįstumo, pagrįstai atsižvelgė ir į tai, jog nuteistasis R. Zaveckas laisvės atėmimo bausmę atlieka už nusikaltimų žmogaus gyvybei, žmogaus sveikatai ir visuomenės saugumui (dalyvavo nusikalstamame, ginkluotame šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis susivienijime), padarymą“, – galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje konstatavo Kauno apygardos teismas.