Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Vladislavas Lenčikas paskelbė, kad 36 metų V. Čvanovui skiria 4 metų, o 40 metų jo bendrininkui O. Salijui – 3 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Be to, teismas nusprendė konfiskuoti pas nuteistuosius sulaikymo metu ir jų namuose rastas vertybes, kurios bus perduotos Lietuvos nacionaliniam muziejui. Jam atiteks ir Sankt Peterburge (Rusija) bei Taline (Estija) per kratas rastos parduotos vertybės – knygos ir kalavijas.

Teismas patenkino Kultūros paveldo departamento pareikštą ieškinį ir iš nuteistųjų solidariai priteisė beveik 493 tūkst. Lt – dėl „juodųjų archeologų“ kasinėjimų tokią žalą patyrė valstybė.

Pareigūnai nustatė, kad „juodieji archeologai“ veikė Klaipėdos apskrityje – Klaipėdos, Kretingos ir Skuodo rajonuose iškasinėjo valstybės saugomas septynias kapinaites.

Dar 2009-aisiais pas sulaikytus kapinių plėšikus buvo rasta daugiau kaip 2 tūkst. įvairių archeologinių vertybių bei monetų.

„Juodieji archeologai“ įkliuvo Skuodo rajone, kai Apuonės kaimo gyventojai pareigūnams pranešė apie įtartinus du vyrus, kurie be leidimo kasinėjo X-XIV a. senovės kuršių kapinyną. Lobių ieškoję vyrai su savimi turėjo modernius brangiai kainuojančius metalo ieškiklius, žemėlapius, senovės kapinyno schemą.

„Juodieji archeologai“ su ieškikliais aptikę metalo pėdsakų, tą vietą žymėdavo ir iškasdavo kastuvais, o palaidotų senovės kuršių įkapes – kirvius, kalavijus, papuošalus pasisavindavo.

Manoma, kad „juodųjų archeologų“ grupuotė Vakarų Lietuvoje nevaržomai grobstė senovės kuršių palaidojimus jau ketverius metus. Pareigūnai įtaria, kad vertybes kapinių plėšikai išveždavo iš Lietuvos.

Nustatyta, kad O. Salijas iš prekybos archeologiniais radiniais uždirbo mažiausiai 55 tūkst. Lt, juos pardavęs Rusijoje gyvenančiam asmeniui.

Kaip pabrėžė baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas, byloje esantys faktiniai duomenys patvirtino kaltinamiesiems pareikštus kaltinimus. Pasak teisėjo, iš karto po sulaikymo O. Salijus ir V. Čvanovas pareiškė, kad turi leidimus tikslinti Apuolės kapinyno ribas, tačiau teisme tokių savo žodžių išsižadėjo. Tiesa, jų žodžius paneigė kaltinamuosius matę žmonės.

Be to, teismo teigimu, kaltinamųjų iškastos duobutės kapinėse buvo analogiškos, kaip ir kituose išniekintuose kapinynuose.

„Kaltinamieji pakankamai gerai orientavosi archeologijos srityje, turėjo schemas ir koordinates, žinojo ir tyčia kasė Apuolės kapinyną“, – pažymėjo teisėjas V. Lenčikas.

Teismas taip pat pabrėžė, kad V. Čvanovas pripažino, kad parduodavo vertybes, nors O. Salijus tai ir neigė.

Skirdamas bausmes teismas atkreipė dėmesį, kad už padarytas nusikalstamas veikas įstatyme buvo numatyta tik laisvės atėmimo bausmė, todėl ji nuteistiesiems ir bus skirta. Tiesa, nuosprendį jie dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

O. Salijus teismo laukė už grotų beveik dvejus metus, o V. Čvanovas – laisvėje. Už grotų jis bus pasiųstas, kai nuosprendis įsiteisės.