Tai BNS penktadienį patvirtino Varnos apygardos ir apeliacinio teismo atstovė spaudai Elena Bangijeva.

Pasak atstovės spaudai, toks sprendimas buvo priimtas dėl to, kad nusikaltimai, kuriais kaltinamas H.Daktaras ir kurie galimai buvo įvykdyti 1993-1994 metais, yra sunkūs ir tiek Lietuvoje, tiek Bulgarijoje už juos gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

E.Bangijevos teigimu, teismas, atsižvelgiant į tai, kad Bulgarija ir Lietuva yra Europos Sąjungos narės, nutarė, kad Lietuvoje H.Daktarui bus garantuota teisė į teisingą teismą.

Ši nutartis per 5 darbo dienas gali būti apskųsta Varnos apeliaciniam teismui.

Šį antradienį Varnos apygardos teismas nusprendė palikti H.Daktarą suimtą, tačiau sulaikytojo advokatai apskundė šį teismo sprendimą, BNS patvirtino ir atstovė spaudai, ir Lietuvos ambasada Bulgarijoje.

Šis skundas, pasak E.Bangijevos, apeliaciniame teisme turėtų būti nagrinėjamas kitą antradienį.

Bulgarijos teisėsaugininkai H.Daktarui įtarimus pateikė dėl suklastotų dokumentų.

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas H.Daktaras, pravarde Henytė, Bulgarijoje sulaikytas rugsėjo 4 dieną.

Kaip pranešė Policijos departamentas, H.Daktarą sulaikė Bulgarijos kriminalinės policijos pareigūnai, pagal Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento pareigūnų pateiktą informaciją.

H.Daktaras sulaikytas atlikus kompleksą operatyvinių paieškos veiksmų, prisidedant Jungtinės Karalystės, Norvegijos, Ispanijos ir Europolo pareigūnams. Aktyviai prie šių policinių priemonių prisidėjo ir Lietuvos policijos atašė Europole.

H.Daktarui buvo išduotas Europos arešto orderis.

H.Daktaro paieška buvo paskelbta šių metų vasarį.

Slapstydamasis Bulgarijoje H.Daktaras buvo gerokai pakeitęs savo išvaizdą. Praėjusį penktadienį apie 17 val. jis sulaikytas netoli Varnos miesto Lietuvos piliečiui priklausančiame name. Jį sulaikė Bulgarijos specialiosios policijos pajėgos.

Policijos departamento teigimu, „Henytė" yra pripažintas įtariamuoju Kauno "daktarų" nusikalstamo susivienijimo byloje, kurioje grupuotės nariai yra įtariami 1989-2005 metais įvykdę sunkių ir labai sunkių nusikaltimų: nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, plėšimų, turto prievartavimų.

Anot žiniasklaidos pranešimų, 2008 metų gruodį kriminalinės policijos pareigūnai nusprendė smogti "daktarų" gaujos veteranams, tačiau H.Daktaras paskutinę akimirką netikėtai dingo.

Tuo metu dešiniąja H.Daktaro ranka laikytas Vidmantas Gudzinskas, pravarde Guzas, ir buvęs "daktarų" gaujos smogikas Ramūnas Stanionis, pravarde Morda, atsidūrė už grotų.

Šiuo metu pagrindiniai šio nusikalstamo susivienijimo nariai sulaikyti ar suimti.

H. Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno "daktarai" susikūrė 1978 metais.