Apie pirmą nelaimę pranešta 13.23 val. Bendrajame pagalbos centre bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Į įvykio vietą išsiųstos Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Neringos priešgaisrinės gelbėjimo pajėgos. Informacija apie įvykį perduota Jūrų gelbėjimo ir koordinavimo centrui.

Žmones gelbėti - kelti į krantą ėmė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės laivas „Christina“. Nelaimėlius prie Preilos gelbėti pasiųstas VSAT laivas „Viesulas“.

Karinių jūrų pajėgų atstovas civilių ir karių bendradarbiavimui kapitonas leitenantas Antanas Brencius DELFI sakė, kad ties Nida lyčiai atitrūkus susidarė maždaug 25 metrų pločio properša.

Ties Nida VSAT pareigūnai kėlė žmones į laivą ir saugiai gabeno per susidariusią properšą į krantą. Pasieniečiai laivu žmones kėlė kelis kartus, nes iškart negalėjo sutalpinti visų pagalbos prašančių žvejų. Apie 15 val. šioje vietoje visi, kuriems reikėjo pagalbos, pasieniečių jau buvo saugiai nugabenti į krantą.

Po pusvalandžio, kai gelbėjimo darbams buvo pasiųsta „Christina“ įgula, iš VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Kopgalio užkardos pagalbon išvyko ir kitas pasieniečių laivas ant oro pagalvės „Viesulas“. Juo pasieniečiai nuskubėjo link Preilos, nes ir ten susidarė panaši situacija kaip ir prie Nidos kranto. Ties Preila VSAT pareigūnų pagalbos prireikė apie 40 žmonių. Apie 15 val. pasieniečiai čia gelbėjimo darbus dar tęsė.

14.45 val. žmonių nukėlimo operacija nuo atskilusios ledo lyties ties Nida buvo baigta, minėtoje operacijoje dalyvavusios pajėgos perdislokuotos vykdyti žmonių nukėlimo operaciją ties Preila.
15.54 val. žmonių nukėlimo operacija nuo atskilusios ledo lyties ties Preila buvo baigta.

Neringos ugniagesių ekipažas ties Nida nuo ledo lyties nukėlė 150, o ties Preila 40 žmonių. Informacija dėl VSAT laivais nukeltų žmonių tikslinama.

Abiejuose VSAT laivuose dirbantys pareigūnai, baigę šiuos darbus, Kuršių mariose patruliuos toliau ir esant reikalui teiks pagalbą ant ledo esantiems žmonėms.

A. Brencius nuogąstavo, kad sutemus, kai daugybė žvejų patrauks kranto link, gali vėl nutikti nelaimių. Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro atstovas prašo žvejų artimuosius paraginti juos nelaukti tamsos ir grįžti į krantą iki sutemų.

Lietuvos Kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras (JGKC) įspėja gyventojus, kad Kuršių marių ledas tampa nestabilus. Siekdami išvengti galimų nelaimių, gyventojų prašome nelipti ant Kuršių marių ledo ir įspėti to nedaryti aplinkinius. Asmenims šiuo metu esantiems ant Kuršių marių ledo kyla pavojus dėl susidurti su problema pasiekti krantą dėl nestabilaus ledo ir properšų jame ir rekomenduojama pasiekti krantą esant šviesiam paros metui, kadangi, esat tamsiam paros metui ir sudėtingoms gamtos sąlygoms žmonių gelbėjimo operacijų vykdymas yra apsunkinamas arba tampa neįmanomas, todėl ne visuomet jų baigtis gali būti sėkminga.

Ištikus nelaimei ar esant jos liudininku, reikia nepulti į paniką, veikti apgalvotai, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir tiksliai pranešti apie įvykį, įvykio vietą (bent apytikslę vietą ar orientyrą, kurį matote).
 
Gavęs pranešimą  apie įvykį, JGKC organizuoja paieškos ir gelbėjimo operaciją, koordinuoja operaciją vykdančių pajėgų veiksmus, jiems vadovauja, taip pat koordinuoja būtinosios medicinos pagalbos  suteikimą nukentėjusiems išgelbėtiems asmenims, jų nugabenimą į saugią vietą.