Nelaimė įvyko prieš pat ilgąjį savaitgalį suplanuotą aviacijos šventę
, skirtą sausį žuvusiam legendiniam Panevėžio lakūnui Vytautui Lapėnui atminti. Organizatoriai pažadėjo dėl nelaimės šventės neatšaukti.

Kaip pranešė Lietuvos radijas, katastrofa įvyko trečiadienį apie 22 val., kai dalyvauti šventėje jau buvo atvykę ispanų, rusų, estų ir lietuvių lakūnai. Tuo metu virš Rojūnų aerodromo skraidė keturi akrobatiniai lėktuvai „Su-29“.

Trys iš jų sklandžiai nusileido, o vienas lėktuvas, apsukęs ratą, pradėjo leistis ir nukrito. Pilotas sugebėjo iššliaužti iš degančio „Su-29“, tačiau lėktuvo keleivis sudegė. Avarijos aplinkybės tiriamos. DELFI kalbinti ispanų pilotai nenorėjo komentuoti nelaimės aplinkybių, teisindamiesi, kad to negali daryti dėl atliekamo tyrimo. Manoma, kad nelaimė galėjo atsitikti dėl piloto klaidos.

Agentūros „Associated Press“ cituojamas aerodromo savininkas Aurimas Bezaras teigė, esą pilotas, Rusijoje pagamintu lėktuvu atlikdamas figūras ore, skrido pavojingai.

Pasak AP, per nelaimę žuvo 72 metų Ispanijoje gyvenęs Kanados pilietis, karo aviacijos veteranas V. Heiderichas. Vieno variklio turbopropelerinį dvivietį lėktuvą pilotavęs ispanas 47-erių P. Telleris patyrė sunkią traumą. Jis buvo nuvežtas į ligoninę, jo gyvybei pavojus negresia.

Kaip ketvirtadienį pavakary surengtoje spaudos konferencijoje teigė vienas iš organizatorių Edmundas Ganusauskas, kai panaši nelaimė įvyksta šventės metu, ji paprastai būna nutraukiama. Tačiau šį kartą katastrofa įvyko renginio išvakarėse.

„Kalbėjomės su A. Bezaru, Civilinės aviacijos administracijos vadovu Kęstučiu Auryla ir jo pavaduotoju Alvydu Šumsku. Jokių teisinių motyvų nutraukti, kas suplanuota, nėra, - sakė E. Ganusauskas. – Labai liūdna, būsimoji šventė paženklinta juoda spalva, bet yra kaip yra…“

Jis priminė, kad akrobatinio skraidymo meistrui Jurgiui Kairiui kartą Pietų Afrikos Respublikoje vykusio renginio organizatoriai nurodė tęsti pasirodymą, nors nukritusio lėktuvo vietoje dar rūko dūmai.

Anot E. Ganusausko, į šventę atvykę Ispanijos nacionalinės akrobatinio skraidymo rinktinės nariai, V. Lapėno mokiniai, taip pat paprašė nenutraukti renginių.

„Visi, kas susiję su akrobatiniu skraidymu, žino, kad tokios nelaimės atsitinka, - spaudos konferencijoje sakė ispanų pilotas Castoras Fantoba. – Kaip jūroje jūreiviams neatleidžiamos klaidos, taip ir čia“.

Svečias apgailestavo, kad vienas meistras negalės dalyvauti šventėje su komanda, tačiau jis patikino, kad dėl to oreiviai nesustos. „Dabar svarbiausia – judėti į priekį, tęsti viską V. Lapėno dvasia“, - pažymėjo C. Fantoba.

Aviacijos šventės „Žmogus-paukštis“ programoje suplanuotos tarptautinės akrobatinio skraidymo ir oro balionų varžybos, vaikų piešinių konkursas, panevėžiečio fotografo Andriaus Repšio paroda, kinofilmų aviacijos temomis peržiūra. Akrobatinio skraidymo varžybos rengiamos V. Lapėno taurei laimėti

Lakūnas šių metų sausio 14 d. žuvo tame pačiame Rojūnų aeodrome, nukritus jo pilotuojamam sraigtasparniui. Tyrimas nustatė, kad V. Lapėno pilotuojamas orlaivis rėžėsi į žemę dėl žmogiškojo faktoriaus.

Rojūnų aerodromas yra prie Dubulių tvenkinio, Panevėžio rajone.