Kaltinamieji už minėtus nusikaltimus jau buvo nuteisti. Tiksliau, dar 2016 m. spalį Kauno apygardos teismas jiems skyrė laisvės atėmimo bausmes: tuomet 30 m. amžiaus Martynui Zastarskiui – 10,5 m., 39-erių Aleksandrui Novikovui – 9 m., 37-erių Ignui Vaitoškai – 7,5 m., 27-erių Simonui Žigui – 6 m. ir 34-erių Andriui Belašovui – 4 m.

Buvo nustatyta, kad nusikaltėliai 2012–2013 m., veikdami organizuotoje grupėje, turėdami tikslą pasipelnyti, verbavo ir gabeno socialiai pažeidžiamus asmenis į Vokietiją. Pasinaudodami verbuojamų asmenų sunkia finansine padėtimi, nuolatinio pragyvenimo šaltinio trūkumu ir sunkia šeimine situacija, siekdami išvežti juos į Vokietiją ir išnaudoti nusikalstamoms veikoms, grasino fiziškai susidoroti ne tik su jais, bet ir su jų šeimos nariais.

Vieni nusižiūrėdavo potencialias aukas (socialiai pažeidžiamus asmenis) ir jas verbuodavo neva legaliam darbui užsienyje. Patiklesni žmonės sutikdavo su pasiūlymu ir tik nuvykę į užsienį suprasdavo, kad buvo apgauti. Lietuviai talkino nusikaltėliams – telefoniniams sukčiams. Jie atlikdavo vadinamųjų „kojų“ vaidmenį – vykdavo pas apgautus žmones ir paimdavo išviliotus pinigus. Likusi grupuotės dalis skambindavo vokiečiams. Juos mulkindavo pasakodami apie skaudžias nelaimes ir netektis.

Šį kartą į teismą susirinko tik kaltinamieji, jų gynėjai ir prokuroras. Nukentėjusieji, jų atstovai ar liudytojai nepasirodė.

4 iš kaltinamųjų į teismą atvyko patys, o penktasis buvo atvesdintas konvojaus pareigūnų. M. Zastarskis atlieka bausmę kitoje byloje.

Pasak prokuroro Aurelijaus Navicko, kaip ir ankstesniuose teismo posėdžiuose, lygiai taip pat ir šiame vieni kaltinamieji kaltę neigia, kiti pripažįsta tik dalyje. Tačiau nei vienas neprisipažįsta dėl prekybos žmonėmis ar turto prievartavimo.

Kadangi apskundus 2016 m. spalio mėn. Kauno apygardos teismo nuosprendį, jis buvo panaikintas ir byla grąžinta nagrinėti iš naujo, kaltinamieji teismo prašo dar kartą apklausti visus nukentėjusiuosius, liudytojus, specialistus, ekspertus ir kt. Prasidės antrasis teismo posėdžių maratonas.