Bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad kaltinamųjų padaryta nusikalstama veika yra įrodyta liudytojų parodymais, ekspertų pateiktomis išvadomis, kita byloje esančia medžiaga. Kaip pabrėžė teismas, byloje surinkti įrodymai, sudarantys nuoseklią įrodomąją grandinę patvirtina tai, kad R. G. ir E. J. veikdami bendrininkų grupe abu ir dar su vienu ikiteisminio tyrimo nenustatytu asmeniu, dėl savanaudiškų paskatų, iš anksto susitarę, 2021 metų liepos 22-osios naktį Akmenės geležinkelio stotyje, iš geležinkelio sąstato vagono kartu ir su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu asmeniu iškrovę cigaretes, kurios buvo pažymėtos Baltarusijos Respublikos akcizo ženklais, gabeno į ikiteisminio tyrimo nenustatytą vietą tol, kol tą pačią naktį buvo sulaikyti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės pareigūnų.

Kaltinamųjų E. J. ir R. G. veiksmų seka patvirtina tai, kad jie, teismo įsitikinimu, akcizais apmokestinamų prekių gabenimo vietoje nurodytu laiku atsidūrė sąmoningai, siekdami gabenti į traukino vagoną pakrautas cigaretes. Teismo tvirtinimu, tai, kad ir kaltinamieji suprato, jog gabeno akcizais apmokestinamas prekes ir norėjo tai daryti, t. y. veikė tyčia, galima spręsti ir iš kaltinamojo E. J. parodymų – jau prieš išvykstant ir atvykus į nusikaltimo vietą žinojo, koks neteisėtas darbas laukia, kad turės užlipti ant traukinio vagono, iškrauti cigaretes, jas gabenti ir pakrauti į atvykusį automobilį, kurį, kaip nurodo abu kaltinamieji, turėjo vairuoti R. G.

Kaip konstatavo teismas, byloje ištirtais įrodymais nustatyta, jog E. J. ir R. G. bei dar vienas ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas asmuo, veikė išvien. Jiems, teismo įsitikinimu, buvo žinoma apie vienas kito atliekamus veiksmus ir jie vienas kito veiksmams pritarė.

Teismas abu kaltinamuosius pripažino kaltais ir paskyrė jiems bausmes – 15 tūkstančių eurų baudas kiekvienam.

Nustatyta, kad nusikaltimas padarytas praėjusiųjų metų liepos 22-osios naktį, kai Akmenės geležinkelio stotyje iš geležinkelio vagono sąstato buvo iškrauta 15 juodos spalvos ryšulių su juose buvusiomis Baltarusijos Respublikos akcizo ženklais pažymėtomis įvairių rūšių cigaretėmis – „Minsk Capital“, „NZ Gold“, „Queen Menthol“, iš viso 22,5 tūkst. vienetų pakelių, šios kontrabandos vertė rinkoje siekia daugiau kaip 78 tūkst. eurų.

Bylos duomenimis, liepos mėnesį buvo gauta Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kriminalinės žvalgybos tarnybos informacija dėl įtariamo neteisėto nelegalių cigarečių gabenimo Akmenės rajone. Po atliktos operacijos liepos 22-osios naktį pasienio pareigūnai ir sulaikė du įtariamuosius vilniečius – R. G. ir E. J. Bylos duomenimis, kontrabandines cigaretes iš vagono minėti vyrai galėjo iškrauti kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu dar vienu asmeniu. Per ikiteisminį tyrimą savo kaltę pripažino tik vienas iš įtariamųjų – E. J., kitas pareiškė, kad į pareigūnų klausimus dėl kaltės neatsakinės, parodymus duosiąs teisme teisiamojo posėdžio metu. Abu vyrai anksčiau teisti.

Parodymus pareigūnams davęs E. J. papasakojo, kad liepą jis Vilniuje, netoli autobusų stoties, susitiko su nepažįstamu vyru, kuris jam pasakęs, nurodytomis dienomis į Akmenę atvažiuos vagonas, iš kurio reikės iškrauti kontrabandines cigaretes ir pasiūlė jam tai padaryti pažadėdamas už tai 700 eurų. Pinigus pažadėjo sumokėti po to, kai padarys šį darbą. Įtariamasis sutikęs. Anot jo, susitikimo metu su vyriškiu sutarė, kad kai reikės važiuoti, nepažįstamas vyras jam paskambins prieš 2-3 val. iki išvykimo iš Vilniaus, tada įtariamasis tam vyriškiui padiktavo savo telefono numerį. Po kelių dienų, anot įtariamojo, jam paskambino tas vyras ir pasakė, kad reikia važiuoti į Akmenę.

Parodymus davęs įtariamasis teigė, kad į cigarečių iškrovimo vietą jie atvyko minėto nepažįstamojo automobiliu. Jis pareigūnams teigė, jog neilgai trukus iš nurodyto vagono iškrovęs cigaretes ėmė laukti jį pasamdžiusio vyro, tačiau jam belaukiant šio nepažįstamo vyriškio, prie jo pribėgo vienas ginkluotas vyras. Įtariamasis, išsigandęs, kad šis gali į jį šauti, pradėjo bėgti, nes nesuprato, jog tai pareigūnas. Bėgdamas įbėgo į kažkokią pelkę, kurioje pametė savo telefoną. Šioje pelkėje jį ir sulaikę pareigūnai.

Bylos duomenimis, pasieniečiai įvykio vietoje aptiko iš viso tris vyrus, du iš kurių tą naktį ir buvo sulaikyti. Užklupti vyrai, pasak liudijusiu pasieniečių, puolė bėgti, vienam iš bėglių pavyko pasislėpti apleistame pastate. Bėglys buvo susektas, iš pradžių jis nereagavo į pasieniečio perspėjimus "stokit, valstybės sienos apsaugos tarnyba", tačiau perspėtas, kad gali būti panaudotos specialiosios priemonės, neilgai trukus pasidavė ir buvo pareigūnų sulaikytas. Vienas iš sulaikytųjų, pasak pasieniečių, su savimi turėjo radijo ryšio stotelę.

Teisiamajame posėdyje kaltinamasis E. J. savo kaltę pripažino tik iš dalies, vyras kategoriškai neigė, kad nusikaltimą padarė su kitu asmeniu – bendrininkų grupe. Teismui E. J. teigė, jog dieną prieš įvykį jis paskambino savo draugui R. G. ir pasiūlė jam pavairuoti automobilį. Kaltinamojo žodžiais, smulkiai savo draugui neaiškinęs, kur reikia važiuoti. Kaltinamasis teismui tvirtino, jog įvykio vietoje draugas R. G. likęs stovėti prie pastato, o jis pats nuėjęs dirbti – atėjo prie geležinkelio, susirado nurodytą vagoną, pasižiūrėjo į abi puses, užlipo ant vagono ir pradėjo mesti cigaretes žemyn bei tempti jas į krūmus, kaip buvo sutarta. Anot kaltinamojo, po cigarečių nešiojimo prisėdo pailsėti ir pastebėjo link jo bėgantį pistoletu ginkluotą asmenį. E. J. teigimu, tas asmuo jam šaukęs „stok, šausiu“, išsigandęs E. J. pradėjęs bėgti, bet įklimpo į pelkę ir tuomet buvo sulaikytas.

Kaltinamasis R. G. teisiamajame posėdyje pakartojo, kad savo kaltės nepripažįsta. Jis tvirtino, jog E. J. jam pažadėjęs 200 eurų už tai, kad jis padės pavairuoti automobilį, vyras ir sutikęs. R. G. tvirtino, jog apie cigaretes jam niekas nieko nesakęs, jokių cigarečių jis neiškrovęs, nematęs, kaip tas cigaretes iškrauna E. J ir nuo pareigūnų niekur nebėgęs. Vilnietis teisme pridūrė, jog per ikiteisminį tyrimą pareigūnai jį klaidinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją