Pinigus dalimis grąžindavęs vyras sako likęs apgautas, nes turto pardavimo aukcionas surengtas jam kalint užsienyje. Vyras neatmeta galimybės kreiptis į teisininkus.

Kelmės rajone gyvenantis Romas Andrulis, dar prieš septynerius metus puoselėjo planus ūkininkauti: restauruoti seną fermos pastatą, užveisti gyvulių. Tačiau iš pradžių tokius vyro planus palaiminusi ir skyrusi piniginę paramą, Nacionalinė mokėjimų agentūra, vėliau juos sujaukė.

Be ūkininko žinios pardavus gyvulius, lėšos už juos atsidūrė Romo Andrulio sąskaitoje. Nacionalinė mokėjimų agentūra ėmė reikalauti pinigus grąžinti, esą parama paskirta, o numatyta veikla nebevykdoma. Ūkininkas sako agentūrai pateikęs visus reikiamus dokumentus. Agentūra aiškino jų neturinti. Norėdamas užsidirbti pinigų skolai grąžinti vairuotoju dirbantis Romas Andrulis praėjusių metų spalį išvyko į lemtingą reisą. Vykdamas į Angliją vairuotojas sustojo pavežti Ukrainos pilietį. Įvažiavęs į šalį vairuotojas buvo sulaikytas.

„Man pradėjus atidarinėti, ką aš žinau, 2-3 metrus atidarius tentinės priekabos šoną, mane tik per petį patapšnojo – atsisukau – tarkšt uždėjo antrankius iš karto ant rankų, niekas nieko neaiškino, kitas policininkas už parankės mane į areštinę ir uždarė“, – emocijų neslėpė ūkininkas Romas Andrulis.

Į areštinę uždarytas vyras tik kitą dieną sulaukė advokato ir vertėjo, tačiau iš Lietuvos ambasados jokios pagalbos gavus informacijos apie sulaikytą lietuvį negauta. Tuomet ir paaiškėjo už ką lietuvis suimtas.

„Mano keleivis pasakė iš manęs pirkęs dokumentus, aš organizavęs jo kelionę, na ir mane už tuos keleivio parodymus pasodino 8 mėnesiams“, – pasakojo R. Andrulis.

Romas Andrulis sako, kad per visą tą laiką Anglijos teisėsauga taip ir nesugebėjo įrodyti jo kaltės, nesurengė akistatos su ukrainiečiu pakeleiviu. Iš šeimos laiškų kalėjime vyras sužinojo, kad Nacionalinė mokėjimų agentūra jo beveik septynių hektarų sklypą su fermos pastatais aukcione parduoda iš varžytinių.

Grįžęs į Lietuvą vyras skėsčioja rankomis, kad iki šiol negauna iš Anglijos dokumentų apie jo areštą, todėl negalintis įrodyti, kad nuo skolų nesislapstė, o turtą prarado neteisėtai.

Reaguodami į straipsnį, su DELFI susisiekusi Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) informavo, kad Romui Andruliui parama buvo skirta 2006 m. pagal priemonę „Standartų laikymasis“, tačiau paramos gavėjas nesilaikė prisiimto įsipareigojimo – iki numatyto termino (2007 m. gruodžio 31 d., terminas buvo kartą pratęstas) pateikti kasmetinę investicijų ataskaitą.

„Agentūra, negavusi įsipareigotų pateikti dokumentų, 2008 m. du kartus kreipėsi į paramos gavėją, tačiau negavo atsakymo į nei vieną iš paklausimų. Todėl teko priimti sprendimą susigrąžinti priskaičiuotą paramos sumą. Paramos gavėjui to padaryti nesutikus, vadovaujantis teisės aktais, NMA buvo priversta kreiptis į teismą (2009 m.). Tik prieš pat paskelbiant teismo sprendimą, paramos gavėjas pristatė dar 2007 m. turėtus pateikti dokumentus. Tiek Vilniaus apygardos administracinis teismas 2009 m., tiek Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas 2010 m. priėmė sprendimus, kuriais R. Andrulis buvo įpareigotas grąžinti suteiktą paramą. Kadangi skola sugrąžinta nebuvo, NMA 2012 m. turėjo kreiptis į antstolio kontorą dėl priverstinio teismo sprendimo įvykdymo,“ - rašoma pranešime.