Visi asmenys per 6 mėnesius, savanoriškai atidavę neteisėtai įgytus, laikytus ar nešiotus ginklus, šaudmenis ar sprogmenis, už šią nusikalstamą veiką nebus traukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Baudžiamojo kodekso 253 straipsnyje už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais numatytas areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad nuo atsakomybės asmuo atleidžiamas nuo to momento, kai jo pranešimas apie neteisėtai įgytus, pagamintus, laikomus ar nešiojamus ginklus, šaudmenis ar sprogmenis užregistruojamas policijos komisariate.

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos Licencijavimo skyriaus duomenimis, 2000 metais, įsigaliojus analogiškam Ginklų ir šaudmenų įteisinimo įstatymui, per šešis mėnesius Lietuvos gyventojai policijai atidavė 712 ginklų, iš jų - 416 lygiavamzdžių šautuvų, 207 graižtvinius šautuvus, 86 pistoletus ir revolverius, 3 kitus šaunamuosius ginklus, beveik 44 tūkst. šaudmenų, 4 sprogstamuosius įtaisus ir beveik 7 kg sprogstamųjų medžiagų.

1999 metais įstatymas galiojo 3 mėnesius, per šį laikotarpį atiduoti 1 tūkst. 255 ginklai, iš jų - 862 lygiavamzdžiai šautuvai, 288 graižtviniai šautuvai, 98 pistoletai ir revolveriai, 7 kiti ginklai, beveik 43 tūkst. šovinių, 23 sprogstamieji įtaisai ir 3 kg 600 g sprogstamųjų medžiagų. Daugiausiai ginklų atiduota Vilniuje ir Kaune.

Policijai atiduoti ginklai vėliau gali būti legalizuojami, parduodami arba, jei yra netinkami naudoti, sunaikinami. Sprogmenys visais atvejais sunaikinami.