Vilniaus apygardos teismas penktadienį paskelbė, kad A. Šmitą pripažįsta kaltu dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis bei dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė nutarė nuteistajam skirti 4 metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 3 metams. Bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpiu nuteistasis negalės išvykti iš gyvenamosios vietos be pareigūnų žinios, taip pat privalės sumokėti 20 MGL (753,20 eurų) į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Tuo pačiu nuosprendžiu dėl viešosios tvarkos pažeidimo buvo nuteistas ir A. Šmito bičiulis Linas Valentinas – jam skirta 50 MGL (1 883 Eur) bauda.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas nutarė į Ginklų fondą ir Vilniaus apskrities policijai perduoti pas A. Šmitą rastus ginklus ir šovinius. O jų kiekis – išties įspūdingas.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar 2013 m. kovo 25 d., kai policijos pareigūnai atvyko į policijos žirgyną patikrinti netoliese gyvenančių žmonių pateiktą informaciją, jog išvakarėse prie policijos žirgyno Belmonto g. buvo šaudoma iš automatų. Kitą dieną žmonės surado tuščias kulkas.

Tikrindami šią informaciją pareigūnai patikrino žirgyną, kuriame A. Šmitas nuomavosi patalpas – jose laikė ne tik savo žirgą, bet ir didelį kiekį ginklų ir šaudmenų.

A. Šmitas ir L. Valentinas neigė, kad šaudė iš automatų prie žirgyno, tačiau ekspertai, patikrinę jų drabužius, taip pat rankas ir plaukus konstatavo, jog ant jų rastos pavienės dalelės sutampa su tuščiomis kulkomis, rastomis prie žirgyno.

Anot teismo, šūvius girdėjo mažiausiai trys žmonės, jie prisipažino, kad dėl to tarp jų buvo kilusi įtampa – taip buvo sutrikdyta vieša rimtis.

Teismas taip pat nepatikėjo A. Šmito teiginiais, kad jis ginklus rado prieš kelias dienas ir ketino apie juos pranešti policijai, tačiau esą nesuspėjo. Tokie buvusio pareigūno teiginiai, anot teisėjos, prasilenkia su sveika logika.