Anot A. Pilčico, brangūs daiktai automobiliuose vagis vilioja labiausiai, tačiau pasitaikius gerai progai ilgapirščiai per daug nesirenka – automobilio užraktą išlaužia ar stiklą išdaužia net ir dėl smulkmenų. Pavyzdžiui, tarp dažniausiai iš automobilių pavagiamų daiktų yra akiniai nuo saulės, būta atvejų, kai iš gyventojų įsilaužus į automobilį nugvelbti alkotesteriai, maisto produktai.

„Ypač parankūs nusikaltėliams yra atostogaujančių gyventojų automobiliai – juose dažnai paliekami vertingi fotoaparatai, vaizdo kameros, brangios meškerės, planšetiniai kompiuteriai, navigacijos įranga, bagažinėse – dviračiai, brangios palapinės, stovyklavimo reikmenys.

Išsiruošus į ilgesnes keliones apskritai vežamasi daugiau ir įvairesnių daiktų, kurie gali sudominti vagis. Be to, vykstantys atostogauti dažnai vežasi ir didesnes grynųjų pinigų sumas, kurias, kad ir trumpam, neretai palieka rankinėje ar lagamine automobilyje“, – sako A. Pilčicas.

Anot draudimo eksperto, kelionėje net ir trumpam sustojus atsikvėpti ar užsukus į degalinę nusipirkti kavos nederėtų vertingų daiktų palikti automobilio salone, o jei jau kitos išeities nėra, reikėtų bent jau padėti juos taip, kad iš lauko jų nesimatytų.

„Rankines su pinigais, banko kortelėmis ir asmens dokumentais paliekant automobilį be priežiūros vienareikšmiškai reikėtų pasiimti su savimi. Kitus vertingus daiktus patartina bent jau pridengti, įdėti į daiktų dėtuvę, paslėpti po sėdynėmis. Tai daryti taip pat reikėtų atsargiai, pirmiausiai apsižvalgius, ar niekas tokio slapstymo nemato. Jei keliaujama keliese, trumpų sustojimų metu rekomenduojama bent vienam asmeniui pasilikti automobilyje ir jį pasaugoti“, – sako A. Pilčicas.

Jei automobilis apdraustas nuo vagysčių, geriausia, pasak A. Pilčico, visus vertingus daiktus užrakinti jo bagažinėje. Taip saugomiems daiktams galioja draudimo apsauga, todėl net vagims išlaužus bagažinę, galima tikėtis patirtų nuostolių atlyginimo. Be to, nuo vagių apsisaugoti gali padėti šiuolaikiškos automobilių apsaugos sistemos ir signalizacijos.

Draudikų duomenimis, šiemet dėl vagysčių iš automobilių bagažinių gyventojams jau atlyginta daugiau nei 6 tūkst. eurų nuostolių. Anot A. Pilčico, nuo vagių nukentėti labiausiai rizikuoja gyventojai, automobilius paliekantys gatvėje ar nesaugomose stovėjimo aikštelėse – ypač, jei jos yra atokios.

„Dažnai vykdami prie ežerų ar kitų vandens telkinių vairuotojai neturi kitos išeities kaip tik palikti automobilį tolėliau, pamiškėse, praeivių aplenkiamose aikštelėse. Tokiose vietose vagims darbuotis yra paprasčiau, tačiau automobilį žaibiškai apšvarinti jie sugeba net ir judriose prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse, kuriose nuolat šurmuliuoja žmonės. Tiesa, tokiose vietose šiandien jau daug kur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, todėl jose nešvariems darbeliams vagišiai ryžtasi rečiau“, – sako A. Pilčicas.