Praėjusį pirmadienį vykusiame susitikime pareigūnai pažadėjo, kad prieš įsilaužėlius bus imtasi veiksmingų priemonių. Tačiau jau tos pačios dienos vakarą plėšikai įžūliai pademonstravo, kas šeimininkauja Ariogaloje.

Skauduliai pratrūko

Į susitikimą susirinko apie 200 žmonių. Atvirame pokalbyje su aukštais pareigūnais Ariogalos skauduliai tarsi pratrūko. Miestelio prie Dubysos gyventojai sakė žinantys, kas yra pagrindiniai nusikaltėliai Ariogaloje, tik Raseinių rajono policijai tai kažkodėl yra didelė paslaptis.

Su žmonėmis labai atidžiai bendravęs ir viską kruopščiai užsirašinėjęs Lietuvos policijos generalinio komisaro vyriausiasis patarėjas Povilas Malakauskas patikino: tikrai bus imtąsi priemonių, kad kriminalinė situacija besipiktinantys ariogališkiai ateityje pastebėtų teigiamas permainas.

„Reikia kantrybės. Lašas po lašo, gal ne taip greitai, kaip norėtųsi. Tikrai imsimės priemonių, tik, aišku, dabar sunku pasakyti, kada bus jaučiami rezultatai. O jei jų nepajusite, kai atvažiuosiu kitą kartą, galėsite mane barti“, - pažadėjo P. Malakauskas.

Greitis - vėžlio

„Norime su jumis bendradarbiauti, kad būtų užtikrinta kokybiška policijos pagalba. Norime, kad į gyventojų skambučius būtų reaguojama kuo greičiau“, - tikino Generalinio komisaro vyriausias patarėjas P. Malakauskas.„Nesąmonė. Visiška utopija“, - atskriejo iš salės.

P. Malakauskui paklausus, ar iškviesta policija yra pas ką nors atvažiavus po 5 minučių, kilo juoko banga. Paprašius patikslinti, maždaug po kiek laiko atvyksta iškviesti pareigūnai, pasigirdo atsakymai: anksčiausiai – po pusvalandžio, kartais - po valandos su puse, kartais po penkių, kartais po dvylikos valandų, o kartais visiškai neatvyksta.

„Pasitaiko, kad atvažiuoja gana greitai, bet naudos iš to nebūna. Sureaguoti juk neužtenka, reikia veiksmingai bausti“, - sakė moteris.

„Pas mus atvažiavo per pusę valandos, bet kokia iš to nauda. Tik protokolą surašė. Netrukus pranešė, kad įtariamieji nenustatyti“, - patirtimi dalijosi kita ariogališkė.
Panašių pastebėjimų susitikimo metu buvo išsakytas ne vienas.

Vagys – žinomi?

„Paskambinau policijai. Atvažiavo, nupjautas spynas nufotografavo ir po savaitės gavau pranešimą, kad pradėtas tyrimas. O dar po savaitės atėjo pranešimas, kad tyrimas nutrauktas“, - pasakojo nuo vagių ne kartą nukentėjęs vyras.

„Šią naktį mūsų gatvėje vėl įvyko plėšimas. Žmonės policijos net nekvietė. Vis tiek neišaiškina. Kam kviesti, kokia iš to nauda? Jokios. Tik nervus susigadinsi ir laiką prarasi“, - tikino viena susitikimo dalyvė.

„Netoli mūsų apvogė keturis garažus, atvyko policija, surašė protokolus ir po kelių savaičių pranešė, kad įtariamųjų nerasta. Mes kriminalistams nurodėme, kad daiktai gali būti pas konkretų asmenį. Tie kriminalistai sako: mes žinome, kas vagia, bet neturime teisės pas jį eiti“, - stulbinančia patirtimi dalijosi ariogališkiai.

Ramybė greitai baigėsi

„Kai mane plėšė, policija atvažiavo gana greitai. Gal todėl, kad esu bendruomenės pirmininkas“, - prisipažino tam tikra įtaka Ariogaloje pasižymintis vyriškis.

„Kai praėjusią žiemą Ariogaloje kilo riaušės, ir jų organizatoriai buvo areštuoti, o kiti išsislapstė, miestelyje net porą savaičių viešpatavo ramybė. Po to juos paleido, visi pasislėpę sugrįžo, ir vėl viskas prasidėjo“, - sakė moteris, pabrėžusi, kad nustatyti įtakingus šešėlinio pasaulio asmenis nėra sudėtinga.

„Mes Ariogaloje patys ant pirštų galime suskaityti tuos vagis. Visi juos žino, bet niekas negali paimti“, - apie kriminalinės realybės Ariogaloje ypatumus dėstė kitas ariogališkis. Šis pastebėjimas, labai sudomino P. Malakauską ir jis paprašė vyriškio po susitikimo pasilikti trumpai pasikalbėti.

Gaujos – lyg neliečiamos

Lietuvos policijos generalinio komisaro vyriausiasis patarėjas domėjosi: nejaugi nieko naudingo nuveikia pareigūnai, kai atvyksta pas pagalbos prašančius nukentėjusiuosius?

„Gaujos atrodo neliečiamos. Kartais būna taip, kad daugiausiai aiškintis turi patys nukentėjusieji. Prasideda spaudimas, kad nukentėjęs atsiimtų pareiškimą. Nusikaltėlis tampa nukentėjusiu, o nukentėjęs nusikaltėliu“, - rėžė moteris.

„Pranešus apie vagystę, policija važinėja po tas vietas, kur vagis galėtų būti. Ar taip įmanoma ką nors sugauti? Tai tik ženklas vagiui, kad jam metas slėptis“, - sakė vyras.

„Kai išsikvieti policija, jiems visai nerūpi, kur gali būti nusikaltėlis, bet labai svarbu, kaip surašyti protokolą“ – pasakojo kitas ariogališkis.

Nuteka informacija?

Susitikime dalyvavęs vienas vyriškis atvirai išrėžė tai, apie ką salėje daugelis kalbėjo pašnibždomis – kartais atrodo, kad informacija apie ikiteisminius tyrimus nutekinama patiems nusikaltėliams.
„Iš įgaliotinių ir, nežinau, iš policijos darbuotojų nuteka informacija nusikaltėliams“, - sakė vyras, ir šį pastebėjimą palydėjo plojimai.

„Prieš porą metų Ariogaloje buvo užpulti, sumušti žmonės, subadyti peiliais, bet apie tai suvestinėse nieko nebuvo. Manau, kad policijos viršininkai slepia, jiems tai paranku“, - sakė ariogališkė.

Užsakomosios vagystės?

Susitikimo su pareigūnais metu garsiai prabilta apie užsakomąsias vagystes ir nepilnamečių išnaudojimą.

„Dirbu mokytoja ir žinau, kad nepilnamečiai iš asocialių šeimų apmokomi vagiliauti. Iš pradžių jie vagia, pavyzdžiui, braškes, o paskui gauna ir rimtesnių užduočių“, - sakė pedagogė.

Tokias prielaidas viešai patvirtino ir susitikime dalyvavę vaikų teisių apsaugos tarnybos specialistai.
Ariogališkių nuomone, jauni vagys iš savo globėjų gauna konkrečias užduotis.

„Čia vyksta ne šiaip sau vagystės, bet ir užsakomosios vagystės. Nusikaltėliai gal turi žvalgus ir panašiai. Pasitaiko, kad nupjauna spynas, paima tam tikrus daiktus, bet palieka šalia esančiuis brangesnius. Vieną vakarą darbavausi benzopjūklu. Naktį nukirpo spyną, bet nieko nepaėmė, nes, matyt, konkrečiai dairėsi benzopjūklo. Mano nuomone, blogai vykdoma operatyvinė veikla: policija turėtų žinoti supirkėjus, pardavėjus ir visa kita“, - dalijosi pastebėjimais nuo vagių nukentėjęs vyras.

Gaujų - nėra

Aukštiems policijos pareigūnams žmonės pasakojo apie dienos metu viešose vietose girtuokiaujančius ir praeivius užpuldinėjančius paauglius ir paaugles bei kylančias kruvinas mušynes.

Į susitikimą atėję ariogališkiai prašė, kad Raseinių policijos vadovas Kęstutis Užemeckas atsakytų į klausimą, ar Raseinių rajone yra gaujos. Vadas teigė, kad teisinius gaujos apibrėžimus atitinkančių susivienijimų nėra. Deja, toks požiūris pasitikėjimo balų policijos vadu nepridėjo.

„Kodėl K. Užemcką paskyrė vadovauti dar vienai kadencijai? Nejaugi žmonių nuomonė yra nieko verta?“, - klausė aktyviai susitikime dalyvavusi moteris.

Aukštieji policijos pareigūnai išgirdo ir apie nelagalias alkoholio pardavinėjimo vietas, kurias žino net ir alkoholio visiškai nevartojantys, bet tik ne policija.

Klausė, ar gali šauti

Nesaugiai besijaučiantys žmonės susitikime su pareigūnais neslėpė, kad kartais kyla pagunda pasielgti drastiškai.

„Esu medžiotojas. Jei man laužia garažą, aš pasiimu šautuvą ir per kojytes jam – cakt...Kas man už tai būtų? Juk Konstitucijoje parašyta, kad turime teisę ginti savo nuosavybę“, - viešai į pareigūnus kreipėsi vienas susitikimo dalyvis.

Policijos atstovai patarė jokiu būdu taip nesielgti, nes žmogaus gyvybė yra pati didžiausia vertybė.

Į kultūros namų salę gausiai susirinkę ariogališkiai teiravosi, kodėl iš anksto planuotame renginyje nedalyvauja nei vienas iš trijų apylinkės įgaliotinių. Į tai atsakė K. Užemeckas: vienas yra ligoninėje, kitas – atostogose, o trečias apskritai jau Ariogaloje nebedirba.

Nusikaltėlių atsakas

Nors Ariogala jau nuo praėjusio penktadienio šurmuliuoja apie aukštų policijos pareigūnų vizitą ir planuojamas rimtas permainas, tačiau tai nedaro įspūdžio vietos nusikaltėliams. 

Tuo įsitikino Ariogalos poliklinikos medikė. Ir ne tik ji - su Ariogalos nuskaltėliais teko susipažinti ir iš Kauno rajono šimtadienio švęsti atvykusiems jaunuoliams – vienas iš jų atsidūrė ligoninėje.

Ariogaloje gyvenantys žmonės pastebėjo, kad pastarosiomis dienomis miestelyje dažniau nei įprasta galima pamatyti policijos pareigūnų automobilius – jie aktyviai suka ratus įvairių kvartalų gatvelėmis.

„Bet kokia iš to nauda?“, - sakė praėjusio pirmadienio vakarą apiplėštos medikės Vilijos Kurapkienės kaimynė Genė Boreišienė, kaip ir daugelis netikinti, kad Ariogaloje gali kas nors pasikeisti.

Apsisaugoti bando patys

Į sutuoktinių Kurapkų namą buvo įsilaužta aštuntą valandą vakaro – maždaug tuo metu, kai aukštieji policijos paerigūnai po susitikimų su vietos gyventojais, prokurorais, teisėjais ir policininkais išsiruošė namo. Išdaužus plastikinio lango stiklo paketą, pavogti du televizoriai „Samsung“, pjūklas „Husqvarna“, vyriškas chalatas. Turtinė žala – 4 080 Lt.

Su „Alio, Raseiniai“ žurnalistais kalbėjusi medikė prisipažino bijanti grįžti į namus ir neturinti net mažiausios vilties, kad įsilaužėliai bus surasti, o turtas – sugrąžintas.

Paklausta, kodėl taip galvoja, moteris sakė: „Ariogaloje nuo vagių yra nukentėję daugybė žmonių. Jie patys imasi iniciatyvos ieškoti vagių, nes pagalbos nesulaukia. Patys naktimis seka. Jie skambina plicininkams ir konkrečiai nurodo: toks ir toks automobilis. Informacija apie kai kuriuos automobilius yra pateikta ne vieną kartą. O policija sako: negi mes dabar paskui kiekvieną važinėsime. Tuo viskas ir baigiasi. Žmonės nuleidžia rankas. Patys savo jėgomis bando kažkaip apsisaugoti. Aš nežinau ir niekas turbūt Ariogaloje nežino atvejo, kad vagys būtų sulaikyti, o turtas sugrąžintas“, - neslėpė nusivylimo medikė.

Girdėjo lyg sprogimą

Ji pasakojo turinti gerus kaimynus, tačiau neišgelbėjo net ir jų atidumas.

„Viena kaimynė sakė, kad apie 8 valandą vakaro išgirdo kažką panašaus į sprogimą. Dabar, aišku, jog tai buvo akmens sudaužyto stiklo paketo garsas. Išėjusi į kiemą, kaimynė dairėsi, bet nieko nepamatė – galvojo, kad kažkas sprogo jos kieme. Atrodo, kad sudaužę langą vagys sugrįžo maždaug po valandos, ilipo į vidų ir pradėjo nešti daiktus, matyt, į netoliese stovėjusį automobilį. Mūsų gatvelėje labai blogas apšvietimas. Ne kartą dėlto kreipėmės į seniūniją, bet papildomi žibintai nebuvo įjungti. Dėl tamsos vagys jautėsi saugūs, ir niekas nepastebėjo, kad nešami mūsų daiktai“, - pasakojo V. Kurapkienė.

Tą vakarą medikė į namus grįžo apie 18 valandą ir netrukus su sutuoktiniu išvyko į Kauną. Sugrįžo apie 22 valandą. Nukentėjusiosios nuomone, jei būtų grįžę vėliau, vagys būtų išnešę daugiau daiktų.

„Labai apmaudu ir skaudu, kai kaupi turtelį nuo šaukšto ir šakutės, ir staiga kambariai ištuštėja, o ant grindų, ant palangės ir vejos - svetimi pėdsakai. Tai labai baisu. Iki šiol dar tikėjau, kad namai gali būti tvirtovė. Atrodo, būtų atėję ir pasakę: mums labai trūksta lelevizoriaus, būčiau jį padovanojusi, jei žmogui bėda dėl televizoriaus“, - kalbėjo sukrėsta moteris.

Išplito kaip pandemija

Žurnalistui kabantis su apiplėštąja, kitoje gatvės pusėje tuo metu vyko Raseinių rajono policijos surengtas susitikimas su vietos gyventojais. V. Kurapkienės paklausėme, ar jos nuomone, verta dalyvauti tokiuose susitikimuose.

„Kaip medikė išsireikšiu – vagystės Ariogaloje tapo tikra pandemija. Ir taip jau yra seniai. Kaip minėjau, žmonės policininkams nurodo net adresus, kur gyvena nusikaltėliai, bet pareigūnai sako, kad neturi teisės pas juos eiti. Visi Ariogaloje žino, kur tam tikra publika nuolat renkasi. Bet kas iš to. Niekas Ariogaloje nežino, kur reikia belstis, kad mus išgirstų. Policininkai skundžiasi blogu finansavimu, aiškina, kad gauna mažai degalų ir panašiai“, - sakė ariogališkė.

Kai medikė dėstė šias mintis, pro šalį ėjusi moteris pareiškė jai užuojautą dėl vagystės – tai buvo gretimoje gatvėje gyvenanti kaimynė G. Boreišienė.

„Matote, kaip Ariogaloje yra – policija posėdžiauja, o vagys dirba savo darbą“, - kreipdamasi į žurnalistą sakė G. Boreišienė.

Išlaužė vartus

Praėjusį šeštadienį girti ariogališkiai sužlugdė šimtadienio šventę iš Kauno rajono į Ariogalą atvykusiems abiturentams.

Vytauto gatvėje esančio restorano „Arka“ vadybininkė pasakojo, kad jaunimas iš Kauno rajono laiką leido linksmai, bet kultūringai.

Liudytojos teigimu, apie pusę septynių ryto prie restorano pasirodė du girti ariogališkiai. Jie bandė įsilaužti į vidų ir sugadino restorano teritoriją saugančius automatinius vartus. Konflikto metu nukentėjo trys šimtadienio šventės dalyviai. Vienas pilnametis moksleivis dėl galvos traumos atsidūrė Raseinių ligoninėje. Trečiadienį jis jau buvo grįžęs į namus, bet pamokose dar nedalyvavo.

Vartus išlaužti bandę ariogališkiai pasišalinino, supratę, kad yra iškviesta policija. Atvykę pareigūnai nusikaltėlių nerado.