Septintajam kaltinamajam S. K., kuris yra pasislėpęs nuo teisėsaugos pareigūnų (teismas jam paskyrė kardomąją priemonę suėmimą), generalinė prokuratūra išdavė Europos arešto orderį. Jo byla yra išskirta į atskirą ikiteisminį tyrimą dėl prekybos žmonėmis, išžaginimo ir seksualinio prievartavimo pagal nusikalstamos veikos požymius.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnai nustatė, kad laikotarpyje nuo 2004 metų pradžios iki 2005 metų vidurio organizuota grupė į Angliją, Airiją ir Olandiją išvežė bei pardavė albanų tautybės Anglijoje bei Airijoje gyvenantiems prekeiviams žmonėmis 8 merginas iš Lietuvos ir vieną iš Latvijos.

Kaip teigiama Vilniaus apygardos prokuratūros panešime, ši organizuota grupė albanams pardavė ir vieną penkiolikmetę, Tauragės rajono gyventoją, tuo pačiu suklastodami jos dokumentus.

Organizuotos grupės nariai savo aukų ieškodavo autobusų stotyse, per radijo stotį A2 (nori susipažinti), pakelėse bei kavinėse. Per pažintys įtariamieji siūlydavosi merginoms surasti gerai apmokamą darbą Airijoje, Anglijoje ir Olandijoje kavinėse, masažo klubuose, sutvarkydavo jų dokumentus bei nupirkdavo bilietus lėktuvu į vieną pusę.

Atskridus kartus su kurjeriu - prekeiviu aerouoste iš jų būdavo atimami pasai. Su žmonių prekeiviais iš karto suderėdavo kainą. Tai būdavo daugiausiai 4000 svarų sterlingų, juos kurjeris parveždavo į Lietuvą ir juos pasidalindavo tarp organizuotos grupės narių. Pirkėjai (albanai) išveždavo merginas į sekso klubus, kur jos turėdavo tenkinti klientų poreikius. Visus jų uždirbtus pinigus už jų atliktą darbą pasiimdavo merginų pirkliai.

Ikiteisminis tyrimas Anglijoje bei Airijoje buvo atliekamas, gavus informacijos apie sekso vergių išnaudojimą bei prekyba žmonėmis. Atpildas už įvykdytas nusikalstamas veikas Anglijoje ir Airijoje žmonių prekeiviams buvo labai griežtas.

Pagal teisinės pagalbos pavedimą iš Junginės Karalystės Agentūros kovai su sunkiu organizuotu nusikalstamumu skyriaus gautoje baudžiamosios bylos medžiagoje buvo nustatyta, kad Didžiojoje Britanijoje už prekybą žmonėmis Anglijos kalėjimuose kali albanai A. Rama (g.1983) nuteistas 11 metų laisvės atėmimo, A. Hoxha (g. 1978) – 12 metų laisvės atėmimo, V. Ismaili (g. 1974) (šiuo metu slapstosi ir jam nedalyvaujant nuteistas 14 metų laisvės atėmimo, L. Goduni (g. 1978) teismo pripažintas kaltu ir nuteistas 7 metams laisvės atėmimo. Už prekybą žmonėmis nuteisti E. Javori ir A. Kanani. Jiems paskirtos laisvės atėmimo bausmės atitinkamai septyneriems ir penkeriems metams.

Baudžiamąją bylą sudaro 12 tomų, nustatyta 10 nusikalstamos veikos epizodų. Iš šešių kaltinamųjų penki atsisakė duoti parodymus.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroro, tai tęstinė baudžiamoji byla - Šiaulių apygardos teisme baigiama nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje dėl prekybos žmonėmis teisiami, o šioje byloje kaltinamai pareikšti S. K., R. S. ir R. Š. Vilniaus apygardos teisme baigiama nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje teisiami šios bylos kaltinamieji S. K., R. C, R. Š. ir R. S. pagal BK 147 str. 2 d. (prekyba žmonėmis).

Praėjusiais metais už prekybą žmonėmis jau buvo teisiami Lietuvoje organizuotos grupės nariai. Ir šioje byloje, pasak vieno kaltinamojo, už prekybą merginomis bei įtraukimą į prostituciją buvo susižerta daugiau kaip 600 tūkst. litų. Baudžiamajame kodekse pagal pateiktus kaltinimus yra numatyta bausmė laisvės atėmimas nuo ketverių iki dvylikos metų.

Šešios merginos iš devynerių pateikė kaltinamiesiems civilinius ieškinius bendrai sumai - daugiau 250 tūkst. litų.

Kaltinamajam D. A. skirta kardomoji priemonė suėmimas, jos seseriai K. A. Vilniaus apygardos prokuroro nutarimu skirta kardomoji priemonė - dokumentų paėmimas. Kitiems dviems kaltinamiesiems S. K. ir R. S. skirtos kardomosios priemonės – įpareigojimas periodiškai registruotis policijos įstaigoje ir rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Kaltinamasis R. C. yra suimtas ir teismo laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

R. Š. praėjusiais metais Trakų r. apylinkės teismo pripažintas kaltu bei nuteistas daugiau kaip 2 metams laisvės atėmimu, bausmę atlieką Pravieniškių pataisos namuose.