Tiesa, toks L. Sebeikos pareiškimas neįtikino baudžiamąją bylą nagrinėjančio Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo. Teisėjas Gediminas Viederis nusprendė, kad kaltinamajam pageidaujant jo apklausa galės būti surengta uždarame posėdyje, bet joje galės dalyvauti ir kiti kaltinamieji. Priešingai, pasak teismo, būtų pažeistos jų teisės.

Buvusio politiko, šiuo metu dirbančio vairuotoju vienoje sostinės taksi bendrovėje, bylą iš esmės pradėjęs nagrinėti teismas ketvirtadienį taip pat nusprendė, kad turi būti į atskirą procesą išskirta kaltinamųjų bendrininko Mato Marcinkevičiaus byla. Teismo laisvėje laukęs vyras pasislėpė nuo pareigūnų, dėl to buvo paskelbta jo tarptautinė paieška, jam buvo paskirtas suėmimas.

Svetimą butą ketino parduoti už 90 tūkst. Lt

Byloje dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo ir pasikėsinimo jį įgyti, netikrų dokumentų pagamino, laikymo ir panaudojimo A. Ivanauskas kaltę pripažįsta tik iš dalies, o L. Sebeika kaltinimus kategoriškai neigia. Kartu teisiami Remigijus Sebeika bei Rimgaudas Kavaliūnas kaltę pripažįsta, todėl ketvirtadienį jie davė parodymus.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad grupuotės nariai bandė už 90 tūkst. litų parduoti jiems nepriklausantį Lazdynų mikrorajone esantį dviejų kambarių butą, kurio tikroji rinkos vertė pernai buvo 152 tūkst. litų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad organizuotos grupės nariai, žinodami, jog Lazdynuose esantis butas priklauso Andrejui S., kurio buvimo vieta nežinoma, ir tai, kad šio buto paveldėjimo procedūra nėra baigta, be turto savininko žinios ir sutikimo neteisėtai disponuodami svetimais dokumentais Alytaus notaro biure pagamino netikrą įgaliojimą.

Nustatyta, kad pas notarę R. Kavaliūną ir L. Sebeiką nuvežė A. Ivanauskas. Notarei buto šeimininku Andrejumi S. prisistatęs L. Sebeika įgaliojo R. Kavaliūną tvarkyti visus su buto paveldėjimo procedūra susijusius klausimus bei vėliau šį butą parduoti.

Šio netikro įgaliojimo pagrindu po kiek laiko pas kitą notarą Vilniuje buvo įgyti buto paveldėjimo dokumentai, kurie netrukus buvo užregistruoti Registrų centre.

Apie parduodamą butą grupuotės nariai paskelbė internete. Siekdami greito sandorio skelbime jie nurodė mažesnę nei rinkos vertė parduodamo turto kainą.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad A. Ivanauskas ir L. Sebeika sutarė, jog gautus 90 tūkst. Lt jie pasidalys.

Į skelbimą atsiliepus pirkėjui A. Ivanauskas telefonu L. Sebeikai ir R. Kavoliūnui davė nurodymus, kad su pirkėju reikia sudaryti sutartį ir paimti rankpinigius. Kai pirkėjas sutartį pasirašė ir sumokėjo 5 tūkst. Lt rankpinigių, buto pardavėjus sulaikė pareigūnai. Paaiškėjo, kad butą ketinęs pirkti vyras taip pat buvo pareigūnas.

Teismas prokurorų prašo išslaptinti dokumentus

Ketvirtadienį bylą nagrinėjant teisme A. Ivanausko advokatas pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo metu esą galėjo būti taikomas nusikalstamos veikos imitavimo modelis, todėl jis teismo paprašė išreikalauti Vilniaus apygardos prokuratūros prašymą teismui dėl leidimo išdavimo taikyti techninių priemonių panaudojimą specialiąja tvarka.

Pasak advokato, L. Sebeika tvirtina, kad dar likus mėnesiui iki kaltinamųjų sulaikymo jis esą kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie ketinimus sukčiavimo būdu parduoti butą.

Teisėjas pritarė advokato pozicijai, tačiau tuo pačiu pažymėjo, kad teismas jau savarankiškai kreipėsi į prokuratūrą dėl dokumentų išslaptinimo. Tiesa, atsakymo kol kas iš prokuratūros nėra gauta.

Tikimasi, teismą jis pasieks iki kito posėdžio, kuriame turėtų būti apklaustas ir buvęs parlamentaras.

DELFI primena, kad ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai aiškinosi ir dėl sukčiavimo būdu parduodamo buto savininko mirties.

Pareigūnai nustatė, kad buto savininkas 2008-ųjų gruodį buvo rastas miręs Karoliniškių mikrorajono namo laiptinėje, tačiau jo kūnas iki 2009-ųjų liepos buvo neatpažintas.

Taip pat buvo nustatyta, kad buto savininko mirtis nebuvo smurtinė, tačiau byloje surinkta duomenų, kad vienas iš kaltinamųjų neteisėtai prieš buto savininko valią įsibrovė į jo butą ir pagrobė šiame bute buvusius dokumentus, kurie vėliau buvo panaudoti organizuotos grupės nusikalstamai veikai vykdyti.