Labai griežtomis bausmėmis nuteisti K. Salmanovič ir R. Verba ketvirtadienį vėl stojo prieš teismą – Lietuvos apeliacinis teismas pradėjo nagrinėti nuteistųjų skundus dėl jiems paskelbto Vilniaus apygardos teismo nuosprenžio. Pusdešimtų metų nuteista K. Salmanovič ir pusmečiu ilgiau kalėti turintis R. Verba prašo juos išteisinti.

Savo poziciją išsakyti į teismą atvyko ir nukentėjusioji, dėl kurios dalyvavimo grupinio sekso orgijose porelė buvo nuteista. Jos motinai teismas buvo priteisęs 10 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimą, tačiau moteris pateikė teismui prašymą – priteistą sumą sumažinti perpus, iki 5 tūkst. Lt.

Nukentėjusiosios motina taip pat nurodė, kad jos dukra su nuteistaisiais yra susitaikiusi ir jiems atleido.

Nepilnametės Vilniaus apygardos teismas nebuvo apklausęs, o rėmėsi ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais.

Tiesa, apeliacinės instancijos teismas kol kas nenusprendė, ar seksu su gerokai vyresniu vaikinu ir mergina užsiiminėjusi nepilnametė bus apklausta – tai turėtų paaiškėti tik vasario viduryje, kai teismas iš naujo apklaus nuteistuosius.

Iki to laiko K. Salmanovič ir R. Verba dar turi galimybę išeiti į laisvę – po savaitės teismas paskelbs, ar iki nuosprendžio įsiteisėjimo jiems sušvelnins kardomąsias priemones.

„Paleiskite į laisvę, kokie jie nusikaltėliai?“ – ašaros ketvirtadienio rytą liejosi teismo salėje ir koridoriuose. Į posėdį nuteistųjų palaikyti atvykę jų artimieji niekaip negalėjo suprasti, kaip galima „už tokius nusikaltimus“ sodinti į kalėjimą.

K. Salmanovič beveik viso teismo posėdžio metu liejo ašaras – mergina iki šiol negali susitaikyti su jai skirtu suėmimu. Ji verkė ir Vilniaus apygardos teisme, kai teisėja nusprendė ją suimti tiesiog teismo salėje.

Tuo tarpu R. Verba atrodė kiek santūriau ir nerodė jokių emocijų. Ašarų teisme nesugebėjo sutramdyti nukentėjusioji – ji prisipažino tebesijaučianti kalta, kad du jos draugai pateko už grotų. Mergina žada teismo prašyti pasigailėti nuteistųjų.

Kaip jau DELFI skelbė, spalio pradžioje teismas nusprendė R. Verbą pripažinti kaltu dėl 13-metės Vilniaus rajono gyventojos išžaginimo ir seksualinio prievartavimo ir už tai jam skyrė 10 metų laisvės atėmimo bausmę. Tuo tarpu K. Salmanovič pripažinta šių nusikaltimų bendrininke ir už tai Panevėžio pataisos namuose atliks 9 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Bylos duomenimis, R. Verba ir K. Salmanovič susipažino per vienos radijo stoties pažinčių skelbimus, dažnai susitikinėdavo – R. Verba jai siūlydavo užsiimti grupiniu seksu. Mergina sutiko, tačiau jų santykiai vėliau perėjo į artimesnius, todėl vyras išsiskyrė su savo žmona.

Įsimylėjėliams prireikė merginos – kai R. Verba buvo išvykęs darbo reikalais į Italiją, K. Salmanovič viename pažinčių portale susipažino su 13-mete mergaite. Su ja susirašinėdama mergina klausinėjo apie jos seksualinę patirtį, pasidomėjo, ar nedomintų jos grupinis seksas. Kai mažametė prisipažino, jog daug ką gyvenime norėtų išbandyti, K. Salmanovič jai pasiūlė susitikti.

Į Vilnių atvykusią mergaitę porelė pasitiko geležinkelio stotyje ir nusivežė į „Akropolį“. Čia jie mažametę vaišino pica, pasiūlė pačiuožinėti ledo arenoje, o vakare visi tryse nuvyko į motelį „Sandy“, esantį už Vilniaus.

Žaidimas kortomis – praloši, turėsi nusirengti

Viename kambaryje apsigyvenusi trijulė išgėrė alaus, šampano ir nusprendė pažaisti kortomis – esą kas pirmasis praloš, nusirengs drabužius. Netrukus porelės linksmybės išaugo į tikras orgijas – R. Verba mergaitei pasiūlė patenkinti jį oraliniu būdu, ši esą nenorėjo, tačiau vyras jos galvą prievarta prispaudęs prie savo lyties organų.

„Tegul tave tenkina tavo draugė“, – po kiek laiko mergaitė pareiškė, kad tokie santykiai jai nepatinka. Ji taip pat sakė, kad vėliau su vaikinu pasimylėjo, tą patį pakartojo ir ryte, o paskui išsiskyrė.

Nepraėjus nė savaitei mergaitė vėl su porele susitiko Vilniuje, o vėliau dar kartą linksminosi viešbutyje.

Po kiek laiko mažametė apie savo nuotykius papasakojo savo pusseserei, kuri apie tai pranešė policijai. Pareigūnų apklausta mažametė pripažino, kad su porele turėjo lytinių santykių, tiesa, vėliau ėmė aiškinti, kad su porele linksminosi savo noru.

Kaltės teisme neneigė ir R. Verba bei K. Salmanovič, pripažinę, kad linksminosi su 13-mete, tiesa, esą nežinojo, kad ji mažametė – manė, jog jai jau yra 15 metų.

Tiesa, K. Salmanovič pripažino, jog nepilnametė jai viename laiške buvo parašiusi, jog tėra sulaukiusi 13 metų, tačiau esą taip pat užsiminė, kad atrodo gerokai vyresnė...

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad nuteistieji pasinaudojo mergaitės bejėgiška būkle dėl mažametystės ir apsvaigimo nuo alkoholio, todėl ją seksualiai prievartavo bei išžagino. Kad mergaitė negalėjo suprasti savo veiksmų, patvirtino ir ekspertai. Jie nurodė, kad trylikametė negalėjo visapusiškai teisingai suprasti su ja atliekamų veiksmų reikšmės, todėl pavėluotai suprato tikruosius „draugų“ ketinimus.