Kauno apskrities policijos duomenimis, į parduotuvę atėjusi 45-erių moteris plūdosi necenzūriniais žodžiais ir pasipriešino apsaugos darbuotojui.

Incidentas kilo dėl to, kad klientė nepanoro užsidėti veido kaukės. Apsauginis ją įspėjo, tačiau moteris ignoravo perspėjimus, todėl ją buvo pabandyta išprašyti iš parduotuvės. Tai klientei nepatiko ir ji puolė apsaugininką. Po susidūrimo jam prireikė medikų pagalbos.

Į įvykio vietą iškviesta policija, užpuolikė sulaikyta, o dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 str.: fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas.

„Iki“ atstovė spaudai Vaida Budrienė Delfi pasakojo, kad panašūs incidentai pasitaikydavo prieš daugiau nei metus, kai tik įvestas karantinas ir žmonės nebuvo pripratę prie naujos tvarkos. Visgi ji paminėjo, kad tai gali būti pirmas atvejis jų tinkle, kai konfliktas peraugo į smurtą.

„Po karantino pradžios gal metus buvo viskas nurimę ir tų konfliktų nebūdavo, žmonės turbūt priprato prie tos tvarkos, – pasakojo V. Budrienė. – Bet dabar, kai prasidėjo diskusijos dėl galimybių pasų, vakcinacijos, paaštrino kai kuriuos klientus, tuos, kurie turbūt ir anksčiau nenorėjo tų kaukių dėvėti. Tikrai matome šiek tiek padidėjusį skaičių konfliktinių situacijų dėl kaukių.“

Pašnekovė minėjo, kad paprastai, kai žmogus nesutinka užsidėti kaukės, tiesiog būna kviečiama policija.

Už atsisakymą užsidėti kaukę pareigūnai gali skirti baudą pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 str., pažeidėjams paploninti piniginę gali tekti nuo 500 iki 1500 eurų.

V. Budrienės teigimu, su šiokiu tokiu nerimu laukiama ir rugsėjo 13-osios, kai į dalį parduotuvių bus galima patekti tik su galimybių pasais.

„Dauguma klientų adekvačiai žiūri į ribojimus, bet gali būti, kad nuo rugsėjo 13-os padaugės tų situacijų ir dažniausiai išsiliejama yra ant mūsų personalo“, – sakė ji.

Atvejis – ne pirmas

Delfi yra aprašę ir daugiau atvejų, kai konfliktai parduotuvėje dėl kaukių peraugo į smurtą. Pavyzdžiui, pernai balandį buvęs kikboksininkas Dmitrijus apsilankė Trakų Vokėje esančioje „Maximoje“.

Kaukės užsidėti nepanoręs pirkėjęs susikivirčijo su apsaugininku, o galiausiai kumščiu smogė jam į galvą.

„Parduotuvėje prie manęs priėjo apsaugos darbuotojas ir pasakė, kad būtina dėvėti apsauginę kaukę, – apie įvykį pasakojo pats buvęs kikboksininkas. – Jis sakė, kad aš privalau arba užsidėti kaukę, arba – pasišalinti iš parduotuvės. Taip tarp mūsų kilo konfliktas – po kelių minučių apsaugos darbuotojas suėmė mane už kairės rankos ir pasakė „nešustravoti“, mane tampė ir provokavo, todėl nesusilaikiau ir dešinės rankos kumščiu sudaviau jam į veido sritį.“

Tiesa, už šį nusikaltimą kikboksininkas nebuvo griežtai nubaustas, jis atlygino 700 eurų neturtinę žalą, o teismas bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo nutraukė nukentėjusiajam ir kaltinajam susitaikius.

Panašus atvejis užfiksuotas ir Jonavoje esančioje „Maximoje“, kai daugybę kartų teistas recidyvistas Marius Kočerovas taip pat nepanoro užsidėti kaukės ir smogė apsaugininkui į veidą.

Apsaugininkas su kolegomis po to vyrą sugebėjo sulaikyti ir jį prirakino prie turėklo. M. Kočerovo pasigailėta nebuto – teismas už šį siautėjimą jį 7 mėnesiams pasiuntė į belangę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (339)