Bylos nagrinėjimas atidėtas, nes į posėdį neatvyko dalis skundus pateikusių nuteistųjų advokatų.

Iš 14 nuteistųjų skundus dėl pirmos instancijos teismo sprendimo pateikė 13: Remigijus Dereškevičius, Remigijus Zykas, Tomas Ruchtinas, Ričardas Pocius, Renatas Ivanovas, Gediminas Aina, Gediminas Motiejūnas, Giedrius Vaitkus, Arvidas Budrys, Arminas Lipskis, Raimundas Ripinskas, Pavelas Osipovas, Kęstutis Purvis.

Pirmos instancijos teismo sprendimą apskundė ir prokuratūra, ji prašo pakeisti nuosprendžio dalį dėl tam tikrų asmenų išteisinimo ir nusikalstamų veikų, taip pat dėl kai kuriems nuteistiesiems paskirtų bausmių.

Šių metų liepą Panevėžio apygardos teismas 14 kaltinamųjų pripažino kaltais dėl įvairių jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų: nusikalstamo susivienijimo, piktnaudžiavimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, kyšininkavimo, vagystės, dokumentų klastojimo, pranešimo apie nebūtą nusikaltimą ir kitų nusikalstamų veikų.

Penki buvę policijos pareigūnai nuteisti dėl susibūrimo į nusikalstamą susivienijimą, kiti penki policininkai nuteisti dėl kitų nusikaltimų.

Nuosprendį pirmos instancijos teisme išgirdo ir keturi civiliai asmenys, o kiti keturi buvo išteisinti.

Buvusiems Šiaulių kriminalinės policijos pareigūnams skirtos nuo septynerių iki 16 metų siekiančios laisvės atėmimo bausmės.

Jie buvo pripažinti kaltais dėl narkotinių medžiagų ir pinigų pasisavinimo per kratas, nusikalstamo susivienijimo bei kitų nusikaltimų. Iš viso byloje kaltais pripažinti dešimt buvusių policijos pareigūnų ir keturi civiliai asmenys.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galbūt neteisėtus Šiaulių apskrities Organizuotų nusikaltimų tyrimų biuro (ONTB) pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

„Precendento Lietuvos policijoje neturintis atvejis, tačiau būtina paminėti ir akcentuoti, kad patys Lietuvos policijos pareigūnai identifikavo ir patys ištyrė šią bylą“, – yra sakęs policijos Imuniteto valdybos vadovas Elanas Jablonskas.

Per ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad policininkai, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.