Trečiadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai, turėdami išankstinės informacijos ir keisdamiesi ja su „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojais, nusprendė patikrinti iš Baltarusijos įvažiavusį ir per Lietuvą maršrutu Kena–Vaidotai–Radviliškis–Klaipėda į uostamiestį atvykusį krovininį sąstatą. Tai buvo Baltarusijoje į įmonės „Belaruskalij“ vagonus pakrautos kalio trąšos, kurios per Klaipėdos uostą turėjo pasiekti Venesuelą.

Pasieniečiai kartu su „Lietuvos geležinkelių“ ir jos įmonės „Gelsauga“ darbuotojais birių krovinių terminale kontroliavo šio kalio trąšų krovinio iškrovimą per vagonų dugne esančius liukus. Patikrinus 63 „Belaruskalij“ priklausančius vagonus paaiškėjo, kad viename jų yra didelis kontrabandinių rūkalų krovinys. Iš vagono talpyklos byrant trąšoms pradėjo byrėti ir juoda polietileno plėvele apvyniotos dėžės, praneša VSAT.

Paaiškėjo, kad tarp trąšų Lietuvą pasiekė 100 dėžių cigarečių „Fest“ su baltarusiškomis banderolėmis, iš viso 49 980 pakelių. Tokio krovinio vertė Lietuvoje su mokesčiais viršija 124 tūkst. eurų.

Manoma, kad šis krovinys buvo skirtas Lietuvos rinkai. VSAT pareigūnai įtaria, kad dėžės su cigaretėmis turėjo būti iškrautos pakeliui į Klaipėdą.

VSAT Pakrančių apsaugos rinktinėje dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kontrabandinės cigaretės saugomos Pakrančių apsaugos rinktinėje.