Neramus praėjusių metų sutikimas


Pernai Naujųjų metų išvakarėse ir šventinę naktį petardomis susižalojo 20 žmonių. Policijos departamento duomenimis, tuoj po vidurnakčio nuo sprogusių petardų labiausiai nukentėjo keturi 43-ejų, 39-erių, 24-erių ir 17 metų Kauno rajono Piepalių, Vilkėnų bei Raudondvario kaimų, taip pat Jurbarko gyventojai. Jie dėl akių sužalojimų buvo paguldyti į Kauno ligonines. Kiek vėliau Ukmergėje, ardydamas petardą, veidą apdegė dvylikametis. Berniukas taip pat atsidūrė ligoninėje.


Pajūryje šventinę 2011-ųjų naktį taip pat buvo neramu. Klaipėdoje 42 metų vyrui petarda sužalojo ranką. Nukentėjusiajam lūžo rankos pirštas, todėl buvo nuvežtas į Klaipėdos ligoninę. Po pusvalandžio į tą pačią ligoninę iš Palangos buvo pristatyta 20 metų mergina. Jai nustatytas pirmojo laipsnio akies nudegimas.


Siekdami išvengti nelaimingų atsitikimų, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos (VPGT) ir viešosios policijos pareigūnai šiemet griežtai kontroliuoja prekybą pirotechnikos priemonėmis. Prekyba šiais gaminiais vyks iki sausio 15 d. Pirotechnika negalima prekiauti kioskuose bei savitarnos parduotuvėse, tad gyventojai turėtų pranešti tarnyboms, jei taip nutiktų.


Ardyti sprogmenų negalima


Pasak ugniagesio Jono Vyšniausko, pirkėjams reikėtų atkreipti dėmesį, kad ant pirotechnikos gaminių pakuočių turi būti jų naudojimo instrukcijos, galiojimo laikas, gamintojas ir importuotojas. „Jei pirotechnikos gaminiai parduodami išimti iš pakuotės, pirkėjai turi gauti atskirą instrukciją. Pirotechnikos gaminius draudžiama naudoti prie ligoninių, mokymo įstaigų, vaikų darželių, bažnyčių. Jų negalima sprogdinti nuo 22 iki 8 valandos, išskyrus, žinoma, Naujųjų metų naktį. Taisykles pažeidusiems asmenims gresia bauda nuo 50 iki 100 litų“, – sakė Vilkaviškyje dirbantis gelbėtojas.


VPGT specialistai pataria pirotechnikos gaminių nepirkti turgavietėse ar savivaldybės uždraustose vietose. „Prieš naudodami pirotechnikos priemonę atidžiai perskaitykite instrukciją. Iš pakuotės išimkite tik dalį petardų. Paketą tuojau pat uždarykite. Pirotechnikos gaminiai naudojami tik lauke, išskyrus mažo galingumo, kurie gali būti naudojami ir namuose. Sprogmenis uždekite kuo toliau nuo žmonių, pastatų ir automobilių. Naudodami fejerverkus minioje nenukreipkite jų į kitus žmones. Sprogmens ilgai nelaikykite rankoje. Uždekite ištiesta ranka ir tuojau pat atitraukite“, – rašoma VPGT pranešime.


J. Vyšniauskas teigė, kad baterijas arba raketas būtina statyti tik ant lygaus, nedegaus paviršiaus. „Sprogdinant raketas, vulkanus, fontanus, būtina nukreipti juos į viršų. Pavojų gali kelti nesprogusios pirotechnikos priemonės. Jei sprogmuo nesuveikė iš karto, jokiu būdu negalima bandyti jo vėl uždegti. Prie nesprogusių petardų galima prieiti ne anksčiau kaip po 15 minučių. Negalima bandyti ardyti sprogmenų! Tai pavojinga ne tik jums, bet ir aplinkiniams“, – perspėjo ugniagesys gelbėtojas.


Gesinant pravers veltinis


Pasak VPGT darbuotojų, petardas suaugusiesiems reikėtų pirkti kartu su vaikais ir būtinai dalyvauti jas sprogdinant. „Nekaupkite pirotechnikos gaminių, nes joms laikyti reikalingos specialios sąlygos. Sprogmenys turi būti apsaugoti nuo šilumos šaltinių, drėgmės, kitų medžiagų poveikio, galinčio išprovokuoti gedimą ir irimą. Pirotechnika negali būti laikoma kartu su degiomis ar lengvai užsiliepsnojančiomis medžiagomis“, – aiškinama ugniagesių pranešime.


Naujųjų metų naktį gyvenamųjų būstų balkonuose nederėtų palikti degių, staigiai užsiliepsnoti galinčių medžiagų. Pasak specialistų, kilus gaisrui dėl neatsargiai paleistų sprogmenų, nedelsiant reikia kviesti ugniagesius. Nuo pirotechnikos gaminių užsiliepsnojusius daiktus, jei tai ne prietaisas su elektros įtampa, geriausia gesinti vandeniu arba gesinimui tinkamu audiniu, pavyzdžiui, veltiniu.
Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir viešosios policijos pareigūnai linki saugios Naujųjų metų šventės.

Šaltinis
„Valstiečių laikraštis“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją