Gyvenimas už spygliuotos tvoros ar laisvėje? Ko gero, į šį klausimą M. Kulikauskaitė šiuo metu labiausiai norėtų išgirsti atsakymą. Tačiau – dar per anksti: nuosprendį baudžiamojoje byloje Vilniaus apygardos teismo teisėja Regina Pocienė skelbs tik gruodžio 12-ąją.

Itin didelio visuomenės dėmesio susilaukusi M. Kulikauskaitės byla – jau ant finišo tiesiosios: teismas turi paskelbti, ar prokurorams pavyko įrodyti jai inkriminuotus nusikaltimus dėl merginų įtraukimo į prostituciją bei pelnymosi iš jos.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras mano, kad įrodė M. Kulikauskaitei pateiktus kaltinimus ir ją pasiūlė įkalinti beveik 4 metams. Tuo metu kaltinamajai atstovaujantis advokatas ir pati kaltinamoji siekia, jog teismo paskirta bausmė nebūtų susijusi su laisvės atėmimu, juoba kad ši teisme prisipažino, jog merginoms padėjo išvykti į užsienį ir gerai praleisti laiką su turtingais vyrais.

Nors už nusikalstamas veikas, kurios inkriminuotos M. Kulikauskaitei, baudžiamasis įstatymas numato laisvės atėmimo iki aštuonerių metų bausmę, kaltinamoji galėtų jos išvengti – nors ir ne iš karto, bet iš dalies pripažino pateiktus kaltinimus, be to, augina mažametį vaiką. Būtent pastaroji priežastis gali išsaugoti laisvę jaunai motinai.

Tiesa, jeigu teismas ir nuspręstų M. Kulikauskaitei skirti su laisvės atėmimu susijusią bausmę, ji galėtų nuosprendį skųsti apeliacine tvarka – tik įsiteisėjus nuosprendžiui jis būtų pradėtas vykdyti.

Apie merginų išvykas į užsienį M. Kulikauskaitė teismui papasakojo neviešuose posėdžiuose. Kaltinamoji viešumo vengė ir prieš posėdžius – po to, kai ją DELFI fotografas užfiksavo viename pirmųjų posėdžių, kaltinamoji į kitus atvykdavo slėpdama savo veidą bei pasisamdžiusi du apsaugininkus.

Seksualios gražuolės į Lietuvą grįždavo laimingos

M. Kulikauskaitė ikiteisminio tyrimo metu neigė savo kaltę dėl pelnymosi iš prostitucijos ir merginų įtraukimo į ją, tačiau baigiant bylą nagrinėti teisme nustebino savo pareiškimu – pripažino jai visus inkriminuotus nusikaltimus, tačiau teisinosi, jog jų būtų nepadariusi, jeigu būtų žinojusi, jog pasiūlymai merginoms vykti į užsienį yra nusikalstama veika.

Tiesa, M. Kulikauskaitė nesutinka, kad merginas įtraukė į prostituciją bei iš jos pelnėsi – esą savo draugėms sudarydavo galimybes nuvykti pas turtingus draugus užsienyje. Ji teigė, kad merginos pačios jos prašydavo surasti turtingus užsieniečius, su kuriais jos galėtų gerai praleisti laiką.

Kaltinamoji neslėpė, kad turėjo daug pažįstamų ir draugų užsienyje – jie lietuvaitėms ne tik apmokėdavo skrydžio lėktuvu bilietus, apgyvendindavo 4-5 žvaigždučių viešbučiuose, maitindavo prabangiausiuose restoranuose, bet ir nusivesdavo į įvairius išskirtinius vakarėlius.

M. Kulikauskaitė pripažino, kad iš merginų yra gavusi pinigų – esą jos taip atsidėkodavo už surastus turtingus vyrus ir gerai praleistą laiką. Kitos merginos, pasak jos, tiesiog grąžindavo pinigus už lėktuvo bilietus – buvo tokių, kurios net nesugebėdavo jų nusipirkti. Tiesa, viena lietuvaitė, prašiusi M. Kulikauskaitės padėti gerai praleisti laiką užsienyje, esą jai pareiškė, kad tuo metu yra labai sunki jos materialinė padėtis, o ji... nori naujo kompiuterio.

Marta Kulikauskaitė
Kaltinamoji pasakojo, kad gerai pažinojo ne tik dainininkę M. Bui, bet ir jos seserį Tatjaną. Ši, pasak M. Kulikauskaitės, taip pat yra praleidusi laiką su turtingais jos draugais.

Pasak M. Kulikauskaitės, į Šveicariją su ja kartu vyko ir M. Bui. Tiesa,ji esą jokių seksualinių paslaugų turtingiems verslininkams neteikė – tiesiog kartu vyko palaikyti kompaniją.

M. Kulikauskaitė prisipažino: vis dėlto, dalis merginų vyrams suteikdavo seksualines paslaugas. Tačiau, pasak jos, tai mergaitės darė niekieno neverčiamos ir savo noru.

Kaltinamoji neslėpė, kad turtingiems savo draugams, pageidavusiems praleisti laiką su išvaizdžiomis merginomis, pirmiausiai išsiųsdavo informaciją bei nuotraukas. Tik tada vyrai nuspręsdavo, ar merginos gali atvykti laisvalaikio praleidimui. Pasak jos, buvo atvejų, kai jos draugai (taip ji vadindavo turtingus užsieniečius) prašydavo kitų merginų, nei buvo atsiųstos nuotraukos.

„Grįžusios į Lietuvą jos man duodavo pinigų, tačiau tai buvo tik jų dėkingumas“, – M. Kulikauskaitė pabrėžė,kad jokiu būdu negalima teigti, jog pinigus davusios merginos taip esą sumokėdavo savo sąvadautojai.

Tarp merginų – arši konkurencija

Vilnietė pasakojo, kad palaikė draugiškus ryšius ir su vienos Milano modelių agentūros vadovais, todėl yra oficialiai dirbusi asistente – per manekenių atrankas padėdavo merginoms. Kartą viena tokių merginų buvo pakviesta į Italiją, tačiau netrukus iš jos grįžo su dideliu nusivylimu – esą Milane taip pat vyko atranka, kurioje dalyvavo labai daug merginų ir ji nesulaukė išskirtinio dėmesio. Vis dėlto, už išvyką lietuvaitei buvo atlyginta.

„Aš už asistavimą gaudavau 200 litų, šiuos pinigus esu deklaravusi“, – tikino moteris.

Ji pažymėjo, kad manekenėms agentūrų darbuotojai žadėdavo svaiginančią karjerą – pakliūti ant tokių žurnalų, kaip „Cosmopolitan“, viršelio.

Kaltinamoji neslėpė, kad tarp merginų egzistavo labai didelė konkurencija – jos net pykdavosi, kai sužinodavo, jog kuriai nors kitai, o ne jai asmeniškai buvo pasiūlyta vykti į linksmą vakarėlį. Kartą viena tokių merginų apie išvyką sužinojo iš savo draugės, tačiau jai į akis šypsojosi ir vaizdavo, jog džiaugiasi šios sėkme, bet vėliau paskambino M. Kulikauskaitei ir iškėlė sceną, kodėl jai nebuvo taip pat pasiūlyta išvykti...

Pasak M. Kulikauskaitės, merginos iš turtingų jos draugų gaudavo ne tik pinigų, bet ir vertingų dovanų. „Per mano gimtadienį man padovanojo batus“, – neslėpė ji. Tiesa, dovanų vertingus batus gavo ir kita mergina, kartu su ja leidusi laiką.

Moteris taip pat pabrėžė, jog visos merginos žinodavo, kad užsieniečiai yra dosnūs – iš kelionių jos grįždavo apipiltos įvairiausiomis maloniomis staigmenomis.

Kaltinamoji tikino, kad kai kurios merginos tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu sakė netiesą, tačiau esą tik todėl, jog gali ne viską prisiminti ar iš baimės. Vis dėlto, M. Kulikauskaitė pripažino, kad yra gavusi ne vieną piniginį pervedimą iš užsienio.

Apie pasiplaukiojimą jachtomis ir pažintį Monake

Daugiau kaip tris valandas trukusioje apklausoje M. Kulikauskaitė taip pat pasakojo, kaip dirbdama Vilniuje rengdavo įvairius pramoginius renginius, todėl turėjo įtakingų pažįstamų ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Ji sakė, kad kartais jos draugai bei verslo partneriai atvykdavo pasisvečiuoti į Lietuvą ir prašydavo padėti surasti labai gražių panelių, sutinkančių praleisti laisvalaikį.

Pasak kaltinamosios, tokie prašymai nebuvo užslėpta prostitucija: esą tiesiog kai kuriems vyrams norėjosi pasirodyti, kad jie bendrauja su išvaizdžiomis merginomis. „Buvo merginų, kurioms labai patiko vakarėliai, jos mielai eidavo į restoranus pavalgyti“, – neslėpė ji.

„Nemaniau, kad tokie dalykai gali būti draudžiami – viskas, daugiau jokių tokių pažinčių“, – žadėjo M. Kulikauskaitė.

Kaltinamoji pasakojo, kad kartais ir pati su merginomis vykdavo gerai praleisti laiko – to pageidaudavo ir jos draugai, ir pačios merginos, kurioms esą taip būdavo drąsiau. Pasakodama apie tokias išvykas M. Kulikauskaitė nepraleisdavo ir pikantiškų detalių – kaip plaukiodavo jachtomis ar kaip į vieną pasimatymą išvykusi mergina netrukus Monake netikėtai susipažino su labai turtingu vyru, kuris ją ir toliau kviesdavo atvykti į įvairius vakarėlius.

Tačiau, M. Kulikauskaitė pabrėžė, nė su vienu draugu ji neturėjo intymių santykių. „Mes buvome labai geri draugai“, – sakė ji.

Moteris neslėpė, kad viena mergina buvo išvykusi ir į Kazachstaną – iš pradžių pas vieną jos draugą, užsiimantį naftos verslu, svečiavosi Prancūzijoje, tačiau šis pasiūlė laiką pratęsti jo verslo kelionėje. Šios išvykos metu mergina pamatė ne tik milijardierių vakarėlių užkulisius, bet ir turėjo galimybę pamatyti pačius įtakingiausius asmenis Kazachstane.

Prie išskirtinio dėmesio pripratusios merginos, pasak jos, kartais ir piktnaudžiaudavo – kartą M. Kulikauskaitė sulaukė vienos merginos skambučio, kuri teigė, jog išeina 10 dienų atostogų ir norėtų išvykti į kokią nors kelionę gerai praleisti laiką. Kaltinamoji neslėpė, kad suorganizavo kelionę, tačiau ją pasitikusiam vyrui mergina nepatiko. „Manau, kad ji norėjo sutaupyti pinigų ir nemokamai turėti geras atostogas“, – sakė ji.

Paklausta, kaip ji surasdavo merginas, kurios norėdavo vykti į užsienį, M. Kulikauskaitė neslėpė, jog kalbos apie turtingus užsieniečius sklisdavo labai greitai iš lūpų į lūpas – esą mergaitės apie vakarėlius svetur pasakodavo savo draugėms, kurios vėliau prašydavo joms taip pat išvykti.

Nors M. Kulikauskaitė ir prisipažino, kad net kelerius metus organizuodavo merginų išvykas, iš jų gaudavo pinigų, tačiau kratėsi sąvadautojos etiketės.

Marina Bui
Ką M. Bui veikė Šveicarijoje?

M. Kulikauskaitės byla išgarsėjo tik dėl neeilinės liudytojos – buvusios „Olialia pupytės“ dainininkės M. Bui, kurią dėl neatvykimo į teismą buvo net nuspręsta suimti. Tiesa, arešto atlikėjai pavyko išvengti dėl netikėto atsidūrimo ligoninėje.

Dainininkė yra pasakojusi, kad su M. Kulikauskate susipažino Vilniuje, Islandijos g. esančioje vyninėje – prieš kelerius metus moteris vadovavo šiai pasilinksminimo vietai. Tikslių pažinties detalių buvusi dainininkė negalėjo prisiminti, tačiau užsiminė, jog netrukus vis dažniau ėmė bendrauti su M. Kulikauskaite.

Susitikimų metu merginos bendraudavo įvairiomis temomis, pro jas nepraslysdavo ir pokalbiai apie vyrus. Būtent apie juos prakalbus M. Kulikauskaitė esą M. Bui klausdavo, ar ši nenorėtų užsidirbti pinigų.

Buvusi „pupytė“ teigė, kad nors M. Kulikauskaitė jai neįvardijo, jog siūlo teikti intymias paslaugas turtingiems vyriškiams, tačiau ir be šių žodžių ji suprato tokias užuominas.

Pasak jos, M. Kulikauskaitė neįvardijo pinigų sumos, kurią būtų galima „užsidirbti“ pabendravus su kokiu nors vyru, tačiau tai esą nebuvo „labai dideli pinigai“.

M. Bui patikino, kad M. Kulikauskaitei aiškiai leido suprasti, jog tokie pasiūlymai jos nedomina. „Daugiau mes apie tai nekalbėjome“, – teigė ji.

Vis dėlto, kaip teigė liudytoja, po kiek laiko M. Kulikauskaitė jai pasiūlė kartu nuskristi į Ženevą – esą norėjo supažindinti su savo draugais.

„Jie yra turtingi ir simpatiški, jiems bus maloni mūsų draugija“, – kaltinamosios žodžius pareigūnams citavo M. Bui.

Tuomet dar populiarioje merginų grupėje dainavusi M. Bui sutiko išskristi į Šveicariją – esą tada Lietuvoje neturėjo ką veikti, be to, draugė pažadėjo apmokėti visas su išvyka susijusias išlaidas.

M. Bui pasakojo, kad Ženevoje jos draugė pristatė savo draugus – vienam buvo maždaug 45, o kitam – apie 30 metų. Būtent su jaunesniu vyru ir buvo supažindinta M. Bui.

„Marta sakė, jeigu man jis patiks, galėsiu su juo bendrauti“, – per apklausą kalbėjo buvusi atlikėja. Tiesa, ji patikino, kad vyras jai nepatiko, todėl ji su juo pabendravo tik vieną dieną.

Prostitucijos byloje M. Bui aiškino, kad iš vyro nesulaukė jokių intymių pasiūlymų – apie tai esą net nebuvo jokios kalbos.

Buvusi „pupytė“ tikino, kad tai buvo vienintelė kelionė užsienyje, į kurią ji vyko kartu su M. Kulikauskaite – būtent po šios išvykos ji nutraukė santykius su savo drauge. Kodėl, negalėjo paaiškinti.

Tiesa, jai dar retkarčiais M. Kulikauskaitė esą paskambindavo telefonu, tačiau daugiau jokių pasiūlymų iš jos nebuvo. „Šiaip nustojau bendrauti, be jokios priežasties“, – sakė ji.

Teisme M. Bui sulaukė klausimų ir dėl pinigų – 2010-ųjų balandį ji gavo 1,5 tūkst. JAV dolerių perlaidą.

Liudytoja teisinosi, kad šiuos pinigus jai pervedė grupės „Olialia pupytės“ koncertus organizavęs Artiomas M. iš Ukrainos.

Tiesa, ji neprisiminė, kodėl pinigus ukrainietis pervedė būtent jai, o ne popgrupės lyderei Oksanai Pikul, kuri buvo „pupyčių“ vadybininkė ir tvarkė visus finansinius reikalus.

Be to, per apklausą M. Bui prisipažino, kad su Artiomu M. buvo kilęs konfliktas dėl pinigų – esą koncertų užsakovai mokėjo labai didelius pinigus, o atlikėjoms prodiuseris atseikėdavo tik mažą dalelę.

Marta Kulikauskaitė
Lietuvaitės užsidirbdavo po 2,5 tūkst. eurų

Baudžiamojoje byloje figūruoja 14 merginų, kurios iš Lietuvos į įvairias Vakarų Europos šalis vykdavo linksminti jų dėmesio išsiilgusius verslininkus.

Už kartu praleistą laiką kai kurios merginos esą gaudavo net po 2-2,5 tūkst. eurų (7-8,6 tūkst. litų) bei būdavo apipilamos išskirtiniu dėmesiu prabangiuose vakarėliuose ir jas „nusipirkusių“ vyrų dovanomis.

„Čia mano asmeninis gyvenimas, tai – provokacija, jūs kur nors kavą gertumėte, susipažintumėte su kuo nors ir jums jau bylą keltų?“ – pateiktais kaltinimais anksčiau DELFI piktinosi M. Kulikauskaitė. Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai jos pokalbių klausėsi net pustrečių metų.

Kai kurios merginos pareigūnams atskleidė, kad vykdavo į Ženevą (Šveicarija), Nicą, Paryžių (Prancūzija) ar Milaną (Italija). Kada ir kur reikia nuvykti, joms esą pasakydavo M. Kulikauskaitė – ji taip pat nupirkdavo lėktuvo bilietus ir sutvarkydavo kitus reikalingus dokumentus.

Policijos departamente apklaustos liudytojos aiškino, kad už su turtingais vyrais praleistą laiką asmeniškai gaudavo nuo 1 iki 2,5 tūkst. eurų.

Merginos prisiminė, kad jas priėmę vyrai taip pat buvo gerai žinomi savo šalyje, o kai kurie – ir užsienyje. Dalį jų ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai apklausė – Lietuvos prokurorai su teisinės pagalbos prašymais kreipėsi į užsienio valstybes.

Jie net neslėpė, kad leisdavo laiką su merginomis, tačiau jų nevadindavo prostitutėmis – esą tai buvo jaunos ir gražios modelių agentūros darbuotojos.

Išties, kai kuriems klientams lietuvaitės buvo pristatomos kaip manekenės – pareigūnai išsiaiškino, kad turtingi vyrai M. Kulikauskaitei nurodydavo datas, kada jiems bus reikalingos merginos, o ši jiems išsiųsdavo jų nuotraukas. Atrinktoms lietuvaitėms būdavo pasiūloma išvykti „pasilinksminti“.

Bylos duomenimis, M. Kulikauskaitė, įtariama, iš prostitucijos pelnėsi maždaug tris metus – nuo 2008-ųjų gruodžio iki 2011-ųjų balandžio.