Ilgapirščiai – išradingi

O kitame Čekijos miestelyje, Rakovnike, ginkluotas ilgapirštis apiplėšė apsaugos agentūros darbuotojus, krovusius į bankomatą grynuosius pinigus. Grasindamas pistoletu ir sprogstamuoju įtaisu, plėšikas uždarė apsaugininkus patalpoje su bankomatu, kurio jie net nesuspėjo pripildyti, o pats su pinigais paspruko. Nepažįstamasis pagrobė ne mažiau kaip 5 mln. čekiškų kronų (apie 200 tūkst. JAV dolerių).

Olandijos Borkiulio mieste buvo apvogtas ABN AMPO banko filialas. Buldozeriu pralaužę banko sieną, nusikaltėliai įvažiavo į patalpą, išplėšė bankomatą ir paspruko. Policijai taip ir nepavyko aptikti jų pėdsakų. Porą savaičių anksčiau tokiu pat būdu buvo pagrobtas bankomatas kitame Olandijos mieste – Tvele.

Tokiu pat būdu nusprendė veikti ir Saudo Arabijos sukčiai. Buldozeriu buvo mėginta įveikti bankomatą Džidos mieste. Bandymas buvo nesėkmingas, taigi buldozeris taip ir liko stovėti nusikaltimo vietoje.

Rusai neatsilieka

Rusijos įsilaužėliai taip pat neatsilieka nuo savo kolegų užsieniečių. Pervouralske banditai užpuolė ofisą organizacijos, kurioje buvo įrengtas bankomatas, būstinę surišo apsaugą ir ėmėsi pjauti bankomatą visais įmanomais būdais. Pradirbo iki pat ryto, bet taip jo ir neatidarė. Ryte vagišius užklupo pareigūnai.

Iš Omsko prekybos centro bankomatas buvo pavogtas paprastu būdu naktį KamAZ-u išlaužus vitriną. Bankomatas buvo apvyniotas metaliniu lynu, „išrautas“ ir taip temptas per visą miestą. Po dviejų parų jis buvo rastas taip ir neatidarytas.

Maskvos banko Kaliningrado filiale dirbo kur kas „profesionalesnė“ komanda. Jai pavyko perpjauti pavogtą bankomatą autogenu. Laimei, jis pasirodė esąs apdraustas, taigi bankas finansiškai nenukentėjo.

Naujų idėjų nestinga

Netradicinę išeitį iš susiklosčiusios situacijos pasiūlė nauja technologija „Blue Safe“, paverčianti nusikaltėlių bandymus įsilaužti į bankomatą bevaisiais. Jeigu vagys bando įsilaužti į bankomato vidų, specialus įrenginys per keletą sekundžių apipurškia tam tikru skysčiu visus jame esančius banknotus, ir pinigai tampa netinkami vartoti.

Įdomu, jog plėšikai bandė griebtis alternatyvios metodikos. Prieš įsilauždami į bankomatą, jie išgręždavo jo seife skylutę, per kurią pripildydavo kasetes su grynaisiais pinigais kitokio specialaus skysčio, kuris neleisdavo kupiūrų nudažyti apsauginiu rašalu. Tačiau po nedidelių patobulinimų „Blue Safe“ ėmė reaguoti net į pačius švelniausius bandymus pažeisti bankomato seifą ir šitaip įstūmė nusikaltėlius į beviltišką padėtį.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją