Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariatas informuoja, kad Patrulių rinktinės pareigūnai, pabendravę su pedagogais nustatė, kad į pamoką vėlavęs 13 metų amžiaus moksleivis tokiu būdu norėjo papokštauti.

Patikrinus šio nepilnamečio mobiliojo telefono skambučių išklotinę paaiškėjo, kad tas pats moksleivis kovo 31 d. (balandžio 1-osios išvakarėse) atliko pokšto „repeticiją“, t.y. iš savo mobiliojo ryšio telefono Bendrajam pagalbos centrui melagingai pranešė, kad dega mokykla.

Pats pokštininkas savo veiksmų policijai įtikinamai paaiškinti negalėjo, teigė tenorėjęs tokiu būdu pajuokauti.

Pastaba: žinomai melagingas priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas užtraukia baudą nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų arba administracinį areštą iki trisdešimties parų. Asmuo, melagingai pranešęs apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę, jeigu dėl to buvo iškviestos specialios tarnybos, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Minėtas nepilnametis nėra sulaukęs amžiaus, nuo kurio asmuo atsako pagal baudžiamuosius įstatymus, todėl šiuo metu sprendžiamas klausimas dėl atsakomybės taikymo jo tėvams. Be to, moksleivio tėvams gali būti pateiktas ir civilinis ieškinys dėl specialiųjų tarnybų reagavimo išlaidų kompensavimo. Pats nepilnametis bus įrašytas į vaikų, kurių elgesiu domisi policija, apskaitą, su juo bus atliekamas individualus prevencinio pobūdžio darbas.

Pažymėtina, kad vaikams, kurie padarė nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių turinčią veiką, tačiau šios veikos padarymo metu nebuvo sulaukę Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse nustatyto amžiaus, nuo kurio pagal Lietuvos Respublikos baudžiamuosius įstatymus galima baudžiamoji atsakomybė už jo padarytą veiką ir vaikams, kurie padarė administracinių teisės pažeidimų požymių turinčią veiką, tačiau šios veikos padarymo metu nebuvo sukakę Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekse nustatyto amžiaus, nuo kurio atsiranda administracinė atsakomybė, taip pat gali būti skiriamos minimalios ar vidutinės priežiūros priemonės.