Tačiau L. Baltrūno advokatas Saulius Juzukonis sako, kad teisėsauga neturi pakankamai duomenų, kad galėtų įtarinėti jo klientą nužudymu ir taikyti kardomąsias priemones, kurios buvo taikomos pastaruosius mėnesius.

Prokuratūra daug detalių apie tyrimą neatskleidžia – esą ir toliau ieškoma dingusio baikerio A. Kilkaus, tačiau nieko daugiau pasakyti dabar negali.

Dienas leidžia namuose

Šiandien L. Baltrūnas jau beveik tris mėnesius yra savo namuose su žmona ir vaikais. Tiesa, iš jų išvykti ilgam negali – teismas jam paskyrė kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą, – todėl buvusio „Vorai MC“ baikerių klubo prezidento buvimo vieta yra nuolat stebima.

Iš namų jis gali išeiti trims valandoms per dieną, taip pat yra draudimai bendrauti su tam tikrais asmenimis, lankytis kai kuriose vietose, iš baikerio taip pat paimti dokumentai, kad šis negalėtų pabėgti ir slapstytis nuo teisėsaugos.

Iki vasario L. Baltrūnas laikytas už grotų, tačiau pasibaigus baikerio suėmimo terminui, teismas atmetė prašymą terminą pratęsti.

Prokuratūra liko nepatenkinta ir apskundė teismo sprendimą, tačiau ir po skundo jis buvo paliktas galioti. Priežastys, kodėl teismas neleido suimti L. Baltrūno, neskelbiamos.

Gegužės 21 d. baigiasi ir dabar L. Baltrūnui pritaikytų kardomųjų priemonių galiojimas, tačiau buvusiam baikerių klubo „Vorai MC“ prezidentui visiška laisve nešviečia.

Prašys pratęsti intensyvią priežiūrą

Kaip DELFI sakė bylą tiriantis prokuroras Mindaugas Jancevičius, teismo bus prašoma palikti galioti kardomąsias priemones L. Baltrūnui.

Paklaustas, kokiais motyvais bus remiamasi, M. Jancevičius nekonkretizavo – esą kaltinimo sudėtis nepasikeitė.

„Ir toliau atliekami veiksmai, vykdomos A. Kilkaus paieškos“, – apie tyrimo eigą pasakojo prokuroras.

Advokatas nesupranta

L. Baltrūno advokato S. Juzukonio teigimu, tokios priemonės yra „neadekvačios“.

„Per visą šį laikotarpį, kai buvo paskirta kardomoji priemonė, L. Baltrūnas nuoširdžiai laikėsi visų paskirtų kardomųjų priemonių sąlygų. Ne tik teismo, bet ir prokuroro. Būtent prokuroras jam paskyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti, apribojimus bendrauti su tam tikrais asmenimis bei nesilankyti tam tikrose vietose“, – sakė S. Juzukonis.

Pasak jo, jau pirmadienį (gegužės 14 d.) teisme bus svarstoma dėl intensyvios priežiūros pratęsimo. Advokatas atskleidė prašysiantis, kad ši kardomoji priemonė nebūtų paskirta darkart.

„Teisme bus pateikti argumentai, kad jų netęstų, o sumažintų – apsiribotų švelnesnėmis priemonėmis, palikę rašytinį pasižadėjimą neišvykti, dokumentų paėmimą.

Tai yra pakankamos priemonės, kad jis nepasišalintų iš Lietuvos arba nepasislėptų nuo ikiteisminio tyrimo institucijų. Be to, jis sąžiningai lankosi ir vyksta, kur pareigūnai kviečia – bendrauja“, – sako S. Juzukonis.

Pasak pašnekovo, prievolės nešioti specialią apykoję pratęsimas „būtų ikiteisminio tyrimo institucijos galios demonstravimas arba kerštas, kad L. Baltrūnas nepasakoja arba neprisipažįsta, kad jis galimai padarė nusikaltimą.“

Advokatas Saulius Juzukonis

Mano, kad nėra įrodymų

S. Juzukonis sako susipažinęs su bylos duomenimis dar prieš paskutinį kartą, kada prokuroras prašė teismo suimti L. Baltrūną (prieš 3 mėnesius). Pasak advokato, tada byloje nebuvo duomenų, kurie leistų kvalifikuoti bylą kaip nužudymo.

„Jeigu jų atsirado... Bet, kaip supratau, naujų duomenų nėra. Jie tai daro (kvalifikuoja tyrimą kaip dėl nužudymo – DELFI), kad galėtų taikyti maksimalias kardomąsias priemones. (...)

Ar jis nužudytas, ar jis dingęs, ar jis vaikšto kur nors gatvėje – mes nežinome. Čia yra tik pareigūnų versija, ją pareigūnai pagrindė tuo, kad čia nužudymas“, – įsitikinęs advokatas.

S. Juzukonis negalėjo tiksliai įvardyti, su kokiais bylos duomenimis yra susipažinęs, tačiau sako, kad byloje buvo tam tikrų asmenų parodymai ir daiktiniai įrodymai.

„Jeigu aš jums sakau, kad nėra, reiškia, kad visi asmenys kalba apie tam tikrus faktus, bet tai nėra nužudymas. Kalba apie susipykimus, bendravimą, bet nėra jokio tiesioginio ryšio su nužudymu“, – kalba L. Baltrūno advokatas.

Skundžiasi, esą negali normaliai dirbti

Daugiausiai problemų, sako S. Juzukonis, kelia prievolė beveik visą parą būti namuose – L. Baltrūnas gyvenamąją vietą dabar gali palikti kasdien trims valandoms. Šį reikalavimą jis vadina neadekvačiu.

„Pilnaverčio socialinio gyvenimo negali turėti. Jis paleistas į laisvę, bet yra kaip kalėjime – tik tris valandas yra galimybė pasitraukti nuo savo namų. Per tris valandas nuo ten, kur jis gyvena... Iki Vilniaus nuvažiuoti reikia dvejų valandų. Kalbėti apie galimybes kur nors išvykti su šeima jis išvis negali.

Su šeima jis bendrauja namuose, tai dar nėra labai didelė problema. Tačiau jis negali įsidarbinti. Darbingam žmogui yra apribota galimybė įsidarbinti, jam negalima bendrauti su globos namų, kuriuose jis dirbo, direktoriumi, kuris norėjo jį priimti dirbti atgal.

Jis nori veiklos. Dabar sėdi žmogus, kuris nors ir turi negalią... Bet jis gi dirbo, užsiiminėjo veikla. Žmogus nori dirbti, jam neleidžia“, – piktinasi advokatas.

Apykojė pypsi be reikalo

L. Baltrūnas turi nešioti ir specialią apykoję. Neleistinu laiku išėjus iš namų, ji pradeda pypsėti ir praneša pareigūnams apie galimą pažeidimą. Tačiau, tikina advokatas, apykojė reaguoja ir tada, kai nėra pažeidimo – būna savo namuose.

Dėl techninių nesklandumų, anot S. Juzukonio, jo klientui tenka keltis išjungti apykoję net ir naktimis. Kadangi tariami pažeidimai yra fiksuojami, L. Baltrūnas neva turi nuolat aiškintis ir pareigūnams pranešti, kad teismo sprendimo nepažeidė.

„Nuolatiniai techniniai nesklandumai, vos ne kas antrą dieną. Naktį, vidury nakties pradeda pypsėti, rodo kad pažeidimas. Jis turi eiti išjungti, įjungti, pranešti... Yra tvarka. Policija iš pradžių važinėdavo, bet pamatė, kad normaliai neveikia – nebevažinėja“, – sako advokatas.

A. Kilkus dingo dar pernai

A. Kilkus dingo spalio 15 dieną, apie 17 val., Vilniuje. Vyras iš namų išvažiavo „Harley Davidson“ motociklu. Praėjus 4 dienoms pareigūnai sulaikė įtariamąjį – L. Baltrūną.

Iš pradžių Baltrūnas buvo įtariamas prisidėjus prie buvusio „MC Vorai“ baikerių klubo nario dingimo, tačiau byla beveik po dviejų mėnesių buvo perkvalifikuota.

Tada pareigūnai pradėjo tirti tyčinį nužudymą, o L. Baltrūnui pareikšti įtarimai ne dėl neteisėto laisvės atėmimo, o dėl tyčinio nužudymo.

Po kurio laiko įtarimai buvo pareikšti dar dviem žmonėms – Dariui Matusevičiui ir įtariamojo žmonai D. Baltrūnienei.

Teigia, kad Kilkaus nežudė

D. Matusevičius prisipažino, kad esą L. Baltrūnas jo prašė sunaikinti A. Kilkui priklausantį motociklą „Harley Davidson“, kuriuo jis buvo atvykęs susitikti su „Vorų“ prezidentu. Kodėl brangiai kainuojančio motociklo vyras nesunaikino, o paliko miške Varėnos rajone, neaišku.

Įtariamasis taip pat tada nepateikė jokios informacijos apie vietą, kurioje galėtų būti A. Kilkus. Baltrūno advokatas S. Juzukonis DELFI sakė, kad jo ginamasis pripažino, jog prašė pradanginti motociklą, tačiau teigia, kad A. Kilkaus nežudė ir paskutinį kartą, kai A. Kilkų matė, jis buvo gyvas.