„Procedūra dėl ekspertizės skyrimo pradėta. Proceso dalyviams išsiųsti pranešimai. Nustatyti terminai, iki kada galima pateikti savo klausimus, pasiūlymus. Tada kreipsiuosi į ikiteisminio tyrimo teisėją, kad būtų priimta nutartis dėl ambulatorinės teismo psichiatrinės psichologinės ekspertizės skyrimo“, - aiškino prokuroras.

Jis teismo prašys, kad tokia ekspertizė būtų atliekama Klaipėdoje. Jei toks prašymas bus patenkintas, tuomet Valdas J. iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus, kur šiuo metu yra laikomas, turėtų būti atvežtas į Klaipėdos areštinę.

Joje su Valdu J. bendrautų teismo paskirtos įstaigos ekspertai, jie įtariamajam uždavinėtų klausimus, o paskui rašys išvadą, kokia vaikino būklė.

Jei ambulatorinės ekspertizės išvadų nepakaks, įtariamasis gali būti tiriamas stacionarioje įstaigoje Utenoje. Toks tyrimas truktų apie mėnesį.

Ir prokuroras, ir Valdui J. valstybės paskirtas gynėjas advokatas Edvardas Staponkus jau po teismo posėdžio, kuriame įtariamąjį leista suimti trims mėnesiams, pabrėžė, kad yra tikslinga įvertinti studentės nužudymu įtariamo vaikino psichikos būklę.

Nors plačiau nekomentuota, kodėl vaikino būklė kelia abejonių, manoma, kad tai lėmė įtariamojo elgesys. Jis klaidino pareigūnus, kurie ieškojo dingusios J. Šikšniūtės kūno. Iš pradžių jis pasakojo, kad merginą įmetė į Minijos upę, tik po paros pripažino, kad ją po šakomis paslėpė Šilutės rajone, Macikuose, netoli namų, kur gyveno Valdo J. motina.

Nors Valdas J. jau beveik mėnesį yra suimtas, jo artimieji kol kas nesikreipė į ikiteisminį tyrimą kuruojantį prokurorą, kad gautų leidimą aplankyti įtariamąjį. Jo tėvas sūnaus viešai išsižadėjo.

Valdas J. įtariamas nužudęs J. Šikšniūtę, nes slėpė kitą nusikaltimą – jos išprievartavimą. Už tai gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Anot A. Stanislovaičio, kol kas galutinės merginos mirties ir sužalojimų ekspertizės išvados nėra gautos. Pirminė išvada tokia, kad J. Šikšniūtė mirtinai sušalo, nes bejėgiškos būklės ir nuoga buvo numesta nuošalioje vietoje, uždengta šakomis.

Merginos rankos ir kojos buvo surištos. Valdo J. advokatas viešai samprotavo, kad jo ginamasis merginą galėjo surišti todėl, kad suprato, jog ji dar gyva ir gali pabėgti.

Be to, gynėjas į televizijos kameras dėstė įtariamojo žodžius esą 20-metė pati sutiko pasimylėti, tik paskui apsigalvojo, todėl ir įvyko grumtynės.

J. Šikšniūtė dingo lapkričio 16-osios vakarą, kai pakeleivinga mašina iš Saugų gyvenvietės Šilutės rajone norėjo grįžti į Klaipėdą, kur universitete studijavo viešąjį administravimą ir gyveno studentų bendrabutyje.

Su Valdu J., kuris pasisiūlė ją pavėžėti į Klaipėdą, mergina susipažino internete. Spėjama, kad vaikinas buvo suplanavęs įvykdytą nusikaltimą, nes jo automobilio bake nebūtų užtekę degalų iki Klaipėdos. Be to, Valdas J. niekada neturėjo vairuotojo pažymėjimo.

Įtariamasis buvo sulaikytas praėjus pusantros paros, kai dingo studentė. Dar po dienos jis buvo suimtas trims mėnesiams, tą pačią dieną rastas ir merginos lavonas.

J. Šikšniūtės tėvai savo vienturtės dukters palaikus kremavo. Urna palaidota Mažeikių rajone, Geidžių kapinėse.