Šiandien Oksana – svarbi liudytoja. Pareigūnai turi žinių, kad prieš keletą mėnesių kūdikio susilaukusios moters sveikatai ar net gyvybei gresia pavojus – vien dėl to, kad teisėsaugininkams sutiko atskleisti savo tamsiąją gyvenimo pusę.

Oksana labai svarbi liudytoja Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje baudžiamojoje byloje dėl prekybos žmonėmis ir neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis – prokurorai įtaria, kad nukentėjusiąja pripažinta moteris čigonų tabore gyveno nežmoniškomis sąlygomis atskirta nuo kitų romų ir buvo verčiama pardavinėti kvaišalus. O jeigu kas nors įkliūdavo iš čigonų, ji turėdavo prisiimti kaltę.

Oksanos gyvenimo istorija – labai liūdna: dar vaikystėje su bausmę atlikusia savo motina mergaitė išvyko gyventi į Latvijos sostinę Rygą, bet čia prieš ją, nepilnametę, patėvis panaudojo seksualinę prievartą. Nepilnametė pabėgo iš namų, gatvėje susipažino su bloga kompanija – ėmė verstis prostitucija, vartoti narkotikus.

Po kiek laiko mergina atvažiavo į Vilnių ieškoti savo giminaičių, bet čia gyvenimo būdo nė kiek nepakeitė – dirbo prostitute Stoties rajone, nes reikėjo pinigų narkotikams, nuo kurių ji buvo priklausoma. Vėliau ji susidėjo su sąvadautojais ir šių surastus klientus aptarnaudavo nuomojamuose butuose. Visus gautus pinigus ji išleisdavo narkotikams.

Kai jos ir sąvadautojų keliai išsiskyrė, Oksaną priglaudė čigonų tabore – ji gyveno pašiūrėje ir buvo verčiama pardavinėti narkotikus. Mergina buvo laikoma žemiausios kastos atstove – mangirde. Pagal senųjų romų papročius, tokie asmenys privalo nudirbti juodžiausius darbus, jiems net draudžiama prisiliesti prie kitų čigonų.

Kai pareigūnai Oksaną išvadavo iš vergovės, ji policijoje prabilo apie savo gyvenimą – kaip buvo žeminama čigonų tabore ir pragyvenimui užsidirbdavo prekiaudama savo kūnu Stoties rajone. Ir sąvadautojų nuomojamuose butuose.

Būtent apie gyvenimą nuomojamuose butuose, kai per dieną aptarnaudavo apie septynis kūniškų malonumų ištroškusius vyrus, Oksana pirmadienį pasakojo Vilniaus miesto apylinkės teisme – teisėja Viktorija Šelmienė toliau nagrinėjo baudžiąmąją bylą, kurioje kaltinimai dėl įtraukimo į prostituciją ir pelnymosi iš jos pateikti penkiems vyrams ir trims moterims.

Šioje byloje kaltinimų sulaukė kartą teistas Jevgenijus Vasiljevas (34 m.), keturis kartus teistas Andrejus Filipekas (37 m.), šiuo metu byloje dėl garsaus Vilniaus verslininko Anupro Mišeikio, valdančio „Belmonto“ pramogų centrą, pagrobimo ir kitų nusikaltikmų teisiamas Andžejus Kirkevičius (33 m.). Su jais kaltinamųjų suole taip pat sėdi anksčiau neteisti Oksana Filipek (32 m.), Žana Mikolajūnienė (44 m.), Edvardas Biliukas (33 m.), Saulė Tankelevičiūtė (32 m.) ir Sergejus Ginovičius (34 m.).

Nemoka nei skaityti, nei rašyti: mano išsilavinimas – nulis

Oksana buvo apklausta nuotoliniu būdu – pirmadienio rytą „Carito“ prižiūrima moteris buvo pristatyta į Kauno apylinkės teismą. Tuo metu kaltinamieji, jų advokatai, prokuroras ir teisėja Oksanos pasakojimo klausėsi Vilniaus miesto apylinkės teismo salėje.

Prasidėjus apklausai Oksana prisipažino, kad nemoka nei skaityti, nei rašyti. „Niekada nesimokiau mokykloje, mano išsilavinimas – nulis“, – sakė ji.

Prieš penkis mėnesius kūdikio susilaukusi moteris sakė, kad bando atsistoti ant kojų ir dabar gyvena visiškai kitokį gyvenimą – jau daugiau kaip metus nevartoja narkotikų. „Dabar esu visiškai blaivi“, – savo būseną apibūdino ji.

Iš kaltinamųjų suole sėdinčių asmenų Oksana atpažino tik vieną – A. Filipeką, kurį vadindavo tiesiog Filia. Tuo metu kitų dviejų – A. Kirkevičiaus ir S. Tankelevičiūtės, kuriuos ikiteisminio tyrimo metu atpažino iš pareigūnų pateiktų nuotraukų ir apie kuriuos pasakojo tyrėjams, moteris neprisiminė.

„Negaliu sakyti, ko neprisimenu – kam man reikia sodinti nekaltus žmones?“ – pažymėjo ji.

Oksana sakė, kad 2011 m. dirbo prostitute Stoties rajone, kai automobilyje „Mercedes Benz“ (įtariama, jį vairavo A. Kirkevičius) pamatė A. Filipeką.

„Jį pažinojau iš anksčiau, kai dar dirbo taksistu, priėjau pakalbėti, Filia sakė, kad planuoja atidaryti firmą, klausė, ar nenorėčiau kartu dirbti – klientus reikės aptarnauti nuomojamame bute, – pasakojo Oksana. – Sakė, iš esmės viskas būtų tas pats, tik būtume prižiūrimos ir nereikėtų ieškoti klientų.“

Moteris prisipažino, kad tuo metu prostitucija vertėsi tik dėl to, jog galėtų nusipirkti heroino, todėl A. Filipenkos ir kartu su juo buvusio šio draugo paklausė, ar bute, kuriame gyvens, ji galės ir toliau vartoti narkotikus.

„Jie pasakė, kad galėsiu, todėl sutikau ir buvau nuvežta į butą Senamiestyje, kur dirbau tris ar penkis mėnesius“, – sakė ji.

Per dieną – po septynis klientus

Moters teigimu, sąvadautojai apie merginų teikiamas seksualines paslaugas skelbdavo internete, o į skambučius, kaip ji spėjo, atsiliepdavo S. Tankelevičiūtė, kuri esą su klientais susitardavo dėl kainos, taip pat nurodydavo adresą, kur šie turi atvažiuoti.

Už valandą sekso su nepažįstamuoju Oksanai buvo mokamas 160 litų (apie 43 eurai) atlygis, pusę šios sumos ji turėdavo atiduoti sąvadautojams. Pinigus į butą šie atvažiuodavo pasiimti kas vakarą arba, kaip sakė ji, kai susidarydavo didesnė suma.

Per dieną Oksana ir kartu su ja tame pačiame bute gyvenusi kita prostitutė Aistė P. aptarnaudavo vidutiniškai po septynis klientus, o per savaitę dirbdavo penkias dienas. Prostitute, kaip pažymėjo Oksana, ji dirbo savo noru, niekieno neverčiama.

„Kai pavargdavome, daugiau neapsiimdavome, sakydavome, kad mums daugiau neskambintų, bet buvo ir tokių dienų, kai neturėjome pinigų, o jų reikėjo narkotikams, todėl iš sąvadautojų skolinomės“, – pasakojo liudytoja.

Oksana negalėjo prisiminti, kiek jos paslaugos kainuodavo 30 min. (kitos anksčiau teisme apklaustos buvusios prostitutės sakė, kad už pusvalandį klientai turėdavo mokėti 100 Lt), tačiau, anot jos, buvo visiškai nesvarbu, kiek laiko būna klientas.

„Klientai sumoka pinigus, nėra skirtumo, per kiek laiko jie tai padaro – retai kuris išbūdavo visą laiką, būdavo, tik padaro ir viso gero“, – sakė ji.

Pinigus skaičiuodavo pagal heroino dozes

Ikiteisminio tyrimo metu Oksana tyrėjams nurodė, kad per tuos tris mėnesius, kai dirbo bute Vilniaus centre, iš prostitucijos gavo 60 tūkst. Lt (daugiau kaip 17 tūkst. Eur), pusę šios sumos atidavė sąvadautojams. Savo dalį ji išleisdavo narkotikams – čigonų tabore pirkdavo heroiną.

Kadangi Oksana nemoka nei rašyti, nei skaičiuoti, kaltinamuosius ginantiems advokatas kilo klausimas, kaip ji gali žinoti, kiek iš tikrųjų uždirbo pinigų. Ir čia pat jos paprašė pasakyti, kiek ši uždirbtų, jeigu per dieną aptarnautų 7 klientus. Oksanai nepavyko suskaičiuoti.

„Dirbau kartu su drauge, ji man padėdavo suskaičiuoti, – sakė Oksana, pažymėjusi, kad atpažįsta tik didesnes sumas pinigų. Ar jos draugė neapgaudavo, moteris nežino: – Noriu jums pasakyti, kad pas mus narkomanai ir prostitutės nėra sąžiningi – jeigu gauna daugiau pinigų, juos pasilieka sau ir apie tai niekam nesako.“

Anot liudytojos, tuo metu jai net nebuvo svarbu, kiek ji iš prostitucijos gaudavo pinigų. „Aišku, tuo metu man, vartojančiai, ir 10 Lt buvo didelė suma, bet pinigus skaičiuodavau tik pagal dozes“, – pažymėjo ji.

Kaip katės susipešė dėl kliento

Šiandien Oksana linkusi manyti, kad 60 tūkst. Lt uždirbo ne viena, o kartu su kita prostitute Aiste P. Su ja moteris išsiskyrė po konflikto jau kitame nuomojamame bute (čia ji teigė uždirbusi dar apie 10 tūkst. Lt), kai nepasidalijo klientu.

„Tą dieną man buvo labai bloga, o draugė sveikatą jau buvo pataisiusi, ir ji man pagailėjo kliento – aš ją užpuoliau, mes kaip katės už plaukų susipešėme“, – liudytojos teigimu, į šį konfliktą įsikišo net sąvadautojai – jiems paskambino per grumtynes nukentėjusi prostitutė.

Po šio konflikto Oksana paliko sąvadautojus ir grįžo atgal į Stoties rajoną. Po kiek laiko gatvėje ją sutikęs A. Filipekas siūlė grįžti atgal, bet ši nesutiko.

Apie sąvadautojus liudytoja tyrėjams papasakojo būdama Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime (TIK), į kurį buvo uždaryta dėl prekybos narkotikais čigonų tabore. Oksana tikino, kad viską, ką pasakė, yra tiesa, niekas jos nevertė pasakoti apie darbą su sąvadautojais. Tiesa, vėliau iš kalėjimo moteris buvo paleista – paaiškėjo, kad ji nusikaltimo auka.

Įtaria, kad uždirbo 246 tūkst. Eur

Ikiteisminį tyrimą dėl pelnymosi iš prostitucijos atlikę pareigūnai įtaria, kad įvairiuose sostinės butuose apie vienuolika prostitučių apgyvendinę sąvadautojai per maždaug dvejus metus uždirbo apie 246 tūkst. eurų. Dar tiek pat, jeigu ne daugiau, atiteko ir prostitucijos paslaugas teikusioms merginoms.

Bylos duomenimis, įtariama, kad kaltinamieji buvo iš anksto susitarę ir veikdami bendrininkų grupėje nuo 2010 m. kovo iki 2012 m. vasaros, kai įkliuvo policijai, organizavo, vadovavo ir pelnėsi iš vienuolikos merginų prostitucijos.

Seksualines paslaugas teikusias merginas grupuotės nariai surasdavo sostinės Stoties rajone – čia jos klientų ieškodavo tiesiog gatvėje.

Merginoms sąvadautojai pasiūlydavo geresnes sąlygas – jos uždirbs daugiau, tačiau seksualines paslaugas teiks išnuomotuose butuose, be to, visada bus saugios.

Stoties plaštakės su tokiais pasiūlymais sutiko ir buvo apgyvendintos įvairiose sostinės vietose. Dažniausiai už valandą jos iš klientų imdavo 150 Lt (43 Eur), o už pusvalandį – 100 Lt (29 Eur). Pusę šios sumos atitekdavo prostitutei, o kita dalis atitekdavo už jų veiklą atsakingiems ir klientų skambučius priiminėjusiems sąvadautojams.

Savo paslaugas prostitučių sąvadautojai reklamuodavo internete. O kiek uždirbdavo iš merginų, jie fiksuodavo savo užrašų knygelėse – taip pareigūnai išsiaiškino, kiek iš tikrųjų uždirbo ir sąvadautojai, ir merginos.

O joms skųstis nebuvo ko – kai kurios jų per metus uždirbdavo ir apie 40-45 tūkst., o viena – net 125 tūkst. Eur. Dar tiek pat atitekdavo jų sąvadautojams.

Dauguma merginų, teikusių seksualines paslaugas, ne kartą yra baustos už vertimąsi prostitucija, taip pat teistos dėl nusikaltimų, susijusių su vagystėmis ir narkotikų įgijimu bei vartojimu.