Miesto gyventojai, uždegę žvakutes prie komisariato, patraukė prie Paulikų namų. Tačiau avarijos kaltininko tėvai susirinkusiai miniai nepasirodė.

Trečiadienį Skuodo rajone tris vaikus mirtinai sužalojusiam ir iš įvykio vietos pabėgusiam 27 metų policijos pareigūnui Sauliui Paulikui dėl sukeltos avarijos pareikšti įtarimai. Kaip DELFI teigė Skuodo rajono apylinkės vyriausiasis prokuroras Valdemaras Vaitekūnas, vyras kaltės neneigia.

Per 48 valandas nuo jo sulaikymo prokurorai turi nuspręsti, ką su įtariamuoju daryti toliau – iki teismo paleisti ar palikti areštinėje. Anot prokuroro, bus svarstoma ir ši galimybė.

Kiti du eismo įvykio dalyviai, kurie buvo sulaikyti avarijos vietoje, ketvirtadienį buvo paleisti.

Įtariamajam gresia laisvės atėmimas iki 8 metų, praneša Lietuvos radijas. Jeigu pasitvirtins įtarimai, kad pareigūnas vairavo neblaivus, jam gali grėsti griežtesnė bausmė.

Tačiau manoma, kad nustatyti ar pareigūnas vairavo blaivus, bus sunku, nes kraujo tyrimai jam buvo padaryti praėjus daugiau nei pusei paros po avarijos.

Ketvirtadienį ryte sulaikytas Skuodo rajone tris vaikus partrenkusio automobilio BMW vairuotojas. 7 val. ryto jis į policiją atėjo pats. Trečiadienį savo namuose sulaikyti ir kartu automobiliu BMW važiavęs keleivis bei automobilio „Audi“, kuriuo įtariamieji pasišalino iš įvykio vietos, vairuotojas. BMW vairuotojas ir keleivis – Skuodo r. policijos komisariato pareigūnai, jų namuose atliktos kratos.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 281 str. 5 d. (Kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimas, jeigu dėl to įvyko eismo įvykis, dėl kurio žuvo žmogus).

Nušalintas Skuodo r. policijos vadovas

Laikinais einantis policijos generalinio komisaro pareigas Vytautas Navickas pavedė Policijos departamento Vidaus tyrimų valdybai atlikti tarnybinį patikrinimą dėl Skuodo r. policijos komisariato viršininko veiksmų.

Kol vyks tarnybinis patikrinimas, Skuodo r. policijos komisariato vadovas Algimantas Šideikis nušalintas nuo pareigų.

Dar 2004 m. policijos generalinio komisaro nurodymu buvo įtvirtinta vadovų asmeninė atsakomybė už pareigūnų drausmės bei etikos normų laikymąsi.

Tarnybinio patikrinimo metu ir bus siekiama išsiaiškinti, ar Skuodo r. policijos komisariato vadovas ėmėsi pakankamų priemonių užtikrinti, jog būtų vykdomi policijos generalinio komisaro nurodymai dėl pareigūnų drausmės pažeidimų vykdymų.

Žuvo trys berniukai

Skuodo rajone, Aleksandrijos kaime, kaip įtariama, policijos patrulio vairuojamas lengvasis automobilis trečiadienį po pietų partrenkė ir mirtinai sužalojo du vaikus. Trečiasis berniukas vakare mirė Skuodo ligoninėje.

Dėl jo gyvybės kovojo iš Klaipėdos vaikų ligoninės atvykusi medikų brigada. Vaikas buvo itin sunkiai sužalotas, kad net neįmanoma buvo jo transportuoti į uostamiestį.

Tragedija įvyko Aleksandrijos kaimo centre apie 14 valandą. Anot Skuodo r. pareigūnų, jau užtenka duomenų, įrodančių, kad du automobiliai lenktyniavo. Kad jie lėkė didžiuliu greičiu, patvirtino ir nelaimės liudininkai.

Mokyklinio autobusiuko vairuotojas Jonas Šmaižys dienraščiui L.T. tikino, kad savomis akimis matė, kaip du automobiliai lenktyniaudami skriejo vieškeliu. „Gal šimto, gal pusantro šimto kilometrų per valandą greičiu. Autobusiukas vos prasilenkė, gerai, kad pilna vaikų mašina nenukentėjo“, – sakė jis.

Matė vaikai

Automobilio „BMW 524“ nesuvaldęs vairuotojas, kaip vėliau paaiškėjo Skuodo r. patrulių būrio pareigūnas, 27 metų Saulius Paulikas, išvažiavo į priešingą kelio eismo juostą ir kirto į elektros stulpą, sukosi ir didžiuliu smūgiu tėškėsi į vaikus. „Mano dukra viską matė, aštuonmetės akyse broliukas buvo tiesiog sutraiškytas“, – nesulaikydama ašarų kalbėjo žuvusio berniuko motina.

Prie vaikų puolė visas kaimas, žmonės nežiūrėjo po kojomis, kur tysojo ant žemės nutraukti elektros laidai. „Visi puolė prie vaikų, aš stojausi saugoti, kad nebūtų daugiau aukų. Bet kurią minutę elektra galėjo nutrenkti šoko apimtus žmones“, – sakė Aleksandrijos seniūno pavaduotojas Edmundas Bertulis.

Tokios kraupios tragedijos negalėjo tikėtis nė viena iš žuvusių vaikų motinų – mokykla vos už šimto metrų nuo namų.

Automobilis registruotas pareigūno motinos vardu, kuri yra Skuodo rajono tarybos narė. Jo tėvas dirba Skuodo rajono savivaldybės administracijoje.

Liudininkų teigimu, po avarijos patrulis, išlipęs iš automobilio nepuolė, gelbėti sužalotų vaikų. „Atsiprašau“, – išlemeno vaikus užmušęs vyras, sėdo į važiuojantį iš paskos bendrų automobilį ir dingo. Patrulis važiavo neuniformuotas, ne tarnybos metu.

Prieš avariją linksminosi

Šią kompaniją žmonės matė linksminantis netoli esančioje kaimo turizmo sodyboje „Gintagnė“. Kelių vyrų būryje buvo ir daugiau pareigūnų. Šaltinių teigimu, vyras į kelionę nuo stalo dar pagriebė nugertą degtinės butelį.

Aleksandrijos centre pasirodžiusios mašinos galėjo taranuoti net du vaikų būrius – tą minutę keliolikos vaikų būreliai namo traukė abiejose kelio pusėse.

Ant kojų sukelti visi

Įvykio tyrimą šiuo metu perėmė prokuratūra. Kol kas neaišku, kur slapstėsi pareigūnas. Nežinomi ir jo pabėgimo motyvai.

Greičiausiai ketvirtadienį įtarimai bus pareikšti ir nuo trečiadienio į areštinę uždarytiems dviem kitiems eismo įvykio dalyviams.