Pats geriausias darbuotojas

L. Šimkus sekmadienį buvo pašarvotas Telšių gedulo namuose. Kai tik prasidėjo jo lankymas, prie Gedulo namų nusidriekė žuvusio patrulio kolegų minia. Visi norėjo atsisveikinti ir pagerbti puikų pareigūną, kuriam niekas negailėjo gražių žodžių.

Pirmadienį į L. Šimkaus laidotuves atvyko daugybė pareigūnų iš visos Lietuvos.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Remigijus Rudminas sunkiai rinko žodžius. Ir ne todėl, kad L. Šimkus jų nebūtų vertas, o dėl to, kad, anot viršininko, netektis yra tokia skaudi, jog kalbėti – labai nelengva.

„L. Šimkus buvo pats geriausias darbuotojas. Taip sakau ne todėl, kad žmogus miręs, o dėl to, kad jis toks buvo iš tikrųjų. Jis visada stengdavosi padėti kolegoms – tiek patruliams, kurie sykiu su juo patruliuodavo, vykdavo į iškvietimus, tiek kitiems, jei tik galėdavo patarti. L. Šimkus buvo nuoširdus žmogus, geras vyras ir tėvas, visada labai rūpinosi savo šeima. Mūsų kolektyvas, visa Lietuvos policijos bendruomenė praradome puikų žmogų, kurio labai pasigesime“, – kalbėjo R. Rudminas.

Jo teigimu, išgyventi šią situaciją sunku kiekvienam, bet ypač – pareigūnei, kuri sykiu su L. Šimkumi buvo įvykio vietoje, viską matė savo akimis. „Dabartinė situacija jai tikrai nėra lengva“, – teigė R. Rudminas.

Pareigūnei teikiama psichologinė pagalba, kalbama, kad jai prireiks ir reabilitacijos.

Pareigūnų saugumo jausmas sumenko

„Visų mūsų prisiminimai apie L. Šimkų yra tik patys geriausi, niekas apie jį negali pasakyti nė vieno blogo žodžio. Netekome labai gero pareigūno, stropaus kolegos. Tiek viso Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, tiek Kelių policijos bendruomenė labai gedi, labai sunku šią akimirką kalbėti“, – sunkiai žodžius rinko ir netekties skausmą tramdė Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Dainius Razminas.

Paklaustas, kaip po šio įvykio jaučiasi L. Šimkaus kolegos, ar jie nebijo vykti į iškvietimus, nes gali tapti kita auka, D. Razminas buvo atviras: „Natūralu, jog saugumo jausmo kažkokia dalis yra prarasta. Kol kas neturėjome pakankamai laiko pabendrauti su kiekvienu pareigūnu, paklausti, kaip jie jaučiasi. Tačiau su tais, su kuriais bendravome, prisipažino, jog nerimas kažkiek padidėjo. Manau, kad šis įvykis kažkaip atsilieps kiekvieno pareigūno tarnybai“.

Todėl yra numatyta su kiekvienu Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnu pasikalbėti individualiai. „Bandysime aiškintis, kokios pagalbos reikia, veikiausiai – psichologinės. Ji bus teikiama visiems, kuriems jos reikės, kurie jos norės“, – teigė D. Razminas.

Liko našlė ir du mažamečiai vaikai

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato interneto svetainėje publikuojamas L.Šimkaus nekrologas. Ir jame rašoma, kad „Anapilin iškeliavęs L.Šimkus atmintyje ilgam išliks kaip sąžiningas, profesionaliai savo darbą atlikdavęs pareigūnas, niekada neatsisakydavęs padėti ir patarti kolegoms. Puikiomis asmeninėmis savybėmis pasižymėjęs Liudas nestokojo humoro jausmo, sumanumu ir taktu sugebėdavo rasti išeitį iš bet kokios situacijos. Liudas buvo ne tik draugiškas ir patikimas kolega, bet ir rūpestingas, mylintis tėvas, sūnus, vyras“.

Žuvęs policininkas – dviejų mažamečių vaikų tėvas. 36-erių pareigūno L. Šimkaus stažas – 15 metų. Tai 33 pareigūnas, žuvęs nuo Nepriklausomybės atkūrimo.

Tarnybos metu žuvusio pareigūno laidotuvių išlaidas padengs valstybė. „Taip pat bus atliekamas tyrimas, bus išmokėta kompensacija žuvusiojo artimiesiems. Jos dydis siekia 120 vidutinio darbo užmokesčio“, – sakė R. Rudminas.

Suėmė trims mėnesiams

L. Šimkus žuvo tarnybos metu. Penktadienio pavakare jis su porininke atvyko į iškvietimą Tryškiuose, Virvytės gatvėje. Bendrajame pagalbos centre sulaukta moters skambučio, jog sūnus yra agresyvus, kad sužalojo šunį, grasina padegti namus. Tas agresyvus sūnus – 26 metų Artūras Noreika.

Įvykio vietoje L. Šimkus tramdė pažeidėją ir jie susigrūmė, nes A. Noreika norėjo pasprukti. Teigiama, jog pareigūnas panaudojo elektrošką, tačiau jis siautėjusio jauno vyro nenuramino.
Priešingai, A. Noreika išsitraukė peilį ir juo dūrė L. Šimkui į kaklą. Vienintelis dūris buvo mirtinas.

Paaiškėjo, jog sužalotas pareigūnas dar apie 30 metrų vijosi smurtautoją, tačiau galiausiai sukniubo. Atvykę greitosios pagalbos medikai konstatavo pareigūno mirtį.

Į įvykio vietą netrukus atvyko dar keli policijos ekipažai, kurie ir sulaikė pabėgti ir pasislėpti bandžiusį A. Noreiką. Jam buvo nustatytas lengvas girtumas – 0,21 promilės.

Telšių rajono apylinkės teismas sekmadienį A. Noreikai skyrė griežčiausi kardomąją priemonę – suėmimą trims mėnesiams.
Jam pateikti įtarimai dėl tyčinio nužudymo, smurto artimojoje aplinkoje pasipriešinimo pareigūnui, atliekančiam savo pareigas.

Už tokius nusikaltimus maksimali gresianti bausmė yra laisvės atėmimas iki 15 metų. Tačiau teigiama, jog šie įtarimai yra pirminiai. Atliekant ikiteisminį tyrimą, jie gali būtų perkvalifikuoti į įtarimus pagal griežtesnę bausmę numatančius Baudžiamojo kodekso straipsnius.

A. Noreika savo kaltę pripažįsta iš dalies. Jis pripažino, jog dūrė peiliu, tačiau ne į kaklą, o į kitą kūno sritį.