Šeštadienį VSAT Varėnos pasienio rinktinės Kalvarijos pasienio užkardos pareigūnai ties Kalvarijos savivaldybės Salaperaugio kaimu, kelyje Marijampolė–Suvalkai, patikrinti sustabdė Lenkijos link vykusį automobilį „Ford Fiesta“. Latvijoje registruotą transporto priemonę vairavo 19-os Uzbekijos pilietis, turintis leidimą gyventi Latvijoje. Kartu vyko dar keturi asmenys: 20-metis Šri Lankos pilietis, 21-erių vairuotojo tautietis, irgi turintis leidimą gyventi Latvijoje, bei 28 ir 33 metų Bangladešo piliečiai.

Kalvarijos pasieniečiams bangladešiečiai ir šrilankietis pasirodė įtartini, todėl jie ėmėsi papildomų patikros veiksmų. Netrukus išsiaiškinta, kad ši prieglobsčio pasiprašiusi trijulė, Bangladešo piliečiai – Latvijoje, Šri Lankos pilietis – Lietuvoje, kol nagrinėjami jų prašymai, neturėjo teisės išvykti iš minėtų valstybių. Įtariama, kad migrantai, nelaukdami sprendimo dėl prieglobsčio suteikimo, planavo per Lenkiją pasiekti kurią nors Vakarų Europos valstybę. Tai yra įprasta schema, kai iš Baltarusijos į ES besibraunantys migrantai prašo prieglobsčio pirmoje bendrijos valstybėje, o pradėjus tokias procedūras ieško progų sprukti į Vakarų Europą. Lietuva ar Latvija jų planuose tėra tranzitinės valstybės.

Taip pat paaiškėjo, kad migrantus gabenęs vairuotojas niekada nebuvo įgijęs teisės vairuoti lengvosios transporto priemonės.

VSAT pareigūnams įtarimų sukėlė ir kartu vykusio vairuotojo tautiečio pateiktas neva Uzbekijoje išduotas vairuotojo pažymėjimas. Įdėmiau ištyrę dokumentą VSAT pareigūnai nustatė, jog tai, įtariama, yra klastotė.

Pasieniečiai uzbekus sulaikė ir uždarė į areštinę. Dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną jiemsVSAT Varėnos pasienio rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia laisvės atėmimas iki 8 metų.

Negana to, uzbekui teks atsakyti ir dėl dokumento suklastojimo ar disponavimo juo. Kalvarijos pasieniečiai vairuotojui už transporto priemonės vairavimą neturint tam teisės skyrė 300 eurų administracinę baudą.

Automobilis saugomas Kalvarijos pasienio užkardoje. Joje laikinai apgyvendinti ir trys prieglobsčio Latvijoje bei Lietuvoje prašęsi asmenys. Bangladešo piliečius artimiausiu metu planuojama perduoti Latvijos pasieniečiams.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją